• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties ES dalībvalstu un Austrumu partnerības valstu samitā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2011., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237160

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts budžeta izpildi

Vēl šajā numurā

04.10.2011., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedaloties ES dalībvalstu un Austrumu partnerības valstu samitā

Ceturtdien un piektdien, 29. un 30.septembrī, Polijas galvaspilsētā Varšavā notika Austrumu partnerības valstu samits, kurā kopā ar 27 Eiropas Savienības dalībvalstu un sešu Austrumu partnerības valstu (Ukraina, Moldova, Baltkrievija, Gruzija, Armēnija, Azerbaidžāna) vadītājiem piedalījās arī Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (attēlā pirmajā rindā pirmais no kreisās) Foto: VK

29. un 30.septembrī Varšavā notika Austrumu partnerības samits, kurā diskutēja par turpmākajām ES attiecībām ar tās austrumu kaimiņiem. Latvijas delegāciju samitā vadīja premjerministrs Valdis Dombrovskis. Viens no pasākumiem, kas atklāja samitu, bija Pilsoniskās sabiedrības forums. Tajā bija aicināti piedalīties ES, tās dalībvalstu un Austrumu partnerības valstu nevalstisko organizāciju un akadēmisko aprindu pārstāvji, kā arī sabiedrībā pazīstami politiķi, tostarp Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Ježijs Buzeks, Gruzijas Parlamenta spīkers Davids Bakradze, Apvienotās Karalistes premjera vietnieks Niks Klegs, Eiropas komisārs paplašināšanas un kaimiņattiecību politikas jautājumos Štefans File. Pilsonisko forumu atklāja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Eiropas komisārs Š.File norādīja, ka Pilsoniskās sabiedrības foruma uzdevums ir uzdot toni turpmākajām sarunām augstākajā politiskajā līmenī. Lielākā uzmanība forumā bija veltīta nepieciešamībai stiprināt pilsonisko sabiedrību Austrumu partnerības valstīs un nodrošināt pilsoniskos kontaktus ES dalībvalstu un Austrumu partnerības valstu starpā. Tika atzīts, ka vīzu režīma liberalizēšana varētu veicināt šādus kontaktus, kā arī izpratni sabiedrībā par ieguvumiem, ko sniedz Austrumu partnerība.

Foruma dalībnieki diskutēja arī par ieguvumiem, ko dotu brīvā tirdzniecība starp ES dalībvalstīm un Austrumu partnerības valstīm. Vienlaikus, lai ienāktu ES vienotajā tirgū, partnervalstīm būtu jāizpilda ES prasības, kas veidotu pamatu ekonomikas modernizācijai un nodrošinātu brīvās tirdzniecības režīmam atbilstošu uzņēmējdarbības vidi.

Latviju Pilsoniskās sabiedrības forumā pārstāvēja Latvijas vēstniecības Polijā atbildīgais par ekonomiskajiem jautājumiem Jans Kevišs-Petuško.

Ārlietu ministrija pauž gandarījumu par Eiropas Savienības Austrumu partnerības samita Varšavā rezultātiem.

Samita noslēgumā ir pieņemta Eiropas Savienības un Austrumu partnerībā iesaistīto valstu deklarācija par principiem un partnerības mērķiem, iezīmēti turpmākās sadarbības virzieni un principi, kā arī piedāvāts konkrēts sadarbības ieviešanas mehānisms, kuru līdz gada beigām detalizēti izstrādās Eiropas Komisija.

Ir pieņemta ES 27 valstu deklarācija par attiecībām ar Baltkrieviju.

Ārlietu ministrija izsaka nožēlu, ka Baltkrievija pieņēma lēmumu samitā nepiedalīties. Vienlaikus Ārlietu ministrija uzsver, ka attiecību veidošanas procesā Eiropas Savienībai un Baltkrievijai jāspēj atklāti un godīgi runāt arī par vissāpīgākajiem jautājumiem. Eiropas Savienība ir gatava kritiskam dialogam ar Baltkrieviju, ja tā izpildīs konkrētus nosacījumus. Tas arī ir uzsvērts Eiropas Savienības paziņojumā par Baltkrieviju.

Latviju šajā samitā pārstāvēja Ministru prezidents V.Dombrovskis, kurš uzstājās debatēs par Austrumu partnerības īstenošanas jautājumiem.

Ārlietu ministrijas
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!