• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju cūku un liellopu audzēšanas nozarē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2011., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240146

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par situāciju meža nozarē

Vēl šajā numurā

25.11.2011., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministre: Par situāciju cūku un liellopu audzēšanas nozarē

24.novembrī zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar gaļas ražotāju nevalstisko organizāciju – Latvijas Cūkaudzētāju asociācijas un Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas – pārstāvjiem. Uzklausot gaļas ražotāju un pārstrādātāju viedokli par situāciju cūku un liellopu audzēšanas nozarē un to attīstības perspektīvām, zemkopības ministre atbalstīja ražotāju priekšlikumu, ka jāveic izmaiņas normatīvajos aktos, kas samazinātu administratīvo slogu un tādējādi arī ražošanas izmaksas gan audzētājiem, gan kautuvēm. L.Straujuma arī atzina, ka jāmeklē risinājums, lai dzīvo cūku un liellopu eksportētāju kravas autotransportam nebūtu jāstāv un jāgaida garajās rindās uz robežas ar trešajām valstīm. Abas organizācijas atzina, ka liels atbalsts cūkkopības nozarei bija 2010.gada rudenī pēc Zemkopības ministrijas ierosinājuma valdības piešķirtie 3,96 miljoni latu, lai sagatavotu vaislas sivēnmātes ierakstīšanai ciltsgrāmatā un izvērtētu to produktivitātes datus. Zemkopības ministre pauda gandarījumu, ka Latvijas cūkaudzētāji izaudzētās cūkas veiksmīgi realizē Krievijas tirgū, bet liellopus – Turcijā. Viņa arī uzsvēra, ka situāciju nozarē varētu uzlabot kooperēšanās.

“Cūkkopības nozarei šobrīd ir grūti laiki, jo ir augstas ražošanas izmaksas, sevišķi tas attiecas uz lopbarības graudu augstajām cenām. Nav noslēpums, ka Latvijā tiek ievesta un pārdota lētāka cūkgaļa no Vācijas un citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kas cenas dēļ izkonkurē vietējo produkciju. Šāda situācija diemžēl ir radusies netaisnīgo tiešo maksājumu ietekmē, kad Latvijas lauksaimnieki saņem viszemākos tiešmaksājumus. Tagad, cīnoties par lielākiem tiešajiem maksājumiem Latvijas lauksaimniekiem pēc 2013.gada, Zemkopības ministrija Eiropas Komisijai prasīs, lai daļu ar ražošanu saistīto atbalstu attiecinātu arī uz cūku un liellopu audzētājiem,” uzsvēra L.Straujuma.

Nozares attīstības nolūkā Zemkopības ministrija Lauku attīstības programmas 2014.–2020.gadam izstrādes ietvaros sagatavos arī gaļas nozares attīstības programma.

Zemkopības ministre piekrita abu asociāciju pārstāvju teiktajam, ka nav pieņemama Veselības ministrijas iecere izglītības iestādēs bērnu un jauniešu ēdināšanai aizliegt cīsiņus un citus pārtikas produktus. “Ir jāizstrādā prasības, kādas sastāvdaļas un vielas kādā daudzumā ir pieļaujamas bērnu uzturā, nevis vienkārši jāaizliedz vairāki produkti. Pārtikas ražotāji par šādu prasību izstrādi ir gatavi diskutēt ar uztura speciālistiem,” sacīja L.Straujuma.

“Arī Latvijas Cūkaudzētāju asociācijas un Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas, tāpat kā citu lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvji man sacīja, ka Latvijā ir problēmas ar vidējo profesionālo izglītību lauksaimniecības un pārtikas ražošanas jomā, jo gan trūkst speciālistu, gan arī iegūtās izglītības kvalitāte ir zema. Tāpēc jau tuvākajā laikā es vēlos tikties ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, lai apspriestu izveidojušos situāciju un meklētu risinājumus, kā to uzlabot,” sacīja zemkopības ministre.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!