• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par peļņas nodokļa atvieglojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.1994., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239335

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ceturtdiena, 25.08.1994.

Laidiena Nr. 99, OP 1994/99

Vēl šajā numurā

23.08.1994., Nr. 98

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: paziņojums

Pieņemts: 15.08.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta paziņojums

1994.gada 15.augustā

Par peļņas nodokļa atvieglojumiem

Valsts ieņēmumu dienests sakarā ar ienākošiem jautājumiem par likuma "Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā" 10. pantā noteikto atvieglojumu piemērošanas kārtību paziņo sekojošo.

Tā kā saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kuri regulē uzņēmējdarbības grāmatvedību, visiem uzņēmumiem līdz 1994. gadam bija jāiesniedz grāmatvedības ceturkšņa pārskati, tad peļņas nodokļa atvieglojumu periodu - 2 gadi jeb 8 ceturkšņi - noteica sākot ar peļņas gūšanas ceturksni, to ieskaitot, ja kopumā attiecīgajā gadā arī bija peļņa.

Ja peļņa gūta vienā vai vairākos 1992. gada ceturkšņos un kopumā par gadu arī ir peļņa, tad atvieglojuma periodu skaita no 1992. gada ceturkšņa, kad gūta peļņa (ieskaitot), līdz 1994. gada (pārejas gads uz grāmatvedības un peļņas nodokļa gada pārskatiem un aprēķiniem) attiecīgajam ceturksnim. Piemēram, ja peļņa gūta 1992. gada IV ceturksnī, tad uzņēmumam jāsastāda grāmatvedības pārskats par 1994. gada 9 mēnešiem un peļņas nodoklis jāmaksā sākot ar 1994. gada IV ceturksni.

Ja peļņa gūta kopumā par 1993. gadu (vai turpmākajos gados), tad neatkarīgi no peļņas gūšanas ceturkšņa, nodokļa atvieglojumu periodu skaita pilnos kalendāros (pārskata) gados sākot ar 1993. gadu (vai peļņas ieguves gadu) ieskaitot, un peļņas nodoklis jāmaksā sākot ar 1995.gadu (vai turpmākajiem gadiem).

Ja darbojošies uzņēmumi palielina pamatkapitālu, iesaistot ārvalstu ieguldījumus, kā rezultātā piemērojami nodokļa atvieglojumi saskaņā ar likuma "Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā" 10.panta normām, tad uzņēmums izdara norēķinus ar budžetu par attiecīgo gada periodu līdz pārreģistrācijas brīdim un atvieglojumu piemēro sākot ar atlikušo gada periodu, ja gads kopumā noslēgts ar peļņu, vai ar nākošo peļņas ieguves gadu.

Ja uzņēmums, kuram piemēro minētā likuma 10.panta 1.1.punkta normas, izmaina pamatkapitālu kā rezultātā tas atbilst 10.panta 1.3.punkta kritērijiem, tad atvieglojumi tiek piemēroti, ņemot vērā jau izmantotās atvieglojumu normas t.i. kopējie atvieglojumi hronoloģiskā secībā nedrīkst pārsniegt maksimālos atvieglojumu periodus, skaitot no peļņas ieguves pirmā gada.

Piemēram, ja uzņēmums ar ārvalstu ieguldījumu virs 50000 ASV dolāru, kas pārsniedz 30% no uzņēmuma pamatkapitāla, peļņas ieguves 2.gadā palielina ārvalstu ieguldījumus virs 1000000 ASV dolāru, kas pārsniedz 50% no uzņēmuma pamatkapitāla, tad tam nav jāmaksā peļņas nodoklis arī 3.gadā, bet nākamajos 5 gados peļņas nodokli samazina par 50%.

Ja minētās izmaiņas izdara:

- peļņas ieguves 5.gadā, tad 5.gadam aprēķinātā nodokļa (50%) maksājumos ieskaita 3.gadā nomaksāto nodokli, bet 6., 7., 8.gadā peļņas nodokli samazina par 50%;

- peļņas ieguves 6.gadā, tad 6.gadam aprēķinātā nodokļa (50%) maksājumos ieskaita 3.gadā nomaksāto nodokli un 50% no 5.gadā nomaksātā nodokļa, bet 7., 8.gadā peļņas nodokli samazina par 50%.

Attiecīgajā pārskata gadā nesegtās maksājumos ieskaitāmās iepriekšējo periodu peļņas nodokļa summas ieskaita nodokļu parāda segšanai vai kārtējos nodokļu maksājumos vai atgriež maksātājam pēc tā rakstiska pieprasījuma.

Ja uzņēmums, kurš atbilst minētā likuma 10.panta 1.3.punkta kritērijiem un kuram piemēro nodokļa atvieglojumu, samazina pamatkapitālu kā rezultātā tas atbilst 10.panta 1.1.punkta kritērijiem, tad attiecīgi un hronoloģiski samazina nodokļa atvieglojumu.

Piemēram, ja minētās izmaiņas izdarītas:

- peļņas ieguves 3.gadā, tad 3.gadā jānomaksā 50% no aprēķināmā peļņas nodokļa un 4.gada peļņas nodokli samazina par 50%;

- peļņas ieguves 4.gadā, tad 4.gadam aprēķināto peļņas nodokli (50%) palielina par 50% no 3.gadam aprēķināmā peļņas nodokļa ;

- peļņas ieguves 5.gadā, tad 5.gadam aprēķināmo peļņas nodokli (100%) palielina par 50% no 3.gadam aprēķināmā peļņas nodokļa.

Uzņēmuma peļņas nodokļa atvieglojumu izmaiņu rezultātā kārtējā gadā radušās nodokļa piemaksas par iepriekšējiem gadiem izdarāmas 30 dienu laikā kopš uzņēmuma pārreģistrācijas dienas, kā arī izdarāms kārtējā gada peļņas nodokļa avansa maksājumu apmēra pārrēķins un piemaksas par kārtējā gada pagājušajiem periodiem izdarāmas 10 dienu laikā kopš uzņēmuma pārreģistrācijas dienas.

Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieks J. Pupčenoks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!