• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situācijas sakārtošanu ES augļu un dārzeņu tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2011., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231610

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rosinot izmaiņas trīs likumos naudas ietekmes mazināšanai politiskajos procesos

Vēl šajā numurā

14.06.2011., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situācijas sakārtošanu ES augļu un dārzeņu tirgū

7.jūnijā Luksemburgā notika Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes ārkārtas sanāksme, lai izskatītu jautājumus par pārtikas drošību un tirgu saistībā ar enterohemoraģiskās (Escherichia coli vai E.coli) baktērijas izplatību. Pēc slimības izplatīšanās vairākās ES valstīs, sekojot Krievijas piemēram, aizliegumu ES dārzeņu importam ir noteikusi arī Kanāda, Saūda Arābija, Libāna un Baltkrievija. Aptuveni ceturtā daļa no visa ES dārzeņu eksporta tiek eksportēta uz Krieviju.

ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes ārkārtas sanāksmē tika apspriestas iespējas operatīvi veikt pasākumus situācijas risināšanai, īpašu uzmanību pievēršot tirgus mehānismiem un krīzes ietekmei uz ES augļu un dārzeņu tirgu, kā arī par iespējamiem kompensācijas pasākumiem.

“Sanāksmē paudu Latvijas viedokli, ka ir jāpaplašina dārzeņu sortimenta loks, par ko tiek izmaksātas kompensācijas jo, ja krīze turpināsies, tā var ietekmēt arī Latvijas dārzeņu audzētājus, kas uz Krieviju galvenokārt eksportē sīpolus un kāpostus. Jau tagad no šīs krīzes un Krievijas aizlieguma importēt svaigus dārzeņus cieš Latvijas ekonomika, jo ir samazinājies dārzeņu tranzīta apjoms no ES uz Latviju. Tāpat paudu Latvijas nostāju, ka kompensācijas ir jāsaņem visiem ražotājiem – gan tiem, kas ir apvienojušies ražotāju grupās, gan – ražotāju organizācijās,” stāsta Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Armands Krauze.

Kaut arī pašreizējā brīdī krīze dārzeņu sektorā vēl nav Latvijā izraisījusi būtisku dārzeņu cenu kritumu un pašreizējā situācija ES vēl nav ietekmējusi Latvijas dārzeņu audzētājus, taču Latvija uzskata, ka operatīvi jārīkojas, lai izvairītos no katastrofālas nozares krīzes visās ES dalībvalstīs. Pirmkārt, pēc iespējas ātrāk jāatklāj saslimstības cēloņi, lai varētu panākt Krievijas un citu valstu uzlikto ES dārzeņu importa ierobežojumu atcelšanu un mazinātu spriedzi tirgū un tās negatīvo ietekmi uz ES dārzeņu audzētājiem. Otrkārt, ārkārtas pasākumi ir jāpiemēro un tiem ir jābūt pieejamiem visiem ES dārzeņu ražotājiem, jo, ieilgstot krīzei, zaudētāji būs ne tikai Spānijas lauksaimnieki. Latvija uzskata, ka, turpinoties ES dārzeņu importa ierobežojumiem trešajās valstīs, kompensāciju mehānisms būs nepieciešams visiem ES dārzeņu ražotājiem, kurus skārusi šī krīze.

2010.gadā Latvijas svaigu dārzeņu eksports uz trešajām valstīm bija 10 procenti no kopējā saražotā svaigu dārzeņu apjoma (lielākoties uz Krieviju). Galvenokārt uz Krieviju tika eksportēti sīpoli un kāposti.

Zemkopības ministrijas
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!