• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra darba vizīti Ņujorkā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2011., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236709

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs

Vēl šajā numurā

27.09.2011., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra darba vizīti Ņujorkā

22.septembrī Ņujorkā ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis tikās ar Izraēlas ārlietu ministru Avigdoru Libermanu. Ministri atklātā un draudzīgā gaisotnē pārrunāja Latvijas un Izraēlas attiecības, norises arābu pasaulē, Tuvajos Austrumos un miera procesa perspektīvas. Gan A.Libermans, gan Ģ.V.Kristovskis pauda gandarījumu par aktīvo politisko dialogu abu valstu starpā un izteica apņemšanos meklēt iespējas ekonomisko attiecību padziļināšanai.

Situācijas Tuvo Austrumu kontekstā Latvijas ārlietu ministrs pauda atbalstu visu iesaistīto pušu, tostarp kvarteta (ANO, ES, ASV, Krievijas), centieniem veicināt Izraēlas un Palestīnas dialoga atjaunošanu un virzību uz divu valstu risinājumu. Saistībā ar diskusiju par Palestīnas valstiskumu viņš uzsvēra nepieciešamību turēties pie sarunu ceļa. Vienpusēji soļi var izrādīties destabilizējoši un aizkavēt risinājuma sasniegšanu, akcentēja Ģ.V.Kristovskis.

Atbildot uz Izraēlas kolēģa jautājumiem, viņš raksturoja Latvijas iekšpolitisko situāciju pēc vēlēšanām, Latvijas valdības paveikto ekonomiskās situācijas uzlabošanā, kā arī attiecību attīstību ar Krieviju.

22.septembrī Ņujorkā Ģ.V.Kristovskis tikās arī ar Meksikas Savienoto Valstu ārlietu ministri Patrīciju Espinozu. Ministri vienojās stiprināt Latvijas un Meksikas attiecības, pabeidzot līguma "Par izvairīšanos no dubultās aplikšanas ar nodokļiem" sagatavošanu un parakstot šo svarīgo līgumu. Latvijas ārlietu ministrs augstu novērtēja Meksikas uzņēmuma "CEMEX" investīcijas cementa rūpnīcā Brocēnos. "Latvijai ir Meksikas un citu valstu investīcijām atvērta un draudzīga valsts," uzsvēra Ģ.V.Kristovskis. P.Espinoza norādīja, ka "CEMEX" ir videi draudzīgs uzņēmums un šāda pieeja no uzņēmēju puses ir jāatbalsta arī turpmāk.

Latvijas ārlietu ministrs izteica atzinību Meksikas un P.Espinozas personiskajam ieguldījumam Kankūnas klimata konferences organizēšanā. Ministri bija vienisprātis par nepieciešamību straujāk virzīties uz konkrētu vienošanos panākšanu globālās sasilšanas mazināšanai un pārrunāja šā gada klimata konferences Durbanā (Dienvidāfrikā) mērķus. Ģ.V.Kristovskis informēja Meksikas kolēģi par Latvijas ieguldījumu vides un klimata aizsardzībā. "Atjaunojamo energoresursu rādītājs Latvijas enerģētiskajā bilancē ir viens no augstākajiem Eiropas Savienībā," konstatēja Latvijas ārlietu ministrs.

P.Espinoza ielūdza Latvijas ārlietu ministru apmeklēt Meksiku vizītē. "Jāveicina kontakti starp Latvijas un Meksikas tautām, uzņēmējiem un kultūras jomas pārstāvjiem," pauda Meksikas diplomātiskā dienesta vadītāja.

Ģ.V.Kristovskis pozitīvi novērtēja abu valstu ārlietu ministru konsultāciju nozīmi, aicinot attīstīt tālāk šo dialoga formātu. Tikšanās laikā tika pārrunātas arī Latvijas un Meksikas sadarbības iespējas ANO ietvaros.

23.septembrī ārlietu ministrs Valsts prezidenta delegācijas sastāvā tikās ar ASV ebreju organizāciju pārstāvjiem.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja svarīgākos ANO Ģenerālās asamblejas dienas kārtības jautājumus. Īpaša uzmanība tika veltīta Izraēlas un Palestīnas centieniem rast ilgtermiņa mieru un stabilitāti reģionā. Sarunās tika diskutēts arī par ASV un Latvijas attiecībām, tai skaitā par Latvijas un ASV ebreju organizāciju sadarbības jautājumiem. ASV ebreju kopienas pārstāvji pauda atbalstu Latvijas valdības īstenotajām reformām un atzinību par Latvijas uzticību Eiropas un transatlantiskās sadarbības kursam.

