• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pieminot 2001.gada 11.septembra upurus ASV. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2011., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235835

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē"

Vēl šajā numurā

13.09.2011., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pieminot 2001.gada 11.septembra upurus ASV

Lai pieminētu desmito gadskārtu kopš 2001.gada 11.septembra traģiskajiem notikumiem, ASV vēstniecība svētdien, 11.septembrī, organizēja pasākumus, kas veltīti 11.septembra teroristu uzbrukumu Pasaules tirdzniecības centram un Pentagonam atcerei. Svētdien, 11.septembrī, tieši pulksten 15.45, ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere un Rīgas pilsētas mērs Nils Ušakovs, kā arī Latvijas neatliekamās palīdzības dienestu pārstāvji, Rīgā, Vašingtona laukumā, iestādīja Amerikas tulpju koku un atklāja piemiņas plāksni, kura būs īpašs piemineklis šiem skumjajiem notikumiem pirms desmit gadiem. Savukārt vakarā Sv.Jāņa baznīcā notika teroraktu upuru piemiņai veltīts koncerts, kuru apmeklēja (attēlā otrajā rindā no labās): ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere, Valsts prezidents Andris Bērziņš, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Gundars Daudze un citas valsts augstākās amatpersonas.

Foto: VPK

 

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš un ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere, ierodoties uz 2001.gada 11.septembra teroraktu upuru piemiņai veltīto koncertu Sv.Jāņa baznīcā 2011.gada 11.septembrī

Foto: VPK

Saeimas priekšsēdētāja:

Pieminot desmito gadskārtu kopš 2001.gada 11.septembra traģiskajiem notikumiem, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa nosūtījusi vēstuli ASV Parlamenta Pārstāvju palātas spīkeram Džonam Bēneram.

"Šajā atceres dienā pieminam 2001.gada 11.septembra teroraktos bojāgājušos Ņujorkā, Vašingtonā un Pensilvānijas pavalstī. Esam kopā ar bojāgājušo bērniem, tuviniekiem un kolēģiem. Viņu zaudētās dzīvības parādīja, cik bīstams un necilvēcīgs var būt starptautiskais terorisms, vienlaikus liekot apzināties, ka cīņa pret terorismu nav uzvarama vienatnē," norāda Saeimas priekšsēdētāja. Viņa uzsver, ka "tāpēc ir svarīgi būt kopā starptautiskās drošības organizācijās, kāda ir NATO, un būt ciešiem sabiedrotajiem, kādi ir Latvija un ASV".

"Latvija kā uzticams ASV sabiedrotais un NATO dalībvalsts ir sniegusi un turpinās sniegt savu ieguldījumu cīņā pret starptautisko terorismu. Latvija ir ieviesusi daudzpusējos pretterorisma instrumentus un stiprinājusi nacionālās pretterorisma spējas. Mūsu karavīri kopā ar ASV un sabiedroto karavīriem piedalās Afganistānas situācijas stabilizācijā un šīs valsts atjaunošanā, kuras teritorijā savulaik tika sagatavoti 11.septembra teroraktu veicēji. Ir svarīgi, lai savu sabiedrotā pienākumu Afganistānā paveicam līdz galam," akcentē S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsver, ka "11.septembra terorakti katram no mums bija cilvēcīgs šoks, tie radīja bailes par nākotni un mūsu drošību. Tās dienas notikumi vēsturiski izmainīja starptautisko vidi un globālo drošību. Mērķis bija iedragāt mūsu pasaules kārtību, taču pēc 11.septembra notikumiem apziņa par kopējiem draudiem ir saliedējusi starptautisko sabiedrību un vienojusi to kopīgai cīņai pret terorismu. 2001.gada 12.septembrī pirmo reizi NATO vēsturē tika iedarbināts Ziemeļatlantijas līguma 5.pantsalianses kolektīvās aizsardzības mehānisms. Šis lēmums demonstrēja transatlantisko solidaritāti un vienotību".

