• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grāmatu - spoguli mūsu garam un dvēselei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.1999., Nr. 109/110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23456

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts budžetu, par tās naudasmaku

Vēl šajā numurā

09.04.1999., Nr. 109/110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grāmatu – spoguli mūsu garam un dvēselei

"Latvijas Vēstneša" bibliogrāfiskā rādītāja "Kultūra" atvēršanas reizē vakar, 8.aprīlī

Nedēļu starp nupat aizvadītajām Lieldienām un Balto svētdienu jeb Lieldienu atsvēti "Latvijas Vēstneša" ļaudis iekrāsoja ar sava bibliogrāfiskā rādītāja "Kultūra" atvēršanas svētkiem. Tie tad notika vakar Latvijas Patentu tehniskās bibliotēkas greznajā Ovālajā zālē, kā sacīja bibliotēkas direktore Agnese Buholte, Dokumentācijas nodaļas pašā sirdī.

Patentu tehniskā bibliotēka dibināta 1949. gadā, un tās lietotājiem ir pieejams viss valsts patentu dokumentācijas krājums, kurā ietilpst daudzu pasaules valstu un starptautisko organizāciju patentu informācija. Nozīmīga bibliotēkas krājuma sastāvdaļa ir normatīvtehniskā banka (standarti, tehniskie noteikumi, normatīvi, bibliogrāfiskie rādītāji), kas sniedz visplašāko informāciju par spēkā esošajiem iekšzemes un ārvalstu normatīvajiem aktiem.

Savukārt "Latvijas Vēstnesis" pastāv kopš 1993. gada, un šā paša gada Ministru padomes lēmums, nosakot laikraksta pamatdarbības veidus, līdz ar Latvijas Republikas likumu, līgumu, lēmumu un citu normatīvo aktu un to skaidrojumu publicēšanu, valsts varas un pārvaldes institūciju un pašvaldību darbības atspoguļošanu un valsts oficiālās informācijas sniegšanu, dod iespēju dokumentēt laiku un veidot Latvijas intelektuālo tēlu.

Tādējādi laikraksts, pildot savus oficiālā izdevuma uzdevumus, ir dokumentējis arī izglītības, zinātnes un kultūras dzīves ievērojamākās norises. Un rādītājā "Kultūra. Publikācijas par kultūru, zinātni, izglītību, mākslu, vēsturi laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". 1993–1998" šajā aplocē ietverti visi raksti kopš avīzes iznākšanas pirmā numura 1993.gada 25.februārī līdz 1998.gada pēdējam numuram 29.decembrī. Kopumā gandrīz 3000 bibliogrāfisko aprakstu, kas sakārtoti hronoloģiskā secībā, grupēti pa gadiem, ar personu palīgrādītāju. Tas tapis izdevuma galvenā redaktora Oskara Gerta, zinātniskā redaktora Sigizmunda Timšāna, bibliogrāfijas sastādītājas Sandras Apeles un datorgrafiķa Raivja Kivkucāna pūļu rezultātā.

Kā, uzrunājot svētku viesus, kuru vidū bija gan Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidenti Juris Ekmanis un Tālis Millers un ģenerālsekretārs Andrejs Siliņš, daudzie bibliotēku darbinieki un citi kultūras cilvēki, sacīja bibliotēkas direktore Agnese Buholte, tas ir pirmais bibliogrāfiskais rādītājs, ko sagatavojuši nevis bibliotēku darbinieki, bet izdevis viens laikraksts. Un turpināja: "Uzskatu, ka šis krājums ir nozīmīgs ieguldījums mūsu kultūras vēsturē un ļoti noderīgs un vajadzīgs izziņas darbā."

Savukārt "Latvijas Vēstneša" galvenais redaktors, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis Oskars Gerts, stāstot par izdevuma tapšanu, neslēpa, ka ir simtiem un tūkstošiem kultūras jēdziena definīciju un ikvienam no mums ir sava sapratne par to, bet viņam šī krājuma virsraksta izvēlē kā vadmotīvs bijusi pavisam vienkāršā tēze: kultūra ir viss, kas kalpo nevis makam, bet garam un dvēselei.

Domu turpinot, Zinātņu akadēmijas viceprezidents Juris Ekmanis sacīja, ka, protams, var diskutēt par jēdzienu "kultūra", bet asprātīgi definēja savu viedokli:

"Manuprāt, mums jāņem vērā, ka uz grāmatas vāka ir uzrakstīts "Kultūra" un arī jau norādīts, kas ir kultūra, — tā ir zinātne, izglītība, māksla, vēsture un laikraksts "Latvijas Vēstnesis". Un es atzīstu šo kultūras definīciju.

Ar lielu interesi paskatījos, cik aktīvi rakstīts par kultūru. Statistika liecina, ka publikāciju skaits gadu no gada ir audzis, piemēram, 1994.gadā — 250 publikācijas, bet 1998.gadā — vairāk nekā 800. Tātad, vidēji rēķinot, 496 publikācijas gadā.

Neapšaubāmi, šī grāmata ir paliekoša vērtība, jo tajā var uzzināt gan par dažādiem kultūras sektoriem — izglītību, valodu, zinātni, vēsturi, mākslu, reliģiju, gan par mūsu izcilām personībām.

Es vēlu grāmatai ilgu mūžu un domāju, ka tāds tas arī būs, jo par to jau gādājuši izdevēji. Grāmatas vāka metāliskie stūrīši norāda, ka tā paredzēta intensīvai un ilgai lietošanai..."

Ar šādu vēlējumu arī "Latvijas Vēstnesis" vakar dāvināja šo informatīvo izdevumu visiem klātesošajiem Latvijas centrālo bibliotēku pārstāvjiem. Tāpat grāmatu saņems vidusskolu un ģimnāziju, Rīgas pilsētas un Latvijas rajonu galvenās bibliotēkas.

Lai grāmatai ilgs mūžs!

"LV" informācija

 

P1.JPG (24076 BYTES)
Patentu tehniskās bibliotēkas direktore Agnese Buholte un "Latvijas Vēstneša" bibliogrāfiskā rādītāja "Kultūra" sastādītāja Sandra Apele

P2.JPG (17320 BYTES)
Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis, "Latvijas Vēstneša" galvenais redaktors Oskars Gerts un Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents akadēmiķis Juris Ekmanis

P3.JPG (41324 BYTES)
Uz "Latvijas Vēstneša" bibliogrāfiskā rādītāja "Kultūra" atvēršanas svētkiem Latvijas Patentu tehniskās bibliotēkas greznajā Ovālajā zālē bija pulcējušies bibliotēku, zinātnes, kultūras un preses pārstāvji no Rīgas un Latvijas novadiem

P4.JPG (35916 BYTES)P5.JPG (39069 BYTES)
Šajā reizē ar gandarījumu: Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Juris Ekmanis ar jauno izdevumu; Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Tālis Millers, Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas loceklis, Latvijas Zinātņu vēstures asociācijas viceprezidents, "Latvijas Vēstneša" nozares redaktors un bibliogrāfiskā rādītāja zinātniskais redaktors Sigizmunds Timšāns Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!