• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par rūpniecības ražošanas pieaugumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.08.2011., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234124

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrija:Par lietusgāžu radītajiem ceļu bojājumiem

Vēl šajā numurā

05.08.2011., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par rūpniecības ražošanas pieaugumu

Rūpniecības produkcijas apjoms Latvijā turpina pieaugt, un šā gada jūnijā pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem salīdzināmās cenās tas palielinājās par 4,1%, kas bija augstākais pieauguma temps mēneša laikā Baltijas valstu vidū (Lietuvā rūpniecības izlaide pieauga par 3,7%, bet Igaunijā – par 1,5%).

Straujāko izlaides pieaugumu mēneša laikā nodrošinājis pieaugums apstrādes rūpniecībā par 3,8%, elektroenerģijas un gāzes apgādē par 1,4%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē par 11,4%. Atšķirībā no iepriekšējiem mēnešiem jūnijā straujo apstrādes rūpniecības pieaugumu noteica izlaides kāpums farmācijas produktu ražošanā par 22,5% un dzērienu ražošanā par 21,9%. Pozitīvi izaugsmi ietekmēja arī gatavo metālizstrādājumu, datoru un optisko iekārtu, kā arī gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanas pieaugums.

Rūpniecības pieaugums šā gada otrajā ceturksnī par 5,3%, salīdzinot ar šā gada 1.ceturksni, dot papildu apliecinājumu tam, ka ekonomikas izaugsme šajā periodā būs augstāka, nekā iepriekš prognozēts. Pēc divu ceturkšņu pārtraukuma mazumtirdzniecības apgrozījums šā gada otrajā ceturksnī būtiski palielinājās salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni – par 2,7%. Turpinājās arī eksporta pieaugums, un maijā tika sasniegts jauns preču eksporta rekords. Darba tirgū reģistrētais bezdarba līmenis ceturkšņa laikā samazinājies gandrīz par 2 procentpunktiem – no 14,4% (pirmā ceturkšņa beigās) līdz 12,6% (jūnija beigās).

“Rūpniecības, mazumtirdzniecības, transporta pakalpojumu, nodokļu ieņēmumu un citi šobrīd pieejamie dati rāda tādu ainu par Latvijas ekonomikā notiekošo, kas ļauj prognozēt, ka otrā ceturkšņa IKP dati būs augtāki nekā pirmā ceturkšņa. Jau tagad varam teikt, ka ekonomikas sniegums kopumā šā gada otrajā ceturksnī ir bijis ievērojami labāks. Prognozējams, ka IKP pieaugums šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, būs audzis par vairāk nekā 4%,” norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Ražošanas pieauguma temps šā gada jūnijā, salīdzinot ar 2010.gada jūniju, saglabājās augsts – 14,2% un bija straujāks nekā Lietuvā, kur tas sasniedza 9,1%. Samazinājusies arī starpība starp Latvijas un Igaunijas ražošanas izlaides gada pieauguma tempu.

Pirmo reizi pēdējo divu gadu laikā visās rūpniecības apakšnozarēs izlaide bija augstāka nekā gadu iepriekš. Ņemot vērā izlaides apjomu un pieauguma tempu, lielāko rūpniecības gada pieauguma daļu veidoja izlaides kāpums gatavajiem metālizstrādājumiem par 40,6%, farmācijas produktiem par 53,3%, koksnes produktiem par 7,4% un nemetālisko minerālu izstrādājumiem par 33,8%.

Latvijas apstrādes rūpniecība ir atkarīga no eksporta. Visstraujāk augošās – metālapstrādes un mašīnbūves – nozares eksportē vairāk nekā 85% no apgrozījuma, 75% no lielākās apstrādes rūpniecības nozares – kokapstrādes – produkcijas tiek pārdota ārvalstīs. Turpmākai Latvijas rūpniecības izlaides izaugsmei būtiska ir pasaules ekonomikas attīstība. Ražošana gada laikā lielākajās Latvijas tirdzniecības partnervalstīs – Igaunijā, Lietuvā, Vācijā, Zviedrijā un Polijā – ir augusi straujāk nekā vidēji ES 27 valstīs, taču izlaides samazinājums Lielbritānijā, Grieķijā, Spānijā, Portugālē, kas šobrīd tiešā veidā vēl būtiski neietekmē Latvijas ražošanas apjomu, ir drauds pieprasījuma un ražošanas samazinājumam ES.

Eiropas Komisijas apkopotais Latvijas rūpniecības konfidences rādītājs jūlijā joprojām saglabājās nedaudz negatīvs, bet (atšķirībā no gandrīz visām ES 27 valstīm), salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, uzlabojās, pieaugot izlaides kāpuma gaidām. Arī Latvijā uzņēmēji norāda, ka pasūtījumi nepieaug, taču paredz eksporta pasūtījuma pieaugumu turpmākajos mēnešos.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!