• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.1999., Nr. 96/97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23134

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.115

Par R.Jurdža komandējumu

Vēl šajā numurā

25.03.1999., Nr. 96/97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 7. Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

 

Sēdes vadītājs.

Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas un sāksim darbu. Pirms sākam izskatīt dienas kārtību, ir saņemti vairāki priekšlikumi par izmaiņām darba kārtībā. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūdz iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā tūlīt pēc sadaļas "Prezidija ziņojumi" Saeimas lēmuma projektu "Par termiņa pagarināšanu priekšlikumu iesniegšanai Emigrācijas likumprojekta otrajam lasījumam". Vai ir iebildumi? Nav. Paldies!

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 31. panta 2. daļu lūdz iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā Saeimas lēmuma projektu "Par deputātes Astrīdas Mūrnieces ievēlēšanu pa Centrālās zemes komisijas locekli". Vai ir iebildumi par šī lēmumprojekta iekļaušanu darba kārtībā? Iebildumu nav. Iekļaujam to kā pēdējo darba kārtības jautājumu.

"Saskaņā ar Kārtības ruļļa 51. pantu lūdzam izdarīt šīsdienas sēdes darba kārtībā izmaiņas un iekļaut darba kārtībā likumprojektu "Grozījumi likumā "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā"" trešajā lasījumā." Šis ir Juridiskās komisijas priekšlikums. Lūdzu... Vai ir iebildumi? (Starpsauciens: "Ir iebildumi!") Kurš vēlas? Lūdzu, Kristiāna Lībane — "Latvijas ceļa" frakcijas deputāte.

K.Lībane

(LC). Cienījamie kolēģi, vakar, kad mēs izskatījām šo likumprojektu Juridiskās komisijas sēdē, es lūdzu Ārlietu ministrijai atzinumu par dažiem priekšlikumiem, kurš šodien ir saņemts, un šis atzinums nav labvēlīgs. Tā kā es domāju, ka izskatīsim normālā kārtībā un nesteidzināsim jau šonedēļ.

Sēdes vadītājs.

Viens ir runājis pret. Vai kāds vēlas runāt par? Juris Dobelis.

J.Dobelis

(TB/LNNK). Cienītie kolēģi! Ārlietu ministrijas pārstāvis piedalījās šī likumprojekta izskatīšanā, un galvenie, kas šajā likumprojekta izskatīšanā bija ieinteresēti, — Iekšlietu ministrijas pārstāvji — piedalījās un deva uz vietas pozitīvu atzinumu. Tā ka ļoti jocīgi skan šodien citāda veida domāšana. Es uzskatu, ka mums ir pilnas iespējas šodien izskatīt.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu, un balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā"" trešajā lasījumā iekļaušanu šīsdienas darba kārtībā. Lūdzu rezultātu! Par — 21, pret — 14, atturas — 31. Likumprojekts dienas kārtībā netiek iekļauts.

Saeimas Prezidijs saņēmis Juridiskās komisijas priekšlikumu — iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektus "Par Maijas Prāmas atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli", "Par Gunas Kalniņas—Priedes apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli" un "Par Kārļa Beljāņa atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli". Vai par šo lēmuma projektu iekļaušanu dienas kārtībā ir kādas iebildes? Nav. Šie lēmuma projekti tiek iekļauti kā pēdējie darba kārtības jautājumi.

Saskaņā ar Kārtības ruļļa 51. pantu Juridiskā komisija lūdz iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par Baibas Kļavas iecelšanu par Talsu Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi". Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Iekļaujam šo lēmumprojektu dienas kārtības beigās.

Pieci Saeimas deputāti lūdz Saeimu sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu "Grozījumi likumā "Par muitas nodokli (tarifiem)" kā pēdējo darba kārtības punktu. Par šo vēlas runāt... Nevēlas runāt. Vai ir iebildumi? Ir piecu deputātu iesniegums. Tātad jūs pieprasāt balsošanu? Kārlis Leiškalns, "Latvijas ceļa" frakcija, runās par šo iesniegumu.

