• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nolikums par bezdarbnieku profesionālo apmācību un pārkvalificēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.1994., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236262

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

BALTIJAS JŪRAS REĢIONA JŪRAS VIDES AIZSARDZĪBAS KONVENCIJA (HELSINKU KONVENCIJA), 1992

Vēl šajā numurā

16.03.1994., Nr. 32

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Labklājības ministrija

Veids: nolikums

Pieņemts: 24.02.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NOLIKUMS
par bezdarbnieku profesionālo apmācību un pārkvalificēšanu

Apstiprinu:
Labklājības ministrijas darba valsts ministrs A.Bērziņš
1994.gada 24.februārī

1. Nolikums ir izstrādāts atbilstoši Latvijas Republikas likumam "Par nodarbinātību" (LR 1993.gada 11.maija un 1994.gada 5.janvāra likumu redakcijā) un Latvijas Republikas Izglītības likumam un nosaka bezdarbnieku profesionālās apmācības, pārkvalificēšanas un kvalifikācijas paaugstināšanas kārtību. Apmācības mērķis - palielināt bezdarbnieku konkurētspēju darba tirgū, veicināt pastāvīgo iedzīvotāju nodarbinātību un ekonomisko aktivitāti.

Bezdarbnieku apmācību organizē un kontrolē Nodarbinātības valsts dienests un tā vietējās iestādes.

2. Nodarbinātības valsts dienests pilnvaro tā centrus un nodaļas slēgt līgumus par bezdarbnieku profesionālo apmācību un pārkvalificēšanu.

3. Bezdarbnieku profesionālo apmācību veic darba tirgus pieprasījumam atbilstošās profesijās un specialitātēs, kā arī atbilstoši nozaru attīstības prognozēm, pamatojoties uz noslēgtiem līgumiem:

- starp Nodarbinātības valsts dienesta centru vai nodaļu un bezdarbnieku (pielikums Nr.1);

- starp Nodarbinātības valsts dienesta centru vai nodaļu un mācību iestādi (pielikums Nr.2).

4. Atkarībā no apgūstamās mācību vielas sarežģītības pakāpes un atbilstoši savstarpēji saskaņotām mācību programmām, Nodarbinātības valsts dienesta centrs vai nodaļa, saskaņā ar Latvijas Republikas likumu "Par nodarbinātību" vienojas ar mācību iestādi par apmācību laiku.

5. Bezdarbnieku apmācība sevī ietver:

- to personu apmācību, kurām nav profesijas vai specialitātes,

- strādnieku un speciālistu kvalifikācijas paaugstināšanu,

- strādnieku un speciālistu pārkvalificēšanu,

- atsevišķu kategoriju bezdarbnieku apmācību (bezdarbnieki, kuri bez darba ir ilgāk kā 6 mēnešus, sievietes, kurām ir bērni pirmsskolas vecumā u.tml.).

Invalīdus, kuri nestrādā un ir reģistrējušies Nodarbinātības valsts dienesta centrā vai nodaļā kā darba meklētāji, apmāca par bezdarbnieku apmācībai paredzētajiem līdzekļiem.

6. Bezdarbniekam ar Nodarbinātības valsts dienesta centra vai nodaļas norīkojumu ir tiesības uz profesionālo apmācību vai pārkvalificēšanos vienu reizi divos gados.

7. Bezdarbnieki paaugstina kvalifikāciju, ja viņu profesionālā kvalifikācija neatbilst jaunajām prasībām profesijā vai specialitātē.

8. Bezdarbnieki, atbilstoši pieprasījumam un piedāvājumam darba tirgū, izvēlas apmācības kursu atbilstoši savām interesēm un profesionālajai sagatavotībai.

9. Bezdarbniekus pārkvalificē:

- ja nav iespējams piedāvāt piemērotu darbu iepriekšapgūtajā profesijā vai specialitātē,

- ja viņi izteikuši vēlēšanos mainīt savu profesiju vai specialitāti.

