• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Turcijas ES lietu ministra darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2011., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239466

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienotu infrastruktūru un enerģētiku Baltijā

Vēl šajā numurā

15.11.2011., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Turcijas ES lietu ministra darba vizīti Latvijā

Tiekoties ar Valsts prezidentu

10.novembrī Valsts prezidents Andris Bērziņš Rīgas pilī tikās ar Turcijas Republikas Eiropas Savienības lietu ministru un pievienošanās ES sarunu vadītāju Egemenu Bagišu, lai pārrunātu abu valstu politisko dialogu, ekonomisko sadarbību un Turcijas integrācijas procesu ES.

Tikšanās laikā Valsts prezidents norādīja, ka Latvija vēlas nākotnē stiprināt ekonomiskās saites ar Turciju, jo, lai arī tirdzniecības apjoma pieaugumam pēdējos gados bijusi pozitīva tendence, tomēr tai ir vēl lielāks potenciāls.

Amatpersonas atzinīgi novērtēja pieaugošo Latvijas tūristu skaitu Turcijā pēdējos gados, kam būtisks iemesls bija tiešo avioreisu starp Rīgu un Stambulu atvēršana, un veiksmīgo sadarbību ar uzņēmumu “TAV Airports Holding” komerctelpas izveidošanā Rīgas starptautiskajā lidostā. Sarunā tika pausta cerību, ka tūrisma attīstība kalpos kā labs pamats arī abu valstu biznesa kontaktu attīstībai.

Runājot par sadarbību transporta un loģistikas jomā, A.Bērziņš informēja, ka Latvija ir ieinteresēta paplašināt sadarbību ar Turciju šajā sfērā, tajā skaitā konteinervilciena “Zubr” projekta attīstības ietvaros.

Tikšanās laikā Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija atbalsta turpmāku ES paplašināšanu un Turcijas iestāšanos tajā pēc veiksmīga iestāšanās sarunu noslēguma. Viņš arī norādīja, ka Turcijas integrācija ES ir stratēģiski nozīmīga ne tikai pašai Turcijai, bet arī ES kopumā. Tādēļ Turcijas sasniegumiem un nopelniem jātiek atalgotiem, sperot nākamos soļus ES integrācijas procesā, un šo pozīciju Latvija atbalstīs arī sarunās ar mūsu partneriem.

Pieskaroties jautājumam par vīzu režīmu, Valsts prezidents atzina, ka Latvija atbalsta ES vīzu režīma liberalizēšanu ar Turciju, taču tajā pašā laikā ir jāseko līdzi esošajām procedūrām gan šajā jautājumā, gan ES paplašināšanas kontekstā kopumā.

Sarunas laikā A.Bērziņš Turcijas ministram izteica līdzjūtību saistībā ar Turcijā notikušajām vairākām zemestrīcēm, kurās gājuši bojā daudzi valsts iedzīvotāji.

Valsts prezidenta preses dienesta informācija

 

Tiekoties ar ārlietu ministru

“Latvija ir viena no lielākajām Turcijas atbalstītājām iestājai Eiropas Savienībā,” tiekoties ar Turcijas ES lietu ministru Egemenu Bagišu, uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Tikšanās laikā abi ministri uzsvēra Latvijas un Turcijas lieliskās divpusējās attiecības, pārrunāja Eiropas Savienības paplašināšanās jautājumus un Turcijas pievienošanās sarunu gaitu, Tuvo Austrumu miera procesa aktualitātes, situāciju Afganistānā, kā arī citus svarīgus starptautiskās politikas jautājumus.

Sarunā ārlietu ministrs atzīmēja Latvijas vēlmi intensificēt abu valstu ekonomiskās attiecības, pateicās par Turcijas aktīvu iesaisti NATO gaisa patrulēšanā virs Baltijas valstu gaisa telpas, kā arī uzsvēra Latvijas atbalstu cīņai pret starptautisko terorismu visās tā izpausmes sfērās. E.Rinkēvičs uzsvēra Latvijas vēlmi vizītē uzņemt Turcijas premjeru Redžepu Tajipu Erdoganu un prezidentu Abdulu Gilu.