K.Leiškalns

(LC). Es tūliņ pateikšu, Ābiķa kungs... Un, Šķēles kungs, es jums arī pateikšu, jūs taču vakar bijāt tik ļoti satraukts par to, ka šis likumprojekts netiek iekļauts dienas kārtībā. Iekļauj vai neiekļauj dienas kārtībā, vai izdara izmaiņas dienas kārtībā nevis premjers, bet balsoties uz likumu — Saeimas Kārtības ruļļa 51. pantu, un šobrīd sociāldemokrāts Jānis Leja ir piekritis atsaukt strīdīgos pārejas notiekumus, kas dod tiesības parlamentam pieņemt ārkārtas pasākumus, palielināt muitas nodokli (tarifus), šeit nav runa par taisnību, šeit ir runa par racionālu pieeju likumprojektiem un laicīgu to izskatīšanu.

Un, ja Lejas kungs atsauc savus strīdīgos pārejas noteikumus, tad par šo tēmu Ministru kabinetam nav jāveic ekspertīze. Vai arī veiks ekspertīzi, un attiecīgie priekšlikumi tiks izskatīti līdzīgā likumprojektā, kas ir atvērti otrajā lasījumā un atrodas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā. Tā ka tās problēmas ir ļoti vienkāršas. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Vai kāds vēlas runāt pret? Nevēlas. Nav iebildumu? Iekļaujam dienas kārtības beigās. Sākam izskatīt šīsdienas darba kārtības jautājumus. Pirmais darba kārtības jautājums sadaļā "Prezidija ziņojumi". Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Seiles, Požarnova, Prēdeles, Rasnača, Vidiņa un citu deputātu iesniegto likumprojektu "Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu statusu un sociālo nodrošināšanu" nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Juridiskajai komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Vai kāds vēlas runāt par to? Nevēlas. Iebildumi? (No zāles deputāts M.Lujāns: "Balsot!") Deputāti lūdz balsošanu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par šī likumprojekta nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par — 62, pret — 10, neviens neatturas. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru Kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās"" nodot Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, nosakot, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav? Paldies!

Saskaņā ar izmaiņām dienas kārtībā tagad izskatām lēmuma projektu "Par termiņa pagarināšanu priekšlikumu iesniegšanai Emigrācijas likumprojekta" otrajam lasījumam . Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā — deputāts Antons Seiksts, frakcija "Latvijas ceļš".

A.Seiksts

(LC).Godātais priekšsēdētāj, godātie kolēģi! Es ļoti lūdzu dot piekrišanu iesniegšanas termiņa pagarināšanai, jo daudzas valsts institūcijas un arī starptautiskās institūcijas vēlas izteikt un izsaka dažādus priekšlikumus. Nekas nezudīs, komisija to konceptuāli atbalsta, vienkārši negribētu steidzināt šo jautājumu. Tik steidzams tas nav. Ļoti lūdzu atbalstīt. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Vairāk neviens runāt nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu — "Par termiņa pagarināšanu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam Emigrācijas likumprojektam līdz šā gada 13. aprīlim". Lūdzu rezultātu! Par — 65, pret — nav, atturas — 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — Pieprasījumu komisijas atzinums par Saeimas deputātu Mitrofanova, Cileviča, Maksimova, Jurkāna, Klementjeva, Plinera, Solovjova, Golubova, Sokolovska un Urbanoviča pieprasījumu Ministru prezidentam Vilim Krištopanam "Par Noteikumu nr. 34 "Naturalizācijas iesniegumu pieņemšanas un izskatīšanas kārtība" 26. punkta neatbilstību Pilsonības likumam" . Pieprasījumu komisijas vārdā deputāts Jānis Bunkšs — frakcija "Latvijas ceļš".

J.Bunkšs

(LC).Cienījamo priekšsēdētāj, cienījamie deputāti! Pieprasījumu komisija izskatīja šodien darba kārtībā iesniegto dokumentu un savā lēmumā lēma, ka šis pieprasījums nebūtu atbalstāms.