10. Bezdarbnieks ar Nodarbinātības valsts dienesta centra vai nodaļas norīkojumu var saņemt bezmaksas arodkonsultāciju profesionālās karjeras izvēles centrā vai tā nodaļās.

11. Bezdarbniekus, kuri ir jaunāki par 18 gadiem, Nodarbinātības valsts dienesta centrs vai nodaļa norīko uz Izglītības, kultūras un zinātnes ministrijas pakļautībā vai pārziņā esošām mācību iestādēm, kuras veic to apmācību no profesionālajai izglītībai paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem.

12. Bezdarbnieku apmācībai izmanto Izglītības, kultūras un zinātnes ministrijas pārziņā un pakļautībā esošo, kā arī licencēto un akreditēto arodskolu, tehnikumu, augstskolu, mācību centru, kursu un uzņēmumu mācību bāzes, neatkarīgi no to pakļautības vai īpašuma formas.

Apmācībai profesijās un specialitātēs, kuras apstiprinātas profesiju klasifikatorā un kurās ir jākārto kvalifikācijas eksāmeni, saņemot noteikta parauga kvalifikāciju vai izglītību apliecinošu dokumentu, izmanto tikai Izglītības, kultūras un zinātnes ministrijas akreditētas mācību iestādes.

13. Mācību programmas, kuras ietver teorētiskās un praktiskās nodarbības, tiek veidotas, ņemot par pamatu 36 mācību stundu nedēļu.

Bezdarbnieku profesionālās apmācības un pārkvalificēšanas mācību programmas, kā arī izmaiņas tajās izstrādā mācību iestādes Izglītības, kultūras un zinātnes ministrijas noteiktā kārtībā, saskaņojot tās ar Izglītības attīstības institūta Arodizglītības nodaļu un Nodarbinātības valsts dienestu.

Uzsākot apmācību, mācību iestāde bezdarbniekam izsniedz mācību programmu.

14. Mācību iestāde noslēgtā līguma ietvaros ir atbildīga par apmācību kvalitāti. Ja bezdarbnieks, ievērojot visas mācību iestādes prasības mācību kursu laikā, nav ieguvis pietiekamas zināšanas un praktiskās iemaņas un nav nokārtojis kvalifikācijas eksāmenu, tad mācību iestāde uz sava rēķina apmāca viņu papildus līdz kvalifikācijas eksāmenu nokārtošanai.

Noteiktā kārtībā nesaskaņotas izmaiņas mācību programmā vai zema mācību programmas neizpilde ir pamats starp Nodarbinātības valsts dienesta centru vai nodaļu un mācību iestādi noslēgtā līguma laušanai.

15. Stipendiju 50% apmērā no valsts noteiktās minimālās darba algas profesionālās apmācības vai pārkvalificēšanas laikā bezdarbniekam izmaksā mācību iestādē atbilstoši ar Nodarbinātības valsts dienesta centru vai nodaļu noslēgtajam līgumam.

Bezdarbniekam stipendiju izmaksā katra mācību mēneša beigās, sākot ar pirmo apmācības vai pārkvalifikācijas dienu par visu mācību laiku, bet ne ilgāk kā sešus mēnešus divpadsmit mēnešu periodā.

16. Bezdarbnieks, zaudē tiesības uz stipendiju, ja viņš:

1) bez attaisnojoša iemesla neapmeklē profesionālās apmācības vai pārkvalificēšanās nodarbības;

2) stipendijas saņemšanas laikā nonāk pilnīgā valsts apgādībā;

3) zaudē bezdarbnieka statusu.

Ja bezdarbnieks apmācību laikā saslimst un šā vai citu attaisnojošu iemeslu dēļ nespēj apgūt mācību programmu, tad par viņa turpmāko apmācību lemj iestāde kopā ar Nodarbinātības valsts dienesta centru vai nodaļu.

17. Bezdarbnieki, kuri ierodas uz mācībām no citām apdzīvojamām vietām, uz mācību laiku tiek apgādāti ar vietu kopmītnē vai citu apdzīvojamo platību. Bezdarbnieka transporta un īres izdevumus apmaksā līgumā starp Nodarbinātības valsts dienestu un mācību iestādi noteiktajā apmērā.

