• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 13.oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2011., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237935

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību Igaunijas tautai sakarā ar karavīra bojāeju

Vēl šajā numurā

18.10.2011., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 13.oktobrī

AM: Par valsts nekustamā īpašuma Dunavas ielā nodošanu Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā

13.oktobrī Ministru kabineta (MK) valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts “Par valsts nekustamā īpašuma Dunavas ielā 13, Rīgā, nodošanu Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā”.

Ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī, kā arī Nacionālo bruņoto spēku optimizāciju un administratīvo struktūru skaita samazināšanu, turpmāk īpašums valsts aizsardzības funkciju nodrošināšanai nav nepieciešams. Rīgas dome īpašumu izmantos pašvaldības autonomās funkcijas veikšanai: nodrošinās veselības aprūpes pieejamību, veicinās iedzīvotāju veselīgu dzīvesveidu un sportu, sekmēs saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā un rūpēsies par bezdarba samazināšanu.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

 

FM: Par azartspēļu automātu saslēgšanu vienotā tīklā

13.oktobrī valsts sekretāru sanāksmē saskaņošanai tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais koncepcijas projekts par azartspēļu automātu saslēgšanu vienotā tīklā.

Koncepcijas projekta izstrādes mērķi ir pastiprināt spēlētāja interešu aizsardzību un spēles drošumu, pilnveidot azartspēļu automātu darbības uzraudzību un ieņēmumu plūsmas pārskatāmību, kā arī nodrošināt ar šo komercdarbības veidu saistīto risku mazināšanu – noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un citas nelikumīgas darbības.

No valsts viedokļa vienotas azartspēļu automātu kontroles un uzraudzības sistēmas ieviešana ir vērtējama pozitīvi, jo tiks pilnveidota esošā azartspēļu nozares uzraudzības sistēma, ar iespēju operatīvi sekot līdzi azartspēļu automātu darbībai un naudas plūsmai, samazinot spēļu vietās uz vietas nepieciešamo pārbaužu veikšanas laiku un nodrošinot spēlētāju interešu aizsardzību.

Koncepcijas projektā FM ir iekļāvusi divus iespējamos risinājuma variantus:

• nemainīt esošo sistēmu;

• Azartspēļu un izložu likumā noteikt, ka ar 2015.gada 1.janvāri azartspēļu organizētājiem jāveic pāreja uz elektronisko skaitītāju lietošanu (atceļot mehānisko skaitītāju lietošanu); jānodrošina visu azartspēļu automātu un spēļu vietu pieslēgums vienotās sistēmas inspekcijas datorsistēmai.

Finanšu ministrija rosina atbalstīt otro variantu, kas paredz azartspēļu automātu saslēgšanu vienotā tīklā. Lai īstenotu otro risinājuma variantu, būtu nepieciešami grozījumi vairākos saistošos tiesību aktos.

Koncepcija ir izstrādāta saskaņā ar Pasākumu plānu ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai 2010.–2013.gadam.

Koncepcijas projektu vēl skatīs un par to lems Ministru kabinets.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

KM: Par jauna Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija izveides koncepciju

Kultūras ministrija (KM) 13.oktobrī valsts sekretāru sanāksmē izsludināja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) izstrādāto koncepciju par jauna Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija izveidi.

“Sabiedrībā un profesionālajā vidē ir jāturpina plašas un atvērtas diskusijas par to, kādam jābūt jaunajam sabiedriskajam medijam, tā institucionālajam regulējumam, lai tas spētu atspoguļot sabiedrības vajadzības, nodrošinātu profesionālu un kvalitatīvu saturu, lai būtu pilnībā nodrošināta tā redakcionālā neatkarība. Taču vienlaikus svarīga ir projekta tālākā virzība, kuru ietekmē nākamais ES fondu plānošanas grafiks,” uzskata kultūras ministre Sarmīte Ēlerte.

5.augustā NEPLP Kultūras ministrijai iesniedza darba grupas izstrādāto koncepciju “Par jauna Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija izveidi”. KM kopā ar pieaicinātu mediju ekspertu grupu sagatavoja priekšlikumus koncepcijas pilnveidošanai un nosūtīja tos NEPLP 30.septembrī.

KM un ekspertu grupas priekšlikumi bija vērsti uz sabiedriskā medija satura nostiprināšanu un sabiedrības vajadzību atspoguļošanu līdztekus koncepcijā piedāvātajiem tehniskajiem risinājumiem.

Šobrīd NEPLP precizētā koncepcija ir papildināta ar vairākiem būtiskiem KM priekšlikumiem, kuri priekšplānā izvirza sabiedrisko labumu, definē problēmas un reizē pamatprincipus jauna sabiedriskā medija izveidei.

Vienlaikus KM uzsver, ka ir jāturpina uzklausīt ekspertu un sabiedrības domas par sabiedriskā medija koncepcijas pilnveidošanu visās projekta koncepcijas sadaļās, tajā skaitā gan analizējot pašreizējo sabiedrisko mediju situāciju, gan domājot par atbilstošu likumdošanas ietvaru.

Annija Senakola, KM sabiedrisko attiecību speciāliste

 

LM: Par jaunākajām izmaiņām Profesiju klasifikatorā

Ņemot vērā saņemtos priekšlikumus par nepieciešamajām izmaiņām Profesiju klasifikatorā, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi attiecīgus grozījumus tajā.

