• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tirdzniecības noteikumiem Jelgavas pilsētas tirgos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.1994., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239581

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

MInistru kabineta lēmums Nr.67

Par Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas un Baškortostanas Republikas Materiālo resursu un starpreģionālo sakaru ministrijas nolīgumu par tirdzniecisko un ekonomisko sadarbību

Vēl šajā numurā

02.07.1994., Nr. 76

PAR DOKUMENTU

Veids: lēmums

Numurs: 219

Pieņemts: 10.05.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jelgavas pilsētas Tautas deputātu padomes valdes lēmums Nr.219

1994.gada 10.maijā

Par tirdzniecības noteikumiem Jelgavas pilsētas tirgos

Pamatojoties uz Latvijas Republikas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 5.pantu,

Jelgavas pilsētas Tautas deputātu padomes valde nolēma:

1. Atcelt 18.03.1993.gada 21. sesijas lēmumu "Par grozījumiem padomes 15.sesijas 1992.gada 23.janvāra lēmumā "Par administratīvās atbildības noteikšanu par pilsētas tirdzniecības noteikumu neievērošanu", pielikumā".

2. Apstiprināt tirdzniecības noteikumus Jelgavas tirgos.

3. Lūgt tirgu administrāciju, Valsts ieņēmumu dienesta Jelgavas nodaļas nodokļu inspekciju, pilsētas veterināro pārvaldi, municipālo, valsts policiju, ceļu uzraudzības dienestu, pašvaldības uzņēmumu "Sfēra", Valsts vides un sabiedrības veselības centru un zemessardzes dienestu nodrošināt apstiprināto tirgus noteikumu ievērošanu.

4. Par tirdzniecības noteikumu neievērošanu Jelgavas tirgos tiek uzlikts naudas sods no Ls 1,0 līdz Ls 50,0.

5. Lēmums stājas spēkā pēc 2 nedēļām no publicēšanas avīzē.

Padomes priekšsēdētājs U.Ivans

Kancelejas vadītāja /.Meija

Tirdzniecības noteikumi Jelgavas pilsētas tirgos

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Tirgus saimniecisko darbību vada tirgus administrācija, izpildot pilsētas pašvaldības norādījumus un noteikumus, veterinārā dienesta, vides un sabiedrības veselības centra noteikumus.

1.2. Lai sniegtu palīdzību lauksaimniecības produkcijas ražotājiem to produkcijas realizācijā, tirgos var būt izveidoti iepirkumtirdzniecības uzņēmumi, kuri iepērk produkciju un veic tās tālāku realizāciju par savstarpējās vienošanās cenām kā tieši tirgu, tā ari izbraucot uz ražošanas vietām.

1.3. Pilsētas tirgos drīkst tirgoties:

1.3.1. Lauksaimniecības produkcijas ražotāji — paju sabiedrības, SIA, zemnieku saimniecības, kooperatīvās sabiedrības, piemājas zemju, augļu dārzu vai ģimenes dārzu apsaimniekotāji.

1.3.2. Punktā 1.2. minētie iepirkumtirdzniecības uzņēmumi, pilsētas kooperatīvās tirdzniecības uzņēmumi un to filiāles ar svaigu vai pārstrādātu no lauksaimniecības produkcijas ražotājiem iepirkto vai pašražoto produkciju.

1.3.3. Personas ar savvaļas augļiem, ogām, sēnēm, ziediem, stādiem, ievērojot Latvijas Republikas pieņemtos likumus un noteikumus, tautas daiļamatniecības vai mājamatniecības izstrādājumiem.

1.3.4. Pārtikas un nepārtikas preču tirgotāji, samaksājot tirgus nodevu vai saņemot tirgošanās atļaujas (licences).

1.4. Darba laiku pilsētas tirgos nosaka tirgus administrācija, saskaņojot ar pilsētas pašvaldību, ievērojot iedzīvotāju intereses.

