• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Lietuvas karavīru kopīgu dienestu Afganistānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2011., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239465

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Turcijas ES lietu ministra darba vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

15.11.2011., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Lietuvas karavīru kopīgu dienestu Afganistānā

Sākot ar šā gada rudeni, Latvijas Speciālo uzdevumu vienības karavīri kopā ar Lietuvas Speciālo uzdevumu vienības (SUV) karavīriem dienēs kaujas grupas “Aitvaras” sastāvā NATO vadītajā starptautiskajā operācijā (ISAF) Afganistānas dienvidos, kas notiks pēc tās pirmsoperācijas apmācības.

Šī būs pirmā reize, kad Lietuvas Speciālo uzdevumu vienības (SUV) kaujas grupā tiks iekļauti citu valstu karavīri.

Lēmums izvietot apvienoto Lietuvas–Latvijas karavīru vienību Afganistānā tika pieņemts šā gada augustā, balstoties uz divpusējo Saprašanās memorandu starp Lietuvas Bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Arvīdu Pocjus un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālmajoru Raimondu Graubi.

“Lietuvas spēki ir dienējuši ISAF sastāvā Afganistānas dienvidos jau četrus gadus. Gan sabiedrotie, gan ISAF vadība ir atzinusi kaujas grupas “Aitvaras” karavīrus par augsta līmeņa profesionāļiem. No šā gada mums pievienosies arī Latvijas Speciālo uzdevumu vienības karavīri,” uzsver ģenerālleitnants A.Pocjus. “Mēs ar Latviju esam sadarbojušies jau kopš 1991.gada, piedaloties kopīgās militārās mācībās un projektos. Tagad vienību savstarpējā savietojamība un mūsu ilgstošā draudzība tiks pārbaudīta kaujas situācijās.”

“Speciālo uzdevumu spēki ir viena no sarežģītākajām militārajām spējām. Esmu gandarīts, ka mēs varam attīstīt šīs spējas kopā ar mūsu kaimiņiem lietuviešiem,” uzsver ģenerālmajors R.Graube. “Esmu pārliecināts, ka tas liecina par mūsu profesionalitāti, spēju un vēlmi sadarboties Baltijas valstu bruņoto spēku integrācijā.”

“Sadarbības memorands ir lielisks piemērs konkrētai sadarbībai starp Baltijas valstīm, kā arī nozīmīgs ieguldījums, lai stiprinātu un attīstītu Baltijas valstu un NATO kopējās aizsardzības spējas,” norāda ģenerālleitnants A.Pocjus. Saskaņā ar viņa teikto šī divpusējā sadarbība ir svarīgākais pierādījums, ka starp Lietuvas un Latvijas bruņotajiem spēkiem pastāv savstarpēja uzticēšanās.

Saprašanās memorands, kas augustā tika parakstīts starp Lietuvas un Latvijas aizsardzības ministrijām, paredz atbildības sadali, principus un procedūras Latvijas SUV dalībai ISAF Lietuvas SUV kaujas grupas “Aitvaras” sastāvā. “Aitvaras” pamatsastāvs ir lietuviešu karavīri, to komandēs Lietuvas SUV virsnieks.

Šis sadarbības piemērs starp Lietuvas un Latvijas SUV apliecina vienošanos, ko noslēguši Baltijas valstu aizsardzības ministri par ciešāku sadarbību aizsardzības jomā, demonstrējot apvienoto spēku klātesamību un kopīgo projektu efektivitāti drošības izaicinājumu risināšanā gan globālā, gan reģionālā līmenī.

Lietuvas Speciālo uzdevumu vienības kaujas grupa “Aitvaras” ir piedalījusies NATO ISAF operācijā Afganistānas dienvidos kopš 2007.gada. Karavīri šeit veic dažādus uzdevumus – piedalās sanāksmēs ar vietējās varas pārstāvjiem, konsultē par pārvaldības un administratīvajiem jautājumiem, kā arī veic kaujas uzdevumus.

Lietuvas Aizsardzības ministrija, Latvijas Aizsardzības ministrija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!