• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mazumtirdzniecības apgrozījuma tendencēm Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2011., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235551

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības fondu jautājumiem

Vēl šajā numurā

07.09.2011., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par mazumtirdzniecības apgrozījuma tendencēm Latvijā

Jau trešo mēnesi pēc kārtas mazumtirdzniecības statistika uzrāda iepriecinoši labus rezultātus. 2011.gada jūlijā, salīdzot ar jūniju, sezonāli izlīdzinātais apgrozījums mazumtirdzniecības uzņēmumos pieauga par 1,8%. Mazumtirdzniecība ar pārtikas precēm šajā periodā pieauga negaidīti strauji – par 4,3%, ar nepārtikas precēm – par 1,7%, bet auto degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 3,1%.

Finanšu ministrs Andris Vilks norāda: “Salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem mazumtirdzniecības apgrozījums 2011.gada jūlijā pieauga par 6,4%. Tas raksturo to, kā gada laikā mainījusies situācija valsts ekonomikā.

Šogad mazumtirdzniecības apgrozījuma rādītāji ir iezīmējuši svārstīgu, tomēr augšupejošu tendenci. Svārstīgumu pārsvarā noteica nevienmērīgais pieprasījums pēc auto degvielas, ko pierāda arī šā mēneša dati, un izteikts pieprasījuma kāpums pēc nepārtikas precēm, kas norāda uz patērētāju ekonomiskās situācijas uzlabošanos. Un tas ir tikai loģiski, jo tautsaimniecībā turpina samazināties bezdarbs, pieaug nodarbinātība, pamazām sāk stabilizēties arī cenu līmenis, kas kopumā liecina par iekšējā tirgus pieprasījuma pakāpenisku atlabšanu.”

Salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, 2011.gada jūlijā pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem mazumtirdzniecības apgrozījums pārtikas precēm palielinājās par 3%, bet nepārtikas precēm (izņemot degvielu) tas pieauga par 16,4%. Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums šajā periodā samazinājās par 11,8%.

Spriežot pēc Eiropas Komisijas publicētajiem konfidences rādītājiem (augustā samazinājums par diviem procentpunktiem), mazumtirdzniecības sektorā pārliecība par turpmāku strauju attīstību lēnām noplok, kas ir izskaidrojams ar lielu nenoteiktību par procesiem, kas šobrīd notiek ārējā vidē – gan ASV, gan arī eirozonā. Tomēr būtiski ir uzsvērt, ka atšķirībā no lielākās daļas Eiropas valstu Latvijas mazumtirdzniecības konfidences rādītājs vēl arvien ir pozitīvā zonā, kas dod labu iemeslu cerēt uz mērenāku, tomēr ekonomikas izaugsmi arī turpmāk.

Paredzams, ka mazumtirdzniecības apgrozījums turpinās pieaugt arī nākamajos mēnešos, taču tā apgrozījumu, piemēram, augustā, visticamāk, noteiks pavisam citi faktori – sākoties ražas sezonai (attiecas arī uz mežu labumiem), kāps pieprasījums pēc degvielas, bet salīdzinoši samazināsies mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums ar pārtikas precēm.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!