1.5. Tirgus administrācijai jārūpējas par tirdzniecības vietu un tirgotāju izvietojumu, lai nodrošinātu pircēju brīvu pārvietošanos un piekļūšanu tirdzniecības vietām, kā ari, lai tirdzniecības vietas atbilstu sanitāri — higiēniskajām un ugunsdrošības normu prasībām un nodrošinātu augstu tirdzniecības kultūru un nepieciešamo inventāru.

1.6. Personas, kuras tirgojas ar nepārtikas precēm, mājamatniecības izstrādājumiem vai rūpnieciska rakstura pārtikas precēm, izvietojamas speciāli nodalītās vietās.

1.7. Individuālām fiziskām un juridiskām personām līdz pīkst. 8.30 atļauta pārtikas preču vairumrealizācija.

1.8. Katru dienu pirms darba uzsākšanas tirdzniecības teritorijai jābūt sakoptai.

1.8.1. Tirdzniecības laikā par savas tirdzniecības vietas tīrību atbild tirgotājs.

1.8.2. Vasaras sezonā tirdzniecības teritorija jālaista, ziemā —jāattīra no sniega vai ledus seguma.

1.8.3. Tirdzniecības teritorijā katru dienu jāatbrīvo atkritumu konteineri un tie regulāri jādezinficē.

1.9. Sanitārās atļaujas produkcijas izgatavošanai un realizācijai izsniedz Valsts vides un sabiedrības veselības centrs un veterinārais dienests.

1.10. Tirdzniecība Jelgavas tirgos atļauta: paviljonos, kioskos, veikalos, zem nojumēm, no galdiem, no automašīnām, to piekabēm ka fiziskām tā juridiskām personām.

1.11. Tirdzniecības telpas un vietas sadala tirgus administrācija atkarībā no tirdzniecības veida un organizācijas. Tirdzniecības telpu iznomāšanai (fiziskām vai juridiskām personām) liek noformēts telpu nomas līgums ar tirgus administrāciju, tirgus teritorijā tirdzniecība slēgtās, stacionārās telpās atļauta tikai juridiskām personām, kuras saņēmušas Jelgavas pilsētas pašvaldībā licenci tirdznieciskai darbībai.

1.12. Tirgus teritorijā tirdzniecība notiek ar augļiem, dārzeņiem, pārtikas precēm, rūpniecības, saimniecības, elektro, ķīmijas precēm, parfimēriju, instrumentiem, audio, video aparatūru, skaņu ierakstiem, dažādām rezerves daļām, augļu kokiem, krūmiem, stādiem u.c. tirgus administrācijas ieradītajās vietas.

Lopu, putnu, dekoratīvo zivju, dekoratīvo putnu, suņu, kaķu u.c. dzīvnieku tirdzniecība notiek tirgū tirgus administrācijas noteiktās vietās, saskaņojot ar veterināro dienestu un vides un sabiedrības veselības centru, atdalīti no pārējās tirgus teritorijas.

1.13. Tirdzniecība ar pārtikas precēm tirgus teritorijā notiek saskaņā ar likumu "Par veterināro medicīnu", un ievērojot vides un sabiedrības veselības centra noteikumus.

1.14. Tirdzniecība tirgus teritorijā notiek ar licencēm, abonentiem, kā ari iekasējot vienreizēju tirgus vietas maksu, kuru nosaka tirgus administrācija pēc noteikta tirgus tarifa.

1.15. Tirdzniecība tirgus teritorijā paviljonos, no galdiem un nojumēm, automašīnām, to piekabēm atļauta fiziskām, juridiskām personām bez licences tikai tajos gadījumos, ja tirdzniecībai nav nodarbošanās raksturs.

1.16. Personas, kas tirgojas tirgus teritorijā ar lauksaimniecības produktiem - izaudzētiem savā piemājas zemē vai mazdārziņos, maksā tikai tirgus nodevu.