18. Bezdarbniekiem, kuri pēc Nodarbinātības valsts dienesta centra vai nodaļas nosūtījuma pabeiguši apmācību kursu un nokārtojuši kvalifikācijas eksāmenus, izsniedz Ministru kabineta vai Izglītības, kultūras un zinātnes ministrijas apstiprinātu noteikta parauga kvalifikāciju vai iegūto izglītības apliecinošu dokumentu. Kvalifikācijas komisijā piedalās Nodarbinātības valsts dienesta un darba devēju pārstāvji.

19. Ja bezdarbnieks apmācības periodā iekārtojas darbā, tad Nodarbinātības valsts dienesta centrs vai nodaļa pārtrauc mācību izdevumu apmaksu.

20. Bezdarbniekam triju dienu laikā pēc apmācības kursu beigšanās ir jāreģistrējas Nodarbinātības valsts dienesta centrā vai nodaļā, kur tas ir uzskaitē.

21. Kārtību, kādā tiek komplektētas mācību grupas profesijās un specialitātēs, kuru apmācību ir lietderīgi veikt centralizēti, nosaka Nodarbinātības valsts dienesta ģenerāldirektors, ar savu pavēli reglamentējot Nodarbinātības valsts dienesta un tā centru un nodaļu tiesības un pienākumus.

 

Pielikums Nr.1

LĪGUMS
par bezdarbnieka profesionālo apmācību vai pārkvalificēšanu starp Nodarbinātības valsts dienesta centru vai nodaļu un bezdarbnieku

_________________________________________ 199__.g. "___" _________________
(līguma noslēgšanas vieta)

Nodarbinātības valsts dienesta ___________________________________________
(centra vai nodaļas nosaukums)

vadītājs ____________________________________ personā no vienas puses, un
(vārds, uzvārds)

bezdarbnieks _____________________________________________________________
(vārds, uzvārds, dzimšanas gads, adrese)

__________________________________________________________________________
(pase: personas kods, sērija, Nr., kas un kad izdevis)

__________________________________________________________________________
(izglītība, specialitāte vai profesija, iepriekšējā nodarbošanās)

no otras puses slēdz līgumu:

1. Nodarbinātības valsts dienesta centrs vai nodaļa norīko bezdarbnieku apmācībai (kvalifikācijas paaugstināšanai vai pārkvalificēšanai) _________

_________________________________________________________________________
(profesijas vai specialitātes nosaukums, apmācību ilgums, mācību iestāde)

2. Bezdarbnieks _________________________________________________ apņemas:
(vārds, uzvārds)

2.1. ierasties 199__.g. "___" ___________________________ iepriekšminētajā mācību iestādē;

2.2. pilnā apjomā apgūt mācību programmu un nokārtot kvalifikācijas eksāmenu;

2.3. trīs dienu laikā pēc kursu beigšanas reģistrēties Nodarbinātības valsts dienesta centrā vai nodaļā, kur bezdarbnieks ir uzskaitē.

3. Profesionālās apmācības vai pārkvalificēšanās laikā bezdarbniekam izmaksā stipendiju 50% apmērā no valsts noteiktās minimālās darba algas. Stipendiju izmaksā mācību iestādē katra mācību mēneša beigās. Bezdarbnieks zaudē tiesības uz stipendiju, ja viņš:

1) bez attaisnojoša iemesla neapmeklē profesionālās apmācības vai pārkvalificēšanās nodarbības;

2) stipendijas saņemšanas laikā nonāk pilnīgā valsts apgādībā;

3) zaudē bezdarbnieka statusu.

4. Līgums sastādīts 2 eksemplāros, izsniegts katrai no līguma slēdzējām pusēm.

5. Strīdus izlemj Latvijas Republikas likumdošanā noteiktajā kārtībā.

Nodarbinātības valsts dienesta centra vai nodaļas vadītājs

 

Bezdarbnieks (ce)

 

 

______________________________          _____________________ 
z.v.                                                                    z.v.

