• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2011., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235836

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

13.09.2011., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē"

Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) 9.septembrī iesniegts vēlētāju parakstīts likumprojekts "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē". Iesniegtais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot Satversmē nosacījumu par krievu valodu kā otro valsts valodu.

Pieņemot dokumentus, CVK konstatēja, ka parakstu notariālie apliecinājumi ir apkopoti uz 4405 lapām, kurās atbilstoši iesniedzēju sniegtajām ziņām ir 12 516 vēlētāju paraksti.

Likums "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" paredz, ka tiesības uzsākt likuma ierosināšanas procedūru un iesniegt CVK pilnīgi izstrādātu Satversmes grozījumu projektu ir ne mazāk kā 10 000 balsstiesīgiem Latvijas pilsoņiem un katram parakstam ne agrāk kā 12 mēnešus pirms iesniegšanas CVK jābūt apliecinātam pie zvērināta notāra vai pašvaldības institūcijā, kura veic notariālas darbības.

Līdz ar to CVK ir jāveic iesniegto parakstu pārbaude, lai konstatētu, vai visas personas, kas parakstījušas Satversmes grozījumu projektu, ir balsstiesīgi Latvijas pilsoņi, vai kāds no pilsoņiem nav parakstījies vairākas reizes, kā arī vai visi paraksti ir tikuši notariāli apliecināti ne agrāk kā 12 mēnešus pirms iesniegšanas CVK.

Ņemot vērā, ka šobrīd CVK prioritāte ir 11. Saeimas vēlēšanu nodrošināšana, parakstu pārbaude tiks sākta pēc vēlēšanām un varētu ilgt trīs līdz četras nedēļas. Ja pārbaude apliecinās, ka Satversmes grozījumu projektu ir parakstījuši vismaz 10 000 vēlētāju, CVK jāizsludina nākamais likuma ierosināšanas posms – 30 dienu parakstu vākšana. Šajā laikā vēlētāji par Satversmes grozījumu projektu varēs parakstīties pašvaldību noteiktajās parakstu vākšanas vietās Latvijā un Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs.

Satversmes grozījumu projekts tiks iesniegts izskatīšanai parlamentā, ja abās parakstu vākšanas kārtās to būs atbalstījusi ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita. Atskaites punkts šajā gadījumā būs jau 11. Saeimas vēlēšanu dienā, 17.septembrī, reģistrētais balsstiesīgo pilsoņu skaits. Ieskatam: 11. Saeimas vēlēšanu izsludināšanas dienā, šā gada 26.jūlijā, valstī bija reģistrēts 1 542 700 balsstiesīgu pilsoņu.

Ja Saeima vēlētāju iesniegto Satversmes grozījumu projektu noraidīs vai grozīs, būs jārīko tautas nobalsošana. Lai Satversmes grozījumi tiktu pieņemti, tautas nobalsošanā tie jāatbalsta vismaz pusei no visiem balsstiesīgajiem pilsoņiem.

 

CVK Informācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!