1.17. Ja tirdzniecība tirgus teritorijā-paviljonos, no galdiem un nojumēm, no automašīnām, to piekabēm notiek, iegādājoties abonementu vai maksājot vienreizējo tirgus nodevu - ilgāk par 1 mēnesi, tad tirgotājam ir jāreģistrē sava firma valsts reģistrā un tirdzniecībai jāsaņem licence pilsētas pašvaldībā.

1.18. Tirgus administrācija fiziskām, juridiskām personām, kas tirgojas tirgus teritorijā, par noteiktu samaksu nodrošina sekojošu pakalpojumu sniegšanu:

- gaļas izciršanu,

- svaru, atsvaru, mērkrūžu, dakšiņu, cita tirdzniecības inventāra un sanitārā apģērba (priekšautu, jaku, uzroču) iznomāšanu, produktu svēršanu ar preču svariem,

- lauksaimniecības- produktu^-tirgotāju personīgo produkcijas uzglabāšanu saldētavās, ledus pagrabos, citās glabātavās un telpās,

- produktu nogādāšanu tirdzniecības vietās vai glabāšanas telpās.

Maksa par pakalpojumiem tiek ņemta pēc noteiktam likmēm. Nodevu un maksu par pakalpojumiem iemaksā tirgus kasē vai iekasētajam (kontrolierim), pretī saņemot dzēstu kases čeku vai noteikta parauga kvīti, bet pieņemot produktus glabāšanā -noteikta parauga pieņemšanas kvīti.

1.19. Maksājot abonementa maksu, tirgus nodevu - tirgotājam jāuzrāda personību apliecinošs dokuments (vārds, uzvārds, personas kods, firmas reģistrācijas apliecība).

Ja firma tirgojas vairākās patstāvīgās vietās, tad uz katru šo vietu nepieciešama sava licence. Licence nav nepieciešama, ja tirdzniecība tiek veikta ārpus stacionāras tirgošanās vietas - firmai iznomātās zemes ietvaros.

2. Sanitārie noteikumi

2.1. Tirgojot pārtikas produktus Jelgavas tirgos, jāievēro veterinārmedicīnas un vides un sabiedrības veselības centra, tirgus administrācijas prasības nodrošināt veterinārsanitāro uzraudzību un veterinārsanitāro ekspertīzi dzīvnieku produkcijas ieguvei, uzglabāšanai, pārvadāšanai un realizācijai.

2.2. Pēc veterinārā dienesta pieprasījuma uzrādīt tirgotāja īpašumā esošos dzīvniekus, to produkciju, dzīvnieku mītnes, produkcijas ieguves, pārstrādes, uzglabāšanas vietas, iekārtas, transportēšanas līdzekļus, veterināro dokumentāciju.

2.3. Tirgojot nepārstrādātu dzīvnieku produkciju:

- nepasterizētu pienu, olas, saldūdens zivis, medu u.c.', jābūt veterinārsanitārās ekspertīzes slēdzienam,

- kautu dzīvnieku produktu tirdzniecībai nepieciešama veterinārsanitārā ekspertīze, kā ari kautķermeņiem jābūt nozīmogotiem,

- kā ari tādas pārstrādātas dzīvnieku produkcijas, kas netiek pārbaudīta un iesaiņota pēc valsts standarta prasībām (piena produktu, gaļas kūpinājumu, desu u.c., izņemot pusfabrikātus, kulinārijas un konditorejas izstrādājumus) veterinārsanitārā ekspertīze.

2.4. Aizliegts realizēt dzīvnieku produkciju bez veterinārās ekspertīzes slēdziena.

2.5. Ar dzīvnieku produkciju atļauts tirgoties tikai vietās, kas iekārtotas atbilstoši LR Labklājības ministrijas un Valsts veterinārā departamenta prasībām.

2.6. Katrai preču grupai ierādīt attiecīgo tirgošanās vietu:

a) saknēm,

b) zivīm,

c) olām,

d) sēnēm,

e) bakalejas precēm u.c.

