• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 6.oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2011., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237508

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Igaunijas prezidenta darba vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

12.10.2011., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 6.oktobrī

IZM: Par vērtējumu metodikas uzlabošanu centralizētajos eksāmenos

Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2001.gada 20.marta noteikumos Nr.129 "Ģimnāzijas un valsts ģimnāzijas statusa piešķiršanas un anulēšanas kārtība un kritēriji", kas ģimnāzijas un valsts ģimnāzijas statusa noteikšanas kritērijos centralizēto eksāmenu novērtējumu līmeņus paredz nomainīt ar centralizēto eksāmenu procentuālā novērtējuma kritēriju.

Šobrīd noteikumi paredz, ka ģimnāzijā ne mazāk kā 60 procentiem, bet valsts ģimnāzijā ne mazāk kā 75 procentiem skolēnu mācību sasniegumu novērtējums centralizētajos eksāmenos nevar būt zemāks par C līmeni. Grozījumi normatīvajos aktos vērtējumu sešos līmeņos – A, B, C, D, E, F – paredz aizstāt ar eksāmenu rezultātu procentuālo novērtējumu.

Lai mainītu eksāmenu vērtējumu izteikšanas kārtību, Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta 2006.gada 19.decembra noteikumos Nr.1027 "Noteikumi par valsts standartu pamatizglītībā un pamatizglītības mācību priekšmetu standartiem"; MK 2006.gada 6.novembra noteikumos Nr.913 "Kārtība, kādā izsniedzami valsts atzīti vispārējās izglītības dokumenti"; MK 2008.gada 2.septembra noteikumos Nr.715 "Noteikumi par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu un vispārējās vidējās izglītības mācību priekšmetu standartiem" un MK 2009.gada 7.jūlija noteikumos Nr.733 "Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību profesionālo un amata pienākumu veikšanai, pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai un Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusa iegūšanai un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi", kuri valsts sekretāru sanāksmē (VSS) izsludināti 29.septembrī. MK noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 20.marta noteikumos Nr.129 "Ģimnāzijas un valsts ģimnāzijas statusa piešķiršanas un anulēšanas kārtība un kritēriji"" VSS izsludināts 6.oktobrī. Pēc saskaņošanas noteikumu projekti tiks virzīti apstiprināšanai valdībā.

Grozījumi normatīvajos aktos izstrādāti, lai nodrošinātu precīzāku mācību sasniegumu analīzi un uzlabotu pastāvošo vērtējumu izteikšanas metodiku centralizētajos eksāmenos. Grozījumi vispārējās vidējās izglītības programmu absolventiem ļaus precīzāk un skaidrāk identificēt savus rezultātus centralizētajos eksāmenos, šādā veidā tiks nodrošināta precīzāka centralizēto rezultātu salīdzināmība klases, skolas, novada un valsts līmenī. Centralizēto eksāmenu procentuālais novērtējums tiešā veidā ietekmēs arī Latvijas augstāko izglītības iestāžu reflektantu uzņemšanas un atlases aprēķinu.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par grozījumiem Tehnisko palīglīdzekļu noteikumos

Tā kā palielinās pieprasījums, Labklājības ministrija (LM) plāno turpmāk krūšu protēzes piešķirt bez maksas sievietēm, kurām tas ir nepieciešams. Līdz šim krūšu protēzes par valsts budžeta līdzekļiem varēja saņemt tikai trūcīgas personas.

Tāpat LM plāno, ka cilvēki ar prognozējamu invaliditāti turpmāk varētu saņemt tehniskos palīglīdzekļus steidzamā kārtā, ja tas būs paredzēts individuālajā sociālās rehabilitācijas plānā.

No 1.janvāra ir stājies spēkā Invaliditātes likums, kas paredz iespēju noteikt prognozējamu invaliditāti, tādējādi jau laikus sniedzot cilvēkam iespēju saņemt nepieciešamos rehabilitācijas pakalpojumus un atjaunot darba spējas.

Vienlaikus Labklājības ministrija precizējusi tehnisko palīglīdzekļu saņemšanu steidzamības kārtībā, nosakot atsevišķus ierobežojumus. Iedzīvotāji, kuri mācās izglītības iestādē vai ir nodarbināti, tehnisko palīglīdzekli steidzamības kārtā varēs saņemt tikai tad, ja tas būs nepieciešams saistībā ar izglītības ieguvi vai nodarbinātību.

Tāpat steidzamības kārtā palīglīdzekļus varēs saņemt grūtnieces, steidzami nomainot iepriekš saņemto tehnisko palīglīdzekli, ja grūtniecības rezultātā mainījušies sievietes antropometriskie rādītāji. Savukārt sportisti tehniskos palīglīdzekļus dalībai sacensībās saņems pēc iepriekšējas saskaņošanas ar tehnisko palīglīdzekļu nodrošinātāju.

To paredz 6.oktobrī valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi Tehnisko palīglīdzekļu noteikumos. Minētie grozījumi vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāpieņem valdībā. Izmaiņas veiktas, lai uzlabotu Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari", Latvijas Neredzīgo biedrības un Latvijas Nedzirdīgo savienības sniegto pakalpojumu kvalitāti. Tāpat jāsamazina rindas pēc tehniskajiem palīglīdzekļiem.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!