• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par nepilnībām Latvijas un Krievijas institūciju sadarbībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.2011., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239943

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

23.11.2011., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par nepilnībām Latvijas un Krievijas institūciju sadarbībā

Latvija nodrošina starp Latvijas Republikas (LR) valdību un Krievijas Federācijas (KF) valdību 1994.gadā noslēgtajā vienošanās par Latvijā dzīvojošo KF militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību paredzēto saistību izpildi, tostarp militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu tiesības uz veselības aprūpi, uz īpašumu un rīcību ar to, uz izglītību u.c., paralēli ar KF Revīzijas palātu veiktajā revīzijā ir secinājusi Valsts kontrole (VK).

Tomēr, analizējot starpvaldību vienošanās saistību izpildi, VK ir konstatējusi nepilnības atbildīgo institūciju savstarpējā sadarbībā: Ārlietu ministrija (ĀM), kurai ir pieejamas ziņas par KF militārajiem pensionāriem, nenodod minēto informāciju citām LR institūcijām, tajā skaitā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, kurai ir pienākums informēt KF par militārajiem pensionāriem piešķirtajām LR valsts pensijām.

Lai gan starpvaldību vienošanās dokumentā ir noteikts, ka par militāro pensionāru medicīnisko apkalpošanu maksā no KF federālā budžeta līdzekļiem, spēkā esošā veselības aprūpes izdevumu aprēķināšanas kārtība ir novecojusi un atkarīga nevis no faktiski sniegtajiem pakalpojumiem, bet gan no LR budžetā paredzētajiem veselības aprūpes izdevumiem uz vienu LR iedzīvotāju. Tāpēc KF 2010.gadā aprēķinātā summa ir par 1,89 miljoniem latu mazāka, nekā ir bijuši faktiskie izdevumi militāro pensionāru ārstēšanai.

Nepilnības informācijas apritē starp institūcijām rada arī risku, ka LR pensijas tiek piešķirtas par tiem pašiem apdrošināšanas (darba) periodiem, par kuriem persona saņem militāro pensiju no KF līdzekļiem, kā arī ka sociālā palīdzība tiek sniegta tādām personām, kuru ienākumu līmenis ir pietiekams pamatvajadzību apmierināšanai. VK ir konstatējusi, ka laikā no 2010.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 30.aprīlim pašvaldību sociālie dienesti, izmaksājot GMI un citus pabalstus, 1070 gadījumos jeb 84,32% gadījumu nav ņēmuši vērā ģimenes ienākumus no KF militārās pensijas.

Valsts kontrole ir arī konstatējusi, ka 2010.gadā pretēji likumu prasībām personām, kuras saņem KF militāro pensiju, ir izmaksāti arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalsti un kaitējuma atlīdzība Černobiļas AES avārijā cietušajiem par kopējo summu 59 155 lati.

Paralēlie kontroles pasākumi ir veikti arī par 2007.gadā noslēgto LR un KF starpvaldību vienošanos par Latvijas apbedījumu statusu KF teritorijā un Krievijas apbedījumu statusu LR teritorijā. Lai gan kopš vienošanās spēkā stāšanās ir pagājuši vairāk nekā trīs gadi, līdz 2011.gada augustam LR un KF puses nav spējušas vienoties par sadarbību, sasaucot vienošanās paredzēto Jaukto komisiju, lai risinātu kopīgos jautājumus par vienošanās paredzēto saistību izpildi, secinājusi VK.

Lai nodrošinātu starpvaldību vienošanās par KF militāro pensionāru sociālo aizsardzību izpildi, VK ir aicinājusi ĀM nodrošināt informācijas pieejamību iesaistītajām LR institūcijām, kā arī vienoties ar KF atbildīgajām institūcijām par izmaiņām norēķinu kārtībā par sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Savukārt attiecībā uz vienošanos par apbedījumu statusu VK ir aicinājusi LR atbildīgās institūcijas – Aizsardzības ministriju sadarbībā ar ĀM – veikt nepieciešamās darbības Jauktās komisijas sēdes sasaukšanai.

Paralēlā revīzija veikta par laiku no 2010.gada 1.janvāra līdz 2010.gada 31.decembrim.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!