• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrijas 1994. gada 8. februāra noteikumi "Noteikumi veterināro zāļu izplatīšanai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.04.1994., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236444

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrijas nolikums

Noteikumi veterināro zāļu un zāles saturošas dzīvnieku barības ievešanai Latvijas Republikā

Vēl šajā numurā

14.04.1994., Nr. 45

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Zemkopības ministrija

Veids: noteikumi

Pieņemts: 08.02.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apstiprinu:

Valsts veterinārā departamenta direktors J.Rimeicāns
1994.gada 8.februārī

Noteikumi veterināro zāļu izplatīšanai

1. Saskaņā ar LR likuma "Par farmaceitisko darbību" (turpmāk tekstā Likuma) 12.pantu Latvijas Republikā var izplatīt tikai atļautas zāles.

2. Izplatīšanai un lietošanai dzīvnieku veterinārmedicīniskajā aprūpē šobrīd atļautas:

1. LR veterināro zāļu reģistrā iekļautās zāles (apliecina reģistrācijas apliecība);

2. veterinārās zāles, kas bija atļautas bijušajā PSRS līdz 1991.gada 1.decembrim (apliecina apstiprināta lietošanas pamācība);

3. zāles, kas ražotas saskaņā ar PSRS Farmakopejas X un XI laidiena noteikumiem (apliecina farmakopejas pants);

4. zāles, kas pagatavotas aptiekā pēc licencētu veterinārārstu receptēm vai rakstveida pieprasījumiem (apliecina recepte vai pieprasījums);

5. zāles, kas iekļautas LR vispārējā zāļu reģistrā (apliecina reģistrācijas apliecība);

6. zāles, kas tiek pagatavotas aptiekā sērijveidā pēc vienotiem priekšrakstiem, ko apstiprinājis Farmācijas departaments vai Valsts veterinārais departaments (VVD), (apliecina apstiprināti priekšraksti);

7. zāles, kuru izplatīšanai un lietošanai ir vienreizēja VVD izsniegta atļauja (apliecina atļauja).

3. Saskaņā ar Likuma 23.pantu zāles drīkst iepirkt tikai no uzņēmumiem, kuriem ir licence uz zāļu ražošanu, zāļu lieltirgotavu vai aptieku.

4. Iepērkot zāles, vienlaicīgi jāsaņem arī nepieciešamie dokumenti.

5. Iepērkot izplatīšanai zāles tieši no zāļu ražošanas uzņēmumiem vienlaicīgi ar zālēm, jebkurā gadījumā jāsaņem zāļu ražošanas kvalitātes apliecība vai tās kopija un pavaddokuments, bet iepērkot zāles no lieltirgotavām - pavaddokuments.

6. Zāļu ražošanas kvalitātes apliecība vai tās kopija un pavadzīme aptiekā jāglabā vismaz 3 mēnešus pēc visu dotās sērijas zāļu pārdošanas, bet lieltirgotavā vismaz līdz dotās sērijas zāļu lietošanas termiņa beigām vai, ja tāds nav uzrādīts, vismaz piecus gadus. (Pavaddokumentu glabāšanā jāievēro arī finansu noteikumi).

7. Zāļu pavaddokumentā (pavadzīme, rēķins u.c.) jānorāda vismaz zāļu nosaukums; pircēja un pārdevēja firmas, zāļu daudzums un cena, zāļu ražošanas sērijas nr. (vai, ja tāda nav, kvalitātes apliecības nr.).

8. Importējot zāles no ārzemēm, jebkurā gadījumā jāsaņem gan ražošanas kvalitātes apliecība, gan pavaddokuments.

9. Zāles, kuras mazumtirdzniecībā atļauts izplatīt tikai pret receptēm, atļauts realizēt tikai pret licencētu veterinārārstu un veterinārfeldšeru receptēm vai pieprasījumiem, kā arī veterinārmedicīnas iestāžu rakstveida pieprasījumiem (ar licencēta veterinārārsta parakstu un zīmogu). Receptes jāsaglabā 3 mēnešus.

10. Izplatot gatavās zāles, tām līdzi jādod lietošanas pamācība. Šī Nolikuma 2.punkta pirmajā, otrajā un septītajā apakšpunktā minētos gadījumos lietošanas pamācībai jābūt latviešu valodā un apstiprinātai Valsts veterinārajā departamentā; trešajā un piektajā apakšpunktā minētos gadījumos izmanto Valsts veterinārā departamenta apstiprinātu, bet, ja tādu nav, humānā medicīnā paredzētās lietošanas pamācības vai veterinārārsta norādījumus receptē; ceturtā un sestā apakšpunkta gadījumā izmanto veterinārārsta norādījumus receptē.

Zālēm, kuru izplatīšana atļauta bez licencētā veterinārārsta receptes, pieļaujams aptiekas darbinieka mutisks lietošanas paskaidrojums.

11. Aptiekas darbinieku pienākums papildus informēt pircējus par zāļu palieku saglabāšanos gaļā un izdalīšanās ilgumu ar pienu.

12. Veterinārajās aptiekās ar zālēm var tirgoties tikai diplomēti veterinārārsti vai veterinārfeldšeri, vai farmācijas speciālisti.

13. Veterinārajās aptiekās atļauts pagatavot zāles pēc licencētu veterinārārstu receptēm tikai tajā gadījumā, ja aptiekā strādā speciālists ar licenci "Farmaceitiskajai praksei". Sērijveida pagatavojumi jāsaskaņo ar Valsts veterināro departamentu.

14. Zāles atļauts izplatīt galvenokārt aptiekās, atskaitot Likuma 22. pantā minētos gadījumus. Uz laiku pieļaujama veterināro aptieku izbraukumu tirdzniecība ar noteikumu, ka katrs gadījums jāpaziņo attiecīgā rajona veterinārajai pārvaldei un jāievēro visi pārējie zāļu izplatīšanas noteikumi.

15. Par visiem zāļu kvalitātes reklamācijas gadījumiem jāziņo attiecīgā rajona (pilsētas) veterinārajai pārvaldei vai Valsts veterinārajam departamentam. (Republikas lauk. 2, Rīgā LV-1981, tel. 327605, 327603, 327475).

16. Izplatot zāles, kuras atļautas ar vienreizēju Valsts veterinārā departamenta direktora atļauju, jāorganizē šo zāļu efektivitātes uzskaite un rezultāti jāiesniedz Valsts veterinārajam departamentam.

17. Aptiekām un zāļu lieltirgotavām, kas izplata veterinārās zāles, ieteicams abonēt LVB IB (Pasūtīšana pasta nodaļā vai Latvijas veterinārārstu biedrībā).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!