Saskaņā ar privāto uzņēmumu ierosinājumiem paredzēts precizēt dažu profesiju profesionālās darbības pamatuzdevumus un terminoloģiju, iekļaut un aizstāt Profesiju klasifikatorā profesijas dažādās jomās, piemēram, informātikas, kvalitātes vadības, sistēmu vadības, transporta, būvniecības, komercdarbības un enerģētikas jomā. Tāpat plānotas izmaiņas attiecībā uz profesijām mežsaimniecības jomā.

Vienlaikus Profesiju klasifikators papildināts ar deviņiem profesiju standartiem: elektronikas tehniķis, procesu kvalitātes vadības inženieris, komercdarbības speciālists lauksaimniecībā, kultūras tūrisma organizators, ārsta palīgs (feldšeris), darba aizsardzības vecākais speciālists, uzņēmuma vadītājs, attīstības plānošanas inženieris un sistēmu vadības inženieris.

To paredz Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību”. Projekts 13.oktobrī izsludināts valsts sekretāru sanāksmē, tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Profesiju klasifikatora mērķis ir uzskaitīt profesiju sarakstu, profesijai atbilstošos pamatuzdevumus un kvalifikācijas pamatprasības, lai nodrošinātu valstī starptautiskai praksei atbilstošu darbaspēka uzskaiti un salīdzināšanu.

LM atgādina: ja darba devēji ir konstatējuši, ka no jaunā Profesiju klasifikatora ir izslēgtas uzņēmumam vajadzīgās profesijas vai arī tajā jāiekļauj jaunas profesijas, priekšlikumi par nepieciešamajām izmaiņām Profesiju klasifikatorā darba devējiem jāiesniedz LM. Tie jāsūta uz oficiālo mājaslapas adresi lm@lm.gov.lv.

Iesniedzot priekšlikumus par jaunu profesiju iekļaušanu klasifikatorā, ir jānorāda profesijas nosaukums, pamatojums tās nepieciešamībai (amata apraksts, profesijas standarts u.c.), profesijas paredzamā vieta klasifikācijā, kā arī profesijas profesionālās darbības pamatuzdevumu apraksts.

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

SM: Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās

Satiksmes ministrija rosina līdz 2035.gadam pagarināt termiņu, kādā licenzētas kapitālsabiedrības un brīvostu pārvaldes var piemērot tiešo nodokļu atlaides tajās veiktajiem ieguldījumiem.

Tāpat līdz 2035.gadam paredzēts pagarināt Liepājas speciālās ekonomiskās zonas darbības termiņu.

To paredz Satiksmes ministrijas izstrādātie grozījumi likumā “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” un “Liepājas speciālās ekonomiskās zonas likumā”, ko 13.oktobrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie jāatbalsta valdībā un Saeimā.

Minētos grozījumus atbalstījusi Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padome.

Nodokļi atvieglojumi speciālo ekonomisko zonu (SEZ) komercsabiedrībām sākotnēji tika paredzēti līdz 2017.gadam. Ekonomiskās krīzes iespaidā SEZ nebija iespējams pilnvērtīgi izmantot noteiktos atvieglojumus un piesaistīt pietiekami daudz jaunu investīciju. Tādēļ jāpagarina SEZ darbības termiņi.

Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

VARAM: Par Vietējo pašvaldību referendumu likumprojektu

13.oktobrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais likumprojekts “Vietējo pašvaldību referendumu likums”.

Tas izstrādāts, lai nodrošinātu vietējās pašvaldības iedzīvotājiem iespēju piedalīties vietējās nozīmes jautājumu lemšanā, kā arī veicinātu pašvaldības iedzīvotāju iespējas ietekmēt pašvaldības domes darbību vietējo iedzīvotāju interesēs. Tāpat likumprojekts paredz piešķirt pašvaldības iedzīvotājiem tiesības atlaist pašvaldības domi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis uzsver: “Iedzīvotājiem ir jādod plašākas iespējas ietekmēt pašvaldības un rosināt novada vai pilsētas domes atlaišanu, ja lielākā daļa vēlētāju ir neapmierināti ar tās darbu. Arī pašvaldību deputāti ir tautas vēlēti, un viņiem ir jāuzņemas atbildība par savu darbu sabiedrības priekšā.”

Saskaņā ar šo likumprojektu tiek paredzēti divi pašvaldības referendumu veidi – konsultatīvais pašvaldības referendums un lemjošais pašvaldības referendums.

Konsultatīvo pašvaldības referendumu par pašvaldības autonomās kompetences jautājumiem varēs ierosināt pašvaldības dome vai pieci procenti no balsotāju skaita.

Savukārt lemjošo pašvaldības referendumu par pašvaldības domes atlaišanu, pašvaldības nosaukuma maiņu, kā arī par pašvaldības teritoriālās vienības nosaukuma maiņu varēs ierosināt dome, ja par to nobalsos vismaz divas trešdaļas no ievēlēto domes deputātu kopskaita, kā arī piecdesmit procenti no balsotāju skaita.

Pašvaldības referenduma ierosināšanā un pašvaldības referendumā varēs piedalīties visi tie Latvijas Republikas pilsoņi un Eiropas Savienības pilsoņi, kas saskaņā ar normatīvo regulējumu valstī ir tiesīgi ievēlēt attiecīgās pašvaldības domi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!