2.7. Liegt tirdzniecību atklātās vietās ar gatavo produkciju, pusfabrikātiem, kuri pirms lietošanas netiek termiski apstrādāti.

2.8. Tirdzniecību veikt ar attiecīgai precei piemērotiem svariem, svariem jābūt valsts standarta zīmogotiem.

3. Atsevišķu lauksaimniecības produktu tirdzniecības noteikumi

3.1. Tirdzniecība ar gaļu, gaļas produktiem tirgus teritorijā atļauta paviljonos pie galdiem, kuri noklāti ar marmora plāksnēm, flīzēm vai speciāla alumīnija sakausējuma skārdu.

3.2. Gaļas produkcijai jābūt sadalītai pēc kategorijām, subproduktu realizācijai jābūt atdalītai no pārējās produkcijas realizācijas.

3.3. Pienu un piena produktus pārdod speciāli iekārtotos paviljonos uz atsevišķiem galdiem, kioskos, stendos vai citās tirdzniecībai pielāgotās vietās, kas nodrošinātas ar saldējamām iekārtām, un šos produktus pieņem ekspertīzei, ja to īpašniekam ir sanitārā grāmatiņa, kā ari izziņa par tiesībām pārdot pienu, piena produktus, kuru izdod veterinārais dienests tirgotāja dzīves vietā, un Valsts vides un sabiedrības veselības centra izziņa.

3.4. Uz trauka ar pienu un piena produktiem jābūt uzlīmētai veterināri sanitārās laboratorijas ekspertīzes etiķetei.

Pienam, piena produktiem jābūt tīrā traukā (tarā) - glāzītēm, māla, alumīnija kannām jābūt tīrām, ar cieši noslēgtu vāku.

3.5. Medu pieņem ekspertīzei, ja īpašniekam ir veterinārās ekspertīzes apliecība un stropu saimes veterināri sanitārā pase.

4. Augļkopības produkcijas, savvaļas augļu, sēņu, ogu tirdzniecība

4.1. Tirdzniecību ar dārzeņiem, augļiem, zaļumiem, svaigām sēnēm, ogām veic no galdiem, mašīnām, groziem, mucām, kastēm, maisiem, kuri novietoti uz paliktņiem vai režģiem, kas aizsargā produktus no tiešās saskares ar zemi.

4.2. Tirgot vienlaicīgi uz viena galda ar dārzeņiem un augļiem, ogām un sālītiem produktiem nav atļauts. Pārdot bojātus dārzeņus, zaļumus, augļus un ogas aizliegts.

Tirdzniecībai ar kartupeļiem tiek ierādīta atsevišķa vieta.

4.3. Pārdot sālītus, skābētus un marinētus dārzeņus un augļus atļauts tikai no koka, emaljētiem, stikla vai plastmasas neaizvākotiem traukiem, pircējiem tos pasniedz ar speciālām lāpstiņām vai karotēm.

4.4. Pārdot kaltētas sēnes ir atļauts speciāli ierādītās vietās, kur tās var pakarināt.

4.5. Graudaugiem un to izstrādājumiem (miltiem, putraimiem) jābūt tīros maisos vai citā tarā, novietotiem uz paliktņiem vai plauktiem.

4.6. Realizējot augkopības produkciju, uz katru realizējamo partiju obligāti jābūt dokumentācijai ar uzrādītu nitrātu faktisko daudzumu un informāciju ptr pielietotām ķimikālijām.

5. Tirdzniecības uzraudzība

Jelgavas tirgos tirdzniecības noteikumu ievērošanas uzraudzību un kontroli savas kompetences robežās realizē tirgus administrācija, Valsts ieņēmumu dienesta Jelgavas nodaļas nodokļu inspekcija, pilsētas veterinārā pārvalde, municipālā, valsts policija, ceļu uzraudzības dienests, pašvaldības uzņēmums "Stera", Valsts vides un sabiedrības veselības centrs un zemessardzes dienests.

Kancelejas vadītāja I.Meija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!