• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par risinājumiem efektīvākai resursu izmantošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2011., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234258

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Valsts kontrolieri

Vēl šajā numurā

10.08.2011., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par risinājumiem efektīvākai resursu izmantošanai

8.augustā tiekoties ar IBM, Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA), ministriju, augstskolu un citu institūciju pārstāvjiem, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis kā Latvijas prioritāti sadarbībā ar IBM uzsvēra efektīvāku enerģijas izmantošanas risinājumu ieviešanu Latvijā. Plānots, ka jau rudenī notiks IBM un Latvijas puses divu dienu seminārs, kura ietvaros tiks identificētas nozīmīgākās jomas, kur nepieciešami uzlabojumi. Šī tikšanās bija turpinājums sarunām par IBM un Latvijas uzņēmēju un institūciju savstarpējo sadarbību, kas uzsākta jūlijā premjera vizītes ASV laikā.

“Ņemot vērā izmaiņas un tendences enerģētikas tirgū, energoneatkarības veicināšana kļūst par aizvien nozīmīgāku valsts prioritāti, tādēļ šajā jomā ir svarīgi kopīgi ar vadošajiem inovāciju un tehnoloģiju uzņēmumiem meklēt jaunus risinājumus. To izstrādē Latvijas universitātes un nozaru eksperti var sniegt arī savu ieguldījumu, tādēļ esmu gandarīts par aizvien progresējošo sadarbību starp Latviju un IBM pētniecības jomā,” pauda Ministru prezidents.

Latvijas institūciju sadarbība ar IBM notiks IBM “gudrākas pilsētas” koncepcijas ietvaros, kuras pamatā ir valsts un sabiedrības labklājības palielināšana ar informācijas tehnoloģiju starpniecību, klātesošos informēja IBM pārstāvis Džeisons Vailds. Viņš uzsvēra, ka efektīvus risinājumus aktuālajām pilsētas problēmām var īstenot, izmantojot institūciju rīcībā esošās tehnoloģijas un informācijas sistēmas, taču ieviešot inovatīvus veidus to pielietošanai.

IBM jau īstenojis aptuveni 2000 projektu dažādās pasaules valstīs, kas veicinājuši ekonomikas izaugsmi, labklājību un ilgtspējīgu attīstību, tostarp uzlabojot ūdens kvalitāti, samazinot sastrēgumus, attīstot drošības sistēmas, optimizējot enerģijas izmantošanu. V.Dombrovskis pauda, ka Latvijas prioritāte ir pievienotās vērtības palielināšana eksporta, koksnes ražošanas, tehnikas ražošanas, farmācijas, loģistikas, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomās. Seminārā kā viena no primārajām tēmām būtu jāizvirza enerģijas efektīvāka izmantošana un līdz ar to ekonomisko rādītāju uzlabošana, viņš akcentēja. Kopīgu risinājumu meklēšanā plānots iesaistīt sadarbības partnerus Latvijā, tostarp viedokļu līderus, ekspertus un lēmumu pieņēmējus valsts institūcijās. Dž.Vailds apliecināja, ka Latvijas augstskolas varētu piedalīties jautājuma ekspertīzē un ideju ģenerēšanā.

IBM pārstāvji pauda viedokli, ka sadarbība varētu izvērsties, arī meklējot veidus valsts pārvaldes izmaksu un efektivitātes optimizācijai. Informācijas tehnoloģijas var tikt pielietotas, veicot padziļinātu informācijas analīzi, prognozējot riskus un meklējot labākos risinājumus pieņemamo lēmumu efektivitātes uzlabošanai. Premjers atbalstījis priekšlikumu, uzsverot, ka Latvija jau šobrīd sper aktīvus soļus uz lēmumu pieņemšanas efektivitātes uzlabošanu, tostarp ieviešot centralizētus IKT risinājumus.

Tikšanās darba kārtībā bijis arī jautājums par IBM pētniecības centra izveidi Latvijā. Ministru prezidents informēja, ka šobrīd Latvijas Investīciju attīstības aģentūra sadarbībā ar universitātēm izstrādā Latvijas puses priekšlikumus par iespējamo sadarbības modeli, lai jau tuvākajā laikā tos varētu piedāvāt IBM.

Mārtiņš Panke,
Ministru prezidenta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!