• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem likumā "Par pievienotās vērtības nodokli". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.07.2011., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233583

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem likumā "Par tiesu varu"

Vēl šajā numurā

26.07.2011., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”

Saeima 21.jūlijā noteica, ka presei samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes piemērošana būs kā pastāvīga likuma norma, nevis pārejas periods. Priekšlikumu deputāti atbalstīja, galīgajā lasījumā izskatot grozījumus likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”.

“Saeimas atbalstītie grozījumi preses izdevējiem dod tiesisko paļāvību, ka arī pēc šā gada beigām tiem tiks piemērota samazinātā PVN likme,” uzsver Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Likuma grozījumi nosaka, ka samazinātā PVN likme turpmāk tiks piemērota arī avīzēm, žurnāliem, biļeteniem un citiem periodiskajiem izdevumiem, kuri iznāk ne retāk kā reizi trijos mēnešos un kuru vienreizējā tirāža pārsniedz 100 eksemplārus, un to abonentmaksai. Samazinātā nodokļa likme neattieksies uz erotiska un pornogrāfiska rakstura izdevumiem, kā arī tādiem izdevumiem, kuru saturiskā ievirze un uzdevums ir reklāmas vai komercsludinājumu publicēšana.

Patlaban likumā samazinātās PVN likmes piemērošana presei bija noteikta līdz 2011.gada 31.decembrim.

Saeima 21.jūlijā galīgajā lasījumā atbalstīja arī grozījumus likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, kas vērsti uz uzņēmējdarbības vienkāršošanu un nodokļa izkrāpšanas mazināšanu. Turpmāk metāllūžņu piegādēm tiks noteikta reversā pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtība.

“Reversā nodokļa kārtība metāllūžņu piegādēm tiek piemērota, lai mazinātu iespēju no valsts izkrāpt PVN,” norāda Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs J.Reirs. Viņš atgādina, ka šāda kārtība jau vairāk nekā desmit gadus tiek piemērota kokmateriālu piegādēm un ir attaisnojusies, lai ierobežotu fiktīvu uzņēmumu darbību.

Likums nosaka, ka par iekšzemē veiktajiem darījumiem ar metāllūžņiem PVN aprēķinās un valsts budžetā maksās metāllūžņu pircējs vai ar metāllūžņu piegādi saistīto pakalpojumu saņēmējs. Valsts ieņēmumu dienests 30 dienu laikā atmaksās apliekamajai personai, kura piemēro reverso PVN maksāšanas kārtību, pārmaksāto nodokļa summu, kas taksācijas periodā būs izveidojusies par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem.

Tāpat izmaiņas paredz, ka no PVN atbrīvoti pasta pakalpojumi, ko piedāvā universālā pasta pakalpojuma sniedzējs, kā arī tādu vēstuļu sūtījumu savākšana, šķirošana, pārvadāšana un piegāde, kuru svars nepārsniedz divus kilogramus. Atbrīvojumu no PVN turpmāk piemēros arī tādu pasta paku sūtījumiem, kuru svars nepārsniedz 10 kilogramus. Grozījumi skar arī koksnes tirdzniecību, mainot kokmateriālu reversā pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtību.

Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” stāsies spēkā 2011.gada 1.oktobrī.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!