 

Pielikums Nr.2

LĪGUMS
par bezdarbnieku profesionālo apmācību vai pārkvalificēšanu starp Nodarbinātības valsts dienesta centru vai nodaļu un mācību iestādi

_________________________________________ 199__.g. "___" _________________
(līguma noslēgšanas vieta)

Nodarbinātības valsts dienesta ___________________________________________
(centra vai nodaļas nosaukums)

vadītājs _________________________________________________________________
(vārds, uzvārds)

personā atbilstoši Nolikumam par Nodarbinātības valsts dienestu no vienas puses,

un ________________________________________________________________
(mācību iestādes nosaukums)

turpmāk mācību iestāde, vadītājs, ________________________________________ personā,
(vārds, uzvārds)

no otras puses, slēdz līgumu:

1. Nodarbinātības valsts dienesta centrs vai nodaļa apņemas:

1.1.Norīkot _________________________________________________________
(mācību iestādes nosaukums)

apmācībai, kvalifikācijas paaugstināšanai vai pārkvalificēšanai no

199__.g. "___" ____________________ līdz 199__.g. "___" _______________

šādās profesijās vai specialitātēs ____________________________________

_______________________________________________________________________
(profesijas vai specialitāšu nosaukums)

________________________________________ un segt izdevumus par apmācību
(apmācības ilgums, stundu skaits)

(t.sk. stipendijas), pārskaitot mācību iestādei Ls _________ par visu mācību periodu;

1.2. Komplektēt grupas profesionālajai apmācībai, pārkvalificēšanai vai kvalifikācijas paaugstināšanai, ievērojot mācību iestāžu prasības (nepieciešamais izglītības līmenis, kvalifikācija, vecums, veselības stāvoklis);

1.3. Noslēgt līgumu par profesionālo apmācību vai pārkvalificēšanu ar bezdarbniekiem.

Ja Nodarbinātības valsts dienesta centrs vai nodaļa savlaicīgi nevar nokomplektēt vajadzīgo kontingentu, pēc abu pušu vienošanās mācību termiņus var grozīt;

1.4. Apmaksāt, ja bezdarbnieks uz mācībām ierodas no citas apdzīvojamās vietas, no sociālās apdrošināšanas līdzekļiem:

- īres izdevumus Ls ______ diennaktī,

- transporta izdevumus līdz mācību iestādei un atpakaļ Ls _______ mēnesī.

1.5. Norēķināties par līguma izpildi atbilstoši pielikumā uzrādītajai tāmei.

2. Mācību iestādes apņemas:

2.1. Nodrošināt savstarpēji saskaņotu mācību programmu realizāciju un atbildību par mācību procesa norisi un apmācības kvalitāti;

2.2. Iekļaut kvalifikācijas komisijas sastāvā Nodarbinātības valsts dienesta un darba devēju pārstāvjus;

2.3. Izmaksāt stipendiju mācību laikā;

2.4. Izsniegt bezdarbniekiem, kuri pabeiguši apmācības kursu un nokārtojuši kvalifikācijas eksāmenu, noteikta parauga kvalifikāciju vai iegūto izglītību apliecinošu dokumentu;

2.5. Ja bezdarbnieks ievērojot visas mācību iestādes prasības mācību kursu laikā nav ieguvis pietiekamas zināšanas un praktiskās iemaņas un nav nokārtojis kvalifikācijas eksāmenus, tad mācību iestāde uz sava rēķina apmāca viņus papildus līdz kvalifikācijas eksāmenu nokārtošanai.

3. Līgums sastādīts 2 eksemplāros, izsniegts katrai no līgumslēdzēja pusēm.

Līgumslēdzēju pušu juridiskās adreses:

__________________________________________________________________________
(nosaukums, adrese, norēķinu konts)

Mācību iestāde ___________________________________________________________
(nosaukums, adrese, norēķinu konts)

4. Strīdus izlemj Latvijas Republikas likumdošanā noteiktajā kārtībā.

Nodarbinātības valsts dienesta vai nodaļas vadītājs   Mācību iestādes centra vadītājs
     
     
     
z.v.   z.v.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!