"Pirms desmit gadiem, 2001.gada 11.septembrī, teroristiskā organizācija al-Qaeda laupīja tūkstošiem cilvēku dzīvību, tādējādi metot izaicinājumu visai demokrātiskajai pasaulei un starptautiskajai drošībai," vēstulē atzīmē Saeimas priekšsēdētāja.

"Globālais terorisms ir kļuvis par vienu no nopietnākajiem drošības draudiem mūsdienu pasaulei, apdraudot gan nevainīgu cilvēku dzīvības, gan mēģinot šķelt sabiedrību. Starptautisko organizāciju ietvaros svarīgi turpināt darbu pie praktisko pasākumu īstenošanas un vēl ciešākas starptautiskās sadarbības veicināšanas cīņā pret terorismu," pauž Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas preses dienests

 

Ministru prezidents:

Svētdien, 11.septembrī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis piedalījās 11.septembra ASV terorakta 10.gadadienas piemiņas koncertā Rīgas Sv.Jāņa baznīcā.

Ministru prezidents uzsvēra: "Joprojām atceramies dramatiskos notikumus Ņujorkā, kas notika pirms 10 gadiem, un sērojam kopā ar pārējo pasauli par teroraktā bojāgājušajiem." V.Dombrovskis apliecināja Latvijas gatavību ciešā sadarbībā ar ASV un NATO cīnīties pret terorisma draudiem, kā arī turpmāku aktīvu iesaisti starptautiskās drošības garantēšanā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Ārlietu ministrs:

Pieminot pirms desmit gadiem notikušos teroraktus ASV, ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis izsaka Latvijas un savu attieksmi:

"11.septembris izmainīja pasauli. Šie notikumi bija smags trieciens ne tikai ASV, bet arī mums. Šodien, pēc desmit gadiem, mēs noliecam savas galvas, lai pieminētu bojāgājušos, un esam kopā ar viņu tuviniekiem. Viņu sāpes ir mūsu kopējās sāpes.

Terorisms ir globāls drauds mums visiem. 11.septembra notikumi saliedēja visu starptautisko sabiedrību kopīgai cīņai pret šo sērgu, kas nepazīst valstu robežas. Mūsdienās valsts drošība nav panākama vienatnē. Šeit īpaši svarīga nozīme ir dalībai Ziemeļatlantijas aliansē un ciešām attiecībām ar sabiedrotajiem, kādi ir Latvija un ASV. Kolektīvās drošības vārdā 2001.gada 12.septembrī pirmo reizi Ziemeļatlantijas alianses vēsturē tika piemērots NATO līguma 5.pantsmehānisms, kas darbojas saskaņā ar principu "viens par visiem, visi par vienu". Tādējādi tika skaidri pausta sabiedroto valstu solidaritāte un vienotība šajā ASV tautai grūtajā brīdī.

Latvija kopā ar ASV un citiem NATO sabiedrotajiem dod savu cienīgu ieguldījumu starptautiskās drošības garantēšanā un cīņā pret terorisma draudiem. Latvijas karavīri plecu pie pleca ar ASV un citu valstu spēkiem piedalās Afganistānas stabilizācijā un atjaunošanā. Jāatgādina, ka tieši Afganistānas teritorijā savulaik tika sagatavoti 11.septembra terora aktu veicēji. Ir būtiski, ka mēs savus uzdevumus Afganistānā paveicam līdz galam, palīdzot afgāņiem radīt spējas pašiem cīnīties pret terorismu savā valstī un šādi novēršot jaunus terorisma draudus nākotnē arī mums. Vēlos atzīmēt, ka Latvija ir arī stiprinājusi savas pretterorisma spējas un pievienojusies nozīmīgiem starptautiskiem dokumentiem terorisma apkarošanai.

11.septembra traģisko notikumu gadskārtā vēlos vēlreiz apliecināt, ka Latvija ir ASV un NATO uzticams sabiedrotais cīņā pret terorismu visās tās izpausmēs un Latvija kā atbildīga starptautiskās sabiedrības locekle turpinās savus pūliņus šajā jomā."

 

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!