• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par sāls patēriņa mazināšanu uzturā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2011., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237507

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 6.oktobrī

Vēl šajā numurā

12.10.2011., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par sāls patēriņa mazināšanu uzturā

Statistikas dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāju vidējais ar ikdienas uzturu uzņemtais vārāmā sāls patēriņš ir 7,1 g/dienā, tas pārsniedz ieteicamo daudzumu, kas ir līdz 5 g/dienā. Sāli ēdienam pievieno divas trešdaļas vīriešu un gandrīz puse sieviešu, savukārt sāli vienmēr pirms pagaršošanas ēdienam pievieno gandrīz katrs desmitais vīrietis (9,0%), sievietes retāk – 4,3%.

Pārmērīga sāls lietošana uzturā nav veselīga, jo sāls paaugstina asinsspiedienu, kas ir galvenais nāves cēlonis pasaulē, izraisot insultu, infarktu un nieru slimības. Jo vairāk sāls uzturā tiek lietots, jo augstāks ir cilvēka asinsspiediens, tādēļ sāls patēriņa samazināšana uzturā ir būtisks ierocis paaugstināta arteriālā asinsspiediena pazemināšanai.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš norāda: "Nepieciešamo sāls patēriņa samazināšanu uzturā ir iespējams panākt tikai ar kompleksu pieeju, kas ietver gan sabiedrības izglītošanu, gan uztura paradumu maiņu, bet jo īpaši "slēptā sāls" daudzuma samazināšanu pārtikas produktos, kas ikdienā tiek lietoti kā pamatēdiens vai pamatēdiena sastāvdaļamaize, siers, gaļas izstrādājumi u.c. Mērķis nav ierobežot kādu produktu veidu, bet mazināt kopējo sāls patēriņu iedzīvotāju uzturā. Tādēļ risinājuma būtība ir sadarbībā ar pārtikas ražotājiem par veidu, kā panākt nepieciešamo rezultātu."

27.septembrī Ministru kabineta sēdē tika apstiprinātas Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2011.–2017.gadam, kas nosaka precīzus virzienus, kādā jāveido sabiedrības veselības politika, lai saglabātu Latvijas iedzīvotāju veselību, kā rezultātā pagarinātos iedzīvotāju paredzamais mūža ilgums, bet nodzīvotie gadi būtu pēc iespējas veselīgāki. Attiecībā uz veselīga uztura veicināšanu iecerēts īstenot izglītojošus pasākumus visu vecumu iedzīvotājiem par uztura lomu veselības saglabāšanā, sekmēt dārzeņu un augļu lietošanu ikdienā, kā arī noteikt kritērijus ēdināšanai skolās, bērnudārzos, sociālās aprūpes iestādēs u.c.

 

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!