Jums ir šobrīd pieejama tieslietu ministres parakstīta vēstule, kā arī Pieprasījumu komisijas sēdē piedalījās Naturalizācijas pārvaldes priekšniece Aldermanes kundze, un šāds Pieprasījumu komisijas lēmums un priekšlikums noraidīt minēto pieprasījumu ir pamatots ar to, ka neatbilstību starp likumu un Kabineta noteikumiem komisija nekonstatēja. Tiesa gan, komisija konstatēja, ka Ministru kabineta noteikumos nav varbūt gluži precīzi visi dokumenti uzskaitīti. Taču, ņemot vērā to, ka likums nosaka, ka atbilde iesniedzējam ir dodama ne vēlāk kā gada laikā pēc visu dokumentu iesniegšanas, un par pēdējo dokumentu ir uzskatāma arī valodas pārbaudes lapa ar atzīmi par pārbaudes nokārtošanu, līdz ar to šeit pretrunas starp likumu un Ministru kabineta noteikumiem nav. Un kā atzina arī pieprasījuma parakstītāju pārstāvji, šajā konkrētajā situācijā pretendentiem un tiem cilvēkiem, kuri gaida šīs atbildes, ir vienkārši jāizskaidro situācija un jāpaskaidro, ka arī pārbaudes lapa ir dokuments un līdz ar to Kabineta noteikumi ir pietiekami precīzi. Aicinu noraidīt deputātu pieprasījumu Saeimā!

Sēdes vadītājs.

Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par desmit deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Vilim Krištopanam. Lūdzu rezultātu! Par — 8, pret — 51, atturas — 10. Pieprasījums noraidīts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par valsts noslēpumu"" , otrais lasījums. Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Juris Dobelis, frakcija "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK.

J.Dobelis

(TB/LNNK). Cienītie kolēģi! Tā kā mēs balsojam par šī likumprojekta steidzamību, tad šodien otrais lasījums varētu būt pēdējais. Uz šo lasījumu neviena priekšlikuma nav. Tātad es aicinātu nobalsot par šo projektu otrajā, galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu, un balsojam par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par valsts noslēpumu"" pieņemšanu otrajā, galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 66, pret — nav, atturas — 1. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts "Par Latvijas vides aizsardzības fonda padomi" , trešais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — Anna Seile, frakcija "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK.

A.Seile

(TB/LNNK). Cienījamie deputāti! Strādājam ar dokumentu nr. 471. Pirmais priekšlikums. To ir iesniedzis Juridiskais birojs un ieteicis mainīt pantu numerāciju. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

A.Seile.

Otrais priekšlikums ir sakārtojošs priekšlikums, nosakot fonda padomes priekšsēdētāja tiesības. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

A.Seile.

Trešais priekšlikums precizē, kuri likumi izmainās, kuri zaudē savu spēku. Komisija šo priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

A.Seile.

Līdz ar to ir izskatīti visi priekšlikumi trešajā lasījumā. Aicinu balsot par!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par likumprojekta "Par Latvijas vides aizsardzības fonda padomi" pieņemšanu trešajā, galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 64, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju"" , trešais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāte Anna Seile.

A.Seile

(TB/LNNK). Cienījamie deputāti! 472. likumprojekts — "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju". Pirmo priekšlikumu ir sagatavojusi pati atbildīgā komisija, precizējot likuma nosaukumu. Lūdzu to atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas priekšlikumam.

A.Seile.

Otro priekšlikumu arī ir sagatavojusi atbildīgā komisija, pārejas noteikumos precizējot likuma grozījumu nosaukumus. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

A.Seile.

Līdz ar to šis projekts ir izskatīts trešajā lasījumā. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju"" pieņemšanu trešajā, galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret — nav, atturas — nav. Likums ir pieņemts.

Nākamais — likumprojekts "Patērētāju tiesību aizsardzības likums" , trešais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Stirāns, Jaunās partijas frakcija.

I.Stirāns

(JP). Cienījamie kolēģi! "Patērētāju tiesību aizsardzības likums", dokuments nr. 473 un nr. 473a. 1.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

I.Stirāns.

2.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Arī atbildīgās komisijas slēdziens ir — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Stirāns.

3.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

I.Stirāns.

4.priekšlikums. Labklājības ministra Makarova priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

I.Stirāns.

5.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

I.Stirāns.

6.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Atbildīgā komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

I.Stirāns.

7.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Stirāns.

8.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Nav iebildumu. Pieņemts.

I.Stirāns.

9.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

I.Stirāns.

10.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

I.Stirāns.

11.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Atbildīgā komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Stirāns.

12.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

I.Stirāns.

13.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Atbildīgā komisija to daļēji atbalsta, tas iestrādāts komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 13. un 14. priekšlikumu.

