• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nacionālās apraides sašaurinājuma nepieļaušanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2011., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239437

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi

Vēl šajā numurā

15.11.2011., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nacionālās apraides sašaurinājuma nepieļaušanu

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti 8.novembrī, pārrunājot nacionālās apraides nozīmi Latvijas nacionālās kultūrtelpas saglabāšanā, bija vienisprātis, ka nav pieļaujama divu Latvijas nacionālo komerckanālu TV3 un LNT aiziešana no nacionālās bezmaksas apraides.

“Nacionālā apraide ir valsts drošības un identitātes saglabāšanas jautājums, tāpēc aicināsim Ministru prezidentu Valdi Dombrovski kopīgi ar finanšu ministru un kultūras ministri meklēt risinājumus, kas nepieļauj nacionālo komerckanālu pāriešanu tikai maksas operatoru paketēs,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete.

Deputāti vienojās sagatavot lēmumu, kurā aicinās valdību rast papildu finansējumu nacionālajam pasūtījumam, lai to būtu iespējams atvēlēt komerckanāliem programmu veidošanai. “Ņemot vērā esošo situāciju, šis ir atbilstošākais variants, kā valsts var sniegt atbalstu kanāliem, kuri cīnās ar zemo reklāmas tirgu, taču vēlas palikt nacionālajā apraidē un grib skatītājiem piedāvāt kvalitatīvu saturu latviešu valodā,” norādīja I.Druviete.

Šobrīd bezmaksas kanālu paketi izmanto deviņi līdz desmit procenti Latvijas iedzīvotāju, taču līdzdalība nacionālajā apraidē televīzijas kanāliem gadā izmaksā 650 tūkstošus latu, skaidroja TV3 ģenerāldirektore Baiba Zūzena. Turklāt atšķirībā no ārzemju kanāliem nacionālie komerckanāli no maksas televīzijas operatoriem nesaņem maksu par to satura retranslēšanu. Situācijā, ka būtiski sarucis reklāmas tirgus un nacionālie komerckanāli cieš ievērojamus zaudējumus, tiek apsvērta iespēja atteikties no nacionālās apraides, 8.novembrī komisijas sēdē informēja TV3 un LNT pārstāvji.

Telekompānijas LNT pārstāve Gunta Līdaka akcentēja, ka dažādos formātos ir daudz runāts par šo problēmu, taču institūciju kopsadarbība bijusi neveiksmīga un jaunajai Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei situācija būs jārisina.

Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors Edgars Kots lūdza sabiedrisko televīziju nepretnostatīt abiem komerckanāliem un meklēt papildu finansējumu nacionālā pasūtījuma novirzīšanai, nevis to paņemt no jau tā pieticīgā Latvijas Televīzijas finansējuma.

Komisijas deputāts Raivis Dzintars, aicinot rast lielāku finansējumu nacionālajam pasūtījumam, pauda, ka šis jautājums visciešākajā mērā saistīts ar valsts izglītības un kultūras politiku. Savukārt deputāts Ņikita Ņikiforovs atzīmēja, ka, rodot papildu finansējumu, tas paliktu valstī gan nomaksāto nodokļu, gan darbavietu veidā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!