• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mazumtirdzniecības apgrozījumu maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.07.2011., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233025

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par rekordaugstu eksporta apjomu maijā

Vēl šajā numurā

13.07.2011., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mazumtirdzniecības apgrozījumu maijā

Šā gada maijā, salīdzinot ar aprīli, mazumtirdzniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem pieauga par 2%. Mazumtirdzniecības apgrozījums pārtikas precēm samazinājās par 0,5%, nepārtikas preču (neieskaitot degvielu) apgrozījums pieauga par 3,2%, bet degvielas apgrozījums pieauga par 3,8%.

“Šie dati atspoguļo kopējo tendenci valsts ekonomikā, kas vēl tik skaidri neizpaudās pirmā ceturkšņa rādītājos, bet tagad piecu mēnešu rādītāji attiecībā uz patēriņu liek domāt, ka sagaidāma pozitīva attīstība arī turpmāk,” atzīmē finanšu ministrs Andris Vilks.

Kā pierādījums kopējām pozitīvām tendencēm Eiropā ir Eiropas Komisijas publicētie dati par patērētāju uzticības rādītājiem, kas sola arī turpmāku apgrozījuma pieaugumu mazumtirdzniecības sektorā – saistot to gan ar kopējo tautsaimniecības izaugsmi, gan arī ar pašu patērētāju individuālo finansiālā stāvokļa uzlabošanos.

Latvijā īpaši jāatzīmē ļoti svārstīgais degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums, kas šā gada aprīlī uzrādīja neraksturīgi lielu kritumu, bet maijā tieši pretēji – atgriezās ar apgrozījuma pieaugumu. Tas liecina, ka patērētāji pirms akcīzes nodokļa likmes kāpuma ir veidojuši degvielas rezerves, jo ar 2011.gada 1.jūniju stājās spēkā paaugstinātā akcīzes likme benzīnam, pieaugot no 269 latiem līdz 289 latiem par 1000 litriem.

Straujš pieaugums bija novērojams arī tādās apakšgrupās kā paklāju, grīdsegu, tapešu un grīdas segumu mazumtirdzniecība, kur šā gada maijā, izslēdzot sezonālo ietekmi, apgrozījums pieauga par 19,7% (kopš gada sākuma tas pieaudzis pat par 30%). Tas norāda, ka patērētājiem radusies iespēja arī uzlabot sadzīves apstākļus, piemēram, veicot kosmētiskos remontus dzīvesvietās.

2011.gada maijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, mazumtirdzniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem pieauga par 0,7%. Mazumtirdzniecības apgrozījums pārtikas precēm samazinājās par 1,4%, bet nepārtikas precēm (izņemot degvielu) tas pieauga par 7,3%. Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums šajā periodā samazinājās par 12,1%.

Finanšu ministrijas
Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!