I.Stirāns.

15.priekšlikums. Atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta šo priekšlikumu.

I.Stirāns.

16.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

I.Stirāns.

17.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

I.Stirāns.

18.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Stirāns.

19.priekšlikums. Iesniegusi politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcija. Komisijas slēdziens — neatbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 19. priekšlikumu — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 11, pret — 47, atturas — 4. Priekšlikums noraidīts.

I.Stirāns.

20.priekšlikums. Iesniegusi atbildīgā komisija. Atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns.

21.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Atbildīgās komisijas slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Stirāns.

22.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisijas slēdziens — neatbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas slēdzienam.

I.Stirāns.

23.priekšlikums. Iesniegusi atbildīgā komisija. Slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

I.Stirāns.

24.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

I.Stirāns.

25.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

I.Stirāns.

26.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns.

27.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Stirāns.

28.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisijas slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

I.Stirāns.

29.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

I.Stirāns.

30.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns.

31.priekšlikums. Juridiskā komisija... Es atvainojos! Atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

I.Stirāns.

32.priekšlikums. Atbildīgās komisijas priekšlikums. Slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

I.Stirāns.

33.priekšlikums. Atbildīgās komisijas priekšlikums. Slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns.

34.priekšlikums. Politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" priekšlikums. Komisijas slēdziens — daļēji atbalstīt. Tas ir iestrādāts atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 34. un 35.priekšlikumu.

I.Stirāns.

36.priekšlikums. Atbildīgās komisijas priekšlikums. Slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

I.Stirāns.

37.priekšlikums. Atbildīgās komisijas priekšlikums. Slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

I.Stirāns.

38.priekšlikums. Iesniedzis labklājības ministrs Makarova kungs. Komisijas slēdziens — daļēji atbalstīt, jo tas ir iestrādāts komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 38. un 39.priekšlikumu.

I.Stirāns.

40.priekšlikums. Iesniedzējs — Juridiskais birojs. Komisijas slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

I.Stirāns.

41.priekšlikums. Politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums. Komisijas slēdziens — neatbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 41.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 11, pret — 33, atturas — 9. Priekšlikums nav pieņemts.

I.Stirāns.

42.priekšlikums. Atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijas slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti to atbalsta.

I.Stirāns.

43.priekšlikums. Iesniegusi politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcija. Komisijas slēdziens — neatbalstīt, jo tas ir iestrādāts atbildīgās komisijas 33. priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 43.priekšlikumu — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 10, pret — 43, atturas — 11. Priekšlikums nav pieņemts.

I.Stirāns.

44.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns.

45.priekšlikums. Politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums. Komisijas slēdziens — neatbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt... Prasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 45.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 10, pret — 44, atturas — 13. Priekšlikums nav pieņemts.

I.Stirāns.

46.priekšlikums. Politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums. Komisijas slēdziens — neatbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt komisijas slēdzienam.

I.Stirāns.

47.priekšlikums. Iesniegusi politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcija. Komisijas slēdziens — neatbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti lūdz balsojumu. Balsošanas režīmu! Balsosim par 47.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 8, pret — 48, atturas — 11. Priekšlikums noraidīts.

I.Stirāns.

48.priekšlikums. Iesniegusi atbildīgā komisija. Slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

I.Stirāns.

49.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

I.Stirāns.

50.priekšlikums. Iesniegusi atbildīgā komisija. Slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns.

51.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

I.Stirāns.

52.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns.

53.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Stirāns.

54. priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisijas slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

I.Stirāns.

55.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Atbildīgās komisijas slēdziens — atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta "Patērētāju tiesību aizsardzības likums" pieņemšanu trešajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret — nav, atturas — nav. Likums ir pieņemts.

Nākamais — likumprojekts "Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā" , trešais lasījums. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Jānis Lagzdiņš, Tautas partijas frakcija.

