• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par Latvijas eksporta izaugsmi augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2011., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238056

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrija: Par priekšnosacījumiem "airBaltic" finansēšanai

Vēl šajā numurā

19.10.2011., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par Latvijas eksporta izaugsmi augustā

Šā gada augustā eksportēta produkcija par 534,6 miljoniem latu, kas ir gandrīz par 7 miljoniem latu vairāk nekā iepriekš sasniegtais augstākais rādītājs šā gada maijā. Gada laikā eksports pieaudzis par 27%, kamēr imports – par gandrīz 20%.

“Šī ir līdz šim straujākā eksporta izaugsme, kas pierāda Latvijas uzņēmēju spēju būt elastīgiem un lieliski piemēroties mainīgiem ārējā tirgus apstākļiem,” norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Būtiska ietekme uz eksporta kāpumu mēneša laikā bijusi graudaugu kultūru eksportam, kam gan raksturīga sezonalitāte. Augsts apjoms sasniegts arī minerālproduktu, dzelzs un tērauda izstrādājumu eksportā, kā arī citos, pēc apjoma mazākos eksporta sektoros. Imports mēneša laikā nedaudz samazinājies, tas galvenokārt ir saistāms ar augsto importu iepriekšējā mēnesī sakarā ar investīcijām enerģētikas sektorā.

Pēdējos mēnešos vērojama koksnes eksporta pieauguma tempa mazināšanās, kas saistīta ar koksnes izstrādājumu pieprasījuma kāpumu vietējā tirgū, tādēļ turpmāks koksnes izstrādājumu eksporta apjoma kāpums galvenokārt būs atkarīgs no pievienotās vērtības paaugstināšanas koksnes pārstrādes procesā. Paredzams, ka nākamajos mēnešos Latvijas eksporta pieauguma temps mazināsies. To noteiks gan pagājušā gada augstais eksporta bāzes efekts, gan arī lēnāka pasaules ekonomikas izaugsme un līdz ar to sagaidāmais globālās tirdzniecības tempa kritums.

Pieaugot nenoteiktībai ārējā vidē, palielinās konkurētspējas nozīme eksporta tirgus daļas saglabāšanā. Periodā, kad pasaulē bija vērojams straujš pieprasījuma un preču cenu kāpums, ražotāji varēja vieglāk atrast preču noieta ceļus, bet, saasinoties konkurencei, ir jāmeklē jauni risinājumi Latvijā ražoto preču konkurētspējas palielināšanai. Piesardzīgu optimismu par Latvijas eksporta attīstības perspektīvām dod uzņēmēju aptauju rezultāti, kuros paši uzņēmēji šā gada trešajā ceturksnī norāda uz konkurētspējas kāpumu gan vietējā tirgū, gan Eiropas Savienībā.

Par turpmāko eksporta izaugsmes potenciālu liecina arī pieaugošā ārvalstu tiešo investīciju ieplūde Latvijā, īpaši rūpniecības sektorā, radot jaunas darbavietas un paplašinot eksporta preču klāstu.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!