Tuvo Austrumu miera procesa kontekstā Ģ.V.Kristovskis uzsvēra nepieciešamību meklēt konflikta risinājumu sarunu ceļā, balstoties uz divu valstu līdzāspastāvēšanas modeļa. "Vienpusēji soļi nenovedīs pie miera starp Izraēlas Valsti un palestīniešiem," akcentēja Ģ.V.Kristovskis. "Miers nevar tikt sasniegts ar ANO deklarāciju un rezolūciju palīdzību, bet gan abām pusēm vienojoties par savstarpēji pieņemamu kompromisu," uzsvēra ministrs. Latvijas ārlietu ministrs pauda atbalstu ES centieniem Ketrinas Eštones vadībā panākt vienotu Eiropas Savienības pozīciju, kā arī augstu novērtēja ASV un pārējo Tuvo Austrumu miera sarunu kvarteta locekļu ieguldījumu. "Ceļš uz miera sarunu atsākšanu iet caur kvarteta paziņojumu, caur aktīvu Eiropas Savienības un ASV sadarbību gan savstarpēji, gan ar Izraēlas valdību un Palestīnas pašpārvaldi," atzīmēja Ģ.V.Kristovskis. Ministrs pauda viedokli, ka risinājuma atrašanai abām pusēm ir svarīgi izvairīties no soļiem, kuri neveicina uzticības pieaugumu un attālina miera sarunu sākšanu. Šajā kontekstā ministrs informēja sarunas partnerus, ka Latvija, protestējot pret sagaidāmo Izraēlai izteikti nedraudzīgo retoriku, līdzīgi kā to izdarīja Vācija, Francija, ASV, Lielbritānija un citas Latvijas partnervalstis, atteicās no piedalīšanās ANO konferencē pret rasismu un ksenofobiju jeb tā sauktajā Durbanas konferencē.

Runājot par Latvijas ārpolitikas pamatvirzieniem, Ģ.V.Kristovskis pateicās par ASV ebreju organizāciju sniegto atbalstu ceļā uz Latvijas neatkarību, iestājoties ES un NATO, kā arī īstenojot valsts pārvaldes un tautsaimniecības reformas. "Esam dziļi pateicīgi par šo atbalstu. ASV ir un paliks mūsu stratēģiskais partneris," uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

23.septembrī Ģ.V.Kristovskis Ņujorkā tikās ar Bulgārijas ārlietu ministru Nikolaju Mladenovu un Singapūras ārlietu ministru Kšanmugamu. Tika pārrunātas gan divpusējo attiecību paplašināšanas iespējas, gan arī sadarbība starptautisko organizāciju ietvaros.

Ģ.V.Kristovskis ar N.Mladenovu apmainījās viedokļiem par situāciju Tuvajos Austrumos un Palestīnas valstiskuma jautājumu, kā arī pārrunāja ES attiecības ar Baltkrieviju saistībā ar nesen notikušo Bulgārijas ārlietu ministra vizīti šajā valstī.

Arī ar Singapūras ārlietu ministru tika pārrunāta Tuvo Austrumu problemātika. Latvijas ārlietu ministrs informēja par ES pūliņiem risinājuma sasniegšanā un Latvijas nostāju šajā jautājumā. Divpusējo attiecību kontekstā Ģ.V.Kristovskis uzsvēra lielo ieinteresētību ekonomiskās sadarbības attīstīšanā ar Singapūru un Dienvidaustrumāzijas reģionu kopumā. Latvijas ārlietu ministrs pauda gatavību apmeklēt Singapūru ar Latvijas uzņēmēju delegāciju. Singapūras ārlietu resora vadītājs Kšanmugamu pozitīvi novērtēja šādas vizītes iespējamību un solīja atbalstu kontaktu dibināšanā ar nozīmīgiem Singapūrā un plašākā reģionā pārstāvētiem uzņēmumiem.

Ģ.V.Kristovskis izsaka atbalstu 23.septembrī Ņujorkā pieņemtajam Tuvo Austrumu kvarteta paziņojumam par miera sarunu atsākšanu, kurā Izraēla un palestīnieši tiek aicināti atsākt miera sarunas mēneša laikā ar mērķi panākt vienošanos ne vēlāk kā līdz 2012.gada beigām.

"Mēs ceram, ka abas puses nopietni ieklausīsies Tuvo Austrumu miera procesa sarunu kvarteta – ANO, ES, ASV un Krievijas – izteiktajā kopējā aicinājumā un darīs visu, lai atrisinātu šo konfliktu," uzsvēra ārlietu ministrs.

Ģ.V.Kristovskis no 18. līdz 25.septembrim uzturējās Ņujorkā, kur notika ANO Ģenerālās asamblejas 66.sesija.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!