J.Lagzdiņš

(TP). 1.priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina apvienot likumprojekta 1. un 2.pantu. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

2.priekšlikums. Tieslietu ministre ierosina izteikt 5.panta otro daļu piedāvātajā redakcijā. Šo priekšlikumu komisija ir noraidījusi, jo, pieņemot šo priekšlikumu, valsts amatpersonu statusā būs arī tās amatpersonas, kuras pieņem iekšējus aktus, tātad kuras soda, teiksim, savā pakļautībā esošos darbiniekus un personas, kuras ieceļ vai atceļ no amata savā pakļautībā esošās personas. Ja pieņem šo priekšlikumu, valsts amatpersonu loks un to personu loks, uz kurām tiek attiecināts šis Korupcijas novēršanas likums, paplašinātos, un tādējādi šo priekšlikumu komisija noraidīja.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

J.Lagzdiņš.

3.priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina papildināt 5.pantu ar jaunu trešo daļu, proti, noteikt, kas ir rīcība ar mantu vai finansu līdzekļiem. Faktiski šis nav atbildīgās komisijas priekšlikums, bet gan valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru viņa bija ierosinājusi tikai par citu pantu, par 9. priekšlikumu, kas ir analoģisks Aijas Počas priekšlikumam. Ierosinu pieņemt atbildīgās komisijas ierosinājumu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

4.priekšlikums. Juridiskā komisija ierosina aizstāt 5.panta trešajā daļā vārdu "minētā" ar vārdu "amatpersona". Priekšlikums pieņemts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

5. un 6. priekšlikums skatāmi kontekstā. Juridiskā komisija ierosina aizstāt likuma 7., 8., 9. un 20.pantā vārdus "ģimenes locekļi" ar vārdu "radinieki". Analoģisks priekšlikums ir atbildīgajai komisijai. Šis ir pieņemts priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

7.priekšlikums. Tieslietu ministre ierosina izteikt 6.panta otro daļu piedāvātajā redakcijā. Priekšlikums ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

J.Lagzdiņš.

8.priekšlikums. Tieslietu ministre ierosina izteikt 6.panta ceturto daļu piedāvātajā redakcijā, proti, ka lēmums šā likuma izpratnē ir administratīvais akts. Šeit ir tā pati problēma, godātie kolēģi, kas ir tieslietu ministres priekšlikumā, — par 5.panta otro daļu. Ja mēs pieņemam šādu lēmumu, tiks palielināts to gadījumu skaits, kad tiek attiecināts Korupcijas novēršanas likums, turklāt netaisnīgi attiecināts šis likums. Tādēļ ir noraidīts šis priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli.

J.Lagzdiņš.

9.priekšlikums ir pieņemts, izskatot 3.priekšlikumu, par ko es runāju jau iepriekš.

Sēdes vadītājs.

Paldies! Tālāk, lūdzu!

J.Lagzdiņš.

10.priekšlikums. Šis priekšlikums ir skatāms kontekstā ar 11. un 12.priekšlikumu. Tieslietu ministre ierosina papildināt 12. pantu ar otro daļu šādā redakcija, ka valsts amatperosna nedrīkst izmantot valsts vai pašvaldību mantu personīgām vajadzībām, kā arī nodot to citai personai izmantošanai personīgām vajadzībām. Līdzīgu priekšlikumu, faktiski analogu, iesniedza arī Tautas partijas frakcija, tikai ierosinot nevis papildināt 12.pantu ar otro daļu, bet gan papildināt likumprojektu ar jaunu pantu. Proti, likumu ar 12.1.pantu. Atbildīgā komisija izveidoja no šiem abiem priekšlikumiem savu priekšlikumu, proti, 12.priekšlikumu, kuru es aicinātu pieņemt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 10., 11.un 12.priekšlikumu.

J.Lagzdiņš.

13.priekšlikums. Godātie kolēģi, tas ir ļoti svarīgs priekšlikums, kuru iesniedz valsts ieņēmumu valsts ministre. Diemžēl komisija šo priekšlikumu noraidīja, kaut gan pēc būtības likumā būtu jādefinē, kas ir amats, bet, ja pieņemtu šādu Aijas Počas priekšlikumu, tad tas nozīmētu, ka valsts amatpersonas 19.pantā noteiktajā kārtībā un gadījumos varētu savienot tikai savu valsts amatpersonas amatu ar tādiem citiem amatiem, kuri atbilst valsts ieņēmumu valsts ministres piedāvātajiem kritērijiem. Un faktiski tas ir pretrunā ar to, ko, kritizējot šo likumu, pirms kāda laika norādīja valdības pārstāvji, proti, ka valsts amatpersonai nav atļauts ieņemt citās institūcijās dažādus konsultatīvus amatus. Šis priekšlikums sašaurina atļauto amatu loku, proti, atļauj valsts amatpersonai ieņemt tikai citus varas amatus, un es aicinātu tomēr šo priekšlikumu noraidīt, jo pretējā gadījumā būs ļoti, ļoti lielas problēmas valdībai ar šā likuma izpildi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas slēdzienam.