E.Bagišs no savas puses augstu novērtēja un pateicās Latvijai par izteikto konsekvento atbalstu Turcijai Eiropas integrācijas procesā, kā arī pauda gandarījumu par ekonomiskās sadarbības straujo pieaugumu pēdējā gada laikā.

Latvijas un Turcijas divpusējās attiecības ir labas un draudzīgas. Veiksmīgi attīstās politiskais dialogs. Latvija stingri atbalsta Turcijas pievienošanos Eiropas Savienībai pēc tam, kad ar Turciju būs pabeigtas pievienošanās sarunas. Prioritāte abu valstu attiecībās ir ekonomisko sakaru veicināšana, kuriem ir ievērojams potenciāls, ņemot vērā Turcijas 77 miljonu iedzīvotāju lielo tirgu. Turcija ir iecienīts galamērķis Latvijas tūristu ceļojumiem, ko veicina gan tiešie regulārie avioreisi Rīga–Stambula, ko veic aviokompānijas “AirBaltic” un “Turkish Airlines”, gan arī daudzi čārterreisi vasaras sezonā.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

 

Tiekoties ar Saeimas komisiju priekšsēdētājiem

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica 10.novembrī tikās ar Turcijas Republikas Eiropas Savienības (ES) lietu ministru un pievienošanās Eiropas Savienībai sarunu vadītāju Egemenu Bagišu. Tikšanās laikā pārrunātas abu valstu politiskās un ekonomiskās sadarbības perspektīvas, kā arī Turcijas ES iestāšanās sarunu gaita.

Sveicot viesi Saeimā, R.Ražuks Latvijas un Turcijas divpusējās attiecības raksturoja kā lieliskas, ar labu izaugsmes potenciālu.

Puses pauda gandarījumu par līdzšinējās abu valstu ekonomiskās sadarbības attīstību – Latvijas eksports uz Turciju šā gada otrajā ceturksnī attiecībā pret tādu pašu laika periodu 2010.gadā pieaudzis par vairāk nekā 300 procentiem.

Kā īpaši perspektīva sarunā tika akcentēta ekonomiskā sadarbība enerģētikas un celtniecības nozarēs, kurās Turcijai ir liela pieredze.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Z.Kalniņa-Lukaševica sarunas gaitā pauda atbalstu Turcijas ceļam uz iestāšanos Eiropas Savienībā. Latvija konsekventi atbalstījusi Turcijas dalību ES un paplašināšanās procesam kopumā, un šī mūsu valsts nostāja nemainās, apliecināja Z.Kalniņa-Lukaševica. Komisijas priekšsēdētāja pauda cerību par sekmīgu Turcijas iestāšanās sarunu tālāku virzību.

Turcijas ceļš uz ES bijis ļoti garš – Turcija vairāk nekā piecdesmit gadus pacietīgi gaidījusi tikai ES iestāšanās sarunu uzsākšanu vien, sarunā atzina E.Bagišs. ES lietu ministrs pauda nožēlu, ka patlaban daudzās atvērtajās sarunu sadaļās progress nav vērojams un daudzas sadaļas ir bloķētas.

Tomēr ES integrācijas procesa gaitā veiktās reformas primāri ir nozīmīgas pašai Turcijai, un no tām lielākie ieguvēji ir valsts iedzīvotāji, atzina E.Bagišs. Ministrs arī pauda pārliecību, ka, Turcijai ar katru gadu kļūstot aizvien ekonomiski un arī ārpolitiski spēcīgākai, palielināsies nepieciešamība pēc tās dalības Eiropas Savienībā. Turcija ES kļūs aizvien pievilcīgāka gan kā strauji augošs tirgus, gan sekulāras un demokrātiskas musulmaņu valsts paraugs sarunās ar islāma pasauli, pauda ministrs.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!