• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministru ikgadējo sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2011., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235273

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Melnkalnes premjerministra oficiālo vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

01.09.2011., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministru ikgadējo sanāksmi

29. un 30.augustā Helsinkos notikušajā Baltijas un ziemeļvalstu ārlietu ministru (Nordic–Baltic Eight jeb NB8) ikgadējā sanāksmē ministri pievērsās gan ES Austrumu partnerības iniciatīvai, gan attiecībām ar Baltkrieviju un Ukrainu. Tāpat tika pārspriesti notikumi Rietumbalkānos, īpaši Serbijā un Kosovā. Ārlietu ministri diskutēja arī par starptautiskajām aktualitātēm, tostarp situācijas attīstību Lībijā, Sīrijā un Tuvo Austrumu miera procesu.

Tikšanās laikā ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis piedalījās semināra "Ziemeļvalstis un Baltijas valstis – nākamie divdesmit gadi" paneļdiskusijā "Baltijas valstis un ziemeļvalstis – komanda vai atsevišķi spēlētāji Eiropā un pasaulē?". Runājot par NB8 valstu sadarbības perspektīvām, ministrs atzīmēja pagājušajā gadā sagatavotā Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības ziņojuma rekomendāciju pozitīvo ieguldījumu. Viņš uzsvēra, ka Baltijas valstu un ziemeļvalstu attiecībām jāvirzās uz arvien ciešāku sadarbību, kas vērsta uz politisko solidaritāti, resursu apvienošanu un arvien dziļāku reģionālās ekonomiskās telpas integrāciju. "NB8 būtu laiks nosaukt par Ziemeļu astotnieku," norādīja ministrs, atzīmējot, ka "tas pastiprinātu mūsu piederības sajūtu reģionam un padarītu sadarbības formātu tuvāku un saprotamāku sabiedrībai".

Paneļdiskusijā "Ziemeļu modeļa apvienošana ar Baltijas dinamismu – veiksmīgas ekonomikas formula" piedalījās arī Eiroparlamenta deputāts Krišjānis Kariņš, bet seminārā piedalījās arī Latvijas Universitātes profesore Žaneta Ozoliņa, Ārpolitikas institūta vadītāja pienākumu izpildītājs Andris Sprūds un "Latvijas Vēstneša" portāla nozares redaktore Aija Cālīte-Dulevska.

Sanāksmes ietvaros 29.augustā notika arī NB8 ārlietu ministru neformāla tikšanās ar Ukrainas ārlietu ministru Konstantīnu Griščenko. Tās laikā pārrunāti gan iekšpolitiskie notikumi Ukrainā, gan Ukrainas un Eiropas Savienības attiecību jautājumi.

30.augustā Helsinkos Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu ministri parakstīja saprašanās memorandu par diplomātu izvietošanu citu valstu pārstāvniecībās ārvalstīs. Šis memorands ļaus Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm vieglāk uzturēt savu diplomātisko klātbūtni visā pasaulē, nodrošinot elastīgu un savstarpēji izdevīgu risinājumu.

"Šis saprašanās memorands, kuru parakstījušas astoņas valstis, ir konkrēts pierādījums mūsu solidaritātes un diplomātiskās sadarbības stiprināšanai," kopīgā paziņojumā pauž Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu ministri.

Memorands nosaka diplomātiskos un praktiskos aspektus, izvietojot diplomātus citas ziemeļvalsts vai Baltijas valsts pārstāvniecībā ārvalstīs.

Ziemeļvalstis un Baltijas valstis ir Dānija, Igaunija, Somija, Islande, Latvija, Lietuva, Norvēģija un Zviedrija.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!