J.Lagzdiņš.

14.priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina papildināt 19.panta otrās daļas 2.punktu ar šādu tekstu, proti, "un arodbiedrībās". Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka 19.panta otrās daļas 2.punktā minētajām valsts amatpersonām ir atļauts (ja būs tas pieņemts) savienot savu valsts amatu arī ar amatiem arodbiedrībās.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

15.priekšlikums. Juridiskā komisija ierosina aizstāt 19.panta ceturtās daļas 1.punktā vārdus "Ministru kabineta lēmumiem" ar vārdiem "Ministru kabineta rīkojumiem". Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

16.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministre ierosina izslēgt 19.panta septīto daļu. Šo priekšlikumu atbildīgā komisija noraidīja, jo, mūsuprāt, būtu jādod tiesības tiem civildienesta ierēdņiem, kuri neveic varas funkcijas, ar priekšnieka rakstveida atļauju pildīt jebkurus darbus, ne tikai tos darbus, kas ir atļauti tiem civildienesta ierēdņiem, kuri veic varas funkcijas, jo, mūsuprāt, tie civildienesta ierēdņi, kuri veic tehniskas funkcijas, sagatavo dažādus lēmuma projektus, faktiski pilda, ja tā varētu teikt, tādu vienkāršu darbu, kur netiek nodota varas funkciju veikšana, sodīšanas funkciju veikšana, vienkārši šiem darbiniekiem nav iespēju nonākt korumpētā stāvoklī un korumpēties. Tādēļ nebūtu taisnīgi šiem cilvēkiem noteikt ierobežojumus, un, svītrojot šo 19.panta septīto daļu, mēs faktiski šos cilvēkus netaisnīgi nostādīsim sliktākā stāvoklī. Turklāt es gribētu teikt, ka šobrīd spēkā esošais likums, ja viņiem atļauj šos darbus veikt ar priekšnieka rakstveida atļauju, ja tagad pieņemsim šo priekšlikumu, viņiem būs šī darba pildīšana jāizbeidz, un faktiski mēs pēc pāris mēnešiem būsim viņus nostādījuši sliktākā stāvoklī.

Sēdes vadītājs.

Atklājam debates. Aija Poča, valsts ieņēmumu valsts ministre.

A.Poča

(valsts ieņēmumu valsts ministre). Cienījamie deputāti! Varbūt šeit ir notikusi neliela alošanās, jo faktiski šis priekšlikums — izslēgt 19.panta septīto daļu — bija iesniegts, lai sakārtotu likumu tīri no tehniskās puses. Jo faktiski septītās daļas pēdējie divi teikumi jau ir atrunāti citos pantos un citās redakcijās, un īstenībā šīs normas, faktiski šeit iekļaujot, vairs nav dzīvas. Jo šobrīd vairs mums nav uzdots Ministru kabinetam sagatavot un apstiprināt šos sarakstus, un arī ir noteikts, ka pārējiem civildienesta ierēdņiem ir atļauts savienot savus amatus, tās jau ir citu pantu normas.

Es piekrītu, ka varbūt nebija precīzs šis iesniegums par 19.panta septīto daļu kopumā, vajadzīja rakstīt — septītās daļas pēdējos divus teikumus. Es vienkārši atvainojos par neprecīzu priekšlikumu, bet būtība šeit bija pavisam cita. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Vairāk neviens debatēt nevēlas. Komisijas vārdā — deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš

(TP). Es Počas kundzei daļēji varētu piekrist, kas attiecas kopumā uz valsts amatpersonu sarakstiem, tik tiešām mēs esam noteikuši citu kārtību, bet kas attiecas uz tiem civildienesta ierēdņiem, kuri neveic varas funkcijas, šos sarakstