• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pasākumiem alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2011., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236963

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par starptautiskās viesnīcu industrijas konferenci

Vēl šajā numurā

30.09.2011., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pasākumiem alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanai

28.septembrī Veselības ministrijā notika Nacionālās alkoholisma ierobežošanas padomes sēde, kurā tika diskutēts par nepieciešamajiem pasākumiem Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāna projektā 2012.–2014.gadam. Kā viens no priekšlikumiem, lai pastiprinātu cīņu pret komersantiem, kuri, pārkāpjot likumu, pārdod alkoholu jauniešiem līdz 18 gadu vecumam, tika piedāvāta licences anulēšana šādiem tirdzniecības uzņēmumiem.

Ņemot vērā, ka alkoholam ir īpaši postoša ietekme uz bērniem un jauniešiem un, agri sākot lietot alkoholu, pastāv četras reizes lielāks risks kļūt atkarīgam, īpaša vērība ir jāpievērš tam, lai alkohols netiktu tirgots jauniešiem līdz 18 gadu vecumam. Lai arī pēdējo gadu statistika liecina, ka pakāpeniski palielinās policijas konstatētie tirdzniecības ierobežojumu pārkāpšanas gadījumi un uzlikto naudas sodu apmērs pārdevējiem un komersantiem (salīdzinājumam 2009.gadā – 21,5 tūkstoši latu, 2010.gadā – 39,9 tūkstoši latu, 2011.gada 7 mēnešos – 21,5 tūkstoši latu), jāvērtē iespējas, kā nepilngadīgiem jauniešiem mazināt iespēju iegādāties alkoholu un palielināt komersantu atbildību par šādiem pārkāpumiem.

Tādēļ nākamā mēneša laikā ar valsts pārvaldes institūciju pārstāvjiem tiks izvērtēta citu valstu pieredze šādas normas piemērošanā un iespējas to ieviest Latvijā.

Sanāksmes laikā tika uzsvērts, ka alkohols ir trešais lielākais riska faktors slimību izcelsmē (pēc tabakas un augsta asinsspiediena) un tas izraisa ne tikai atkarību, bet arī vairāk nekā 60 dažādas slimības un veselības traucējumus – traumas, garīgās veselības un uzvedības traucējumus, kuņģa un zarnu trakta saslimšanas, sirds un asinsvadu slimības, plaušu slimības, imūnsistēmas traucējumus, kaulu un muskuļu slimības, kā arī reproduktīvās veselības traucējumus – tādēļ jāparedz kompleksi pasākumi, lai samazinātos alkohola patēriņš.

27.septembrī Ministru kabineta sēdē tika apstiprinātas Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2011.–2017.gadam, kas nosaka precīzus virzienus, kādā jāveido sabiedrības veselības politika, lai saglabātu Latvijas iedzīvotāju veselību, līdz ar to pagarinātos iedzīvotāju paredzamais mūža ilgums, bet nodzīvotie gadi būtu pēc iespējas veselīgāki. Attiecībā uz alkoholisko dzērienu patēriņa samazināšanu kā galvenie rīcības virzieni plānoti: nelikumīgas alkoholisko dzērienu aprites apkarošana, kvalitātes un nekaitīguma kontrole, reklāmas ierobežošana, pieejamības jauniešiem samazināšana un tirdzniecības ierobežošana.

Nacionālā alkoholisma ierobežošanas padome ir Ministru kabineta izveidota konsultatīva institūcija, un tās darbības mērķis ir samazināt alkohola patēriņu un tā radītās sekas. Padomē ir pārstāvji no ministrijām, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirgotāju asociācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra, Latvijas Pašvaldību savienības un Veselības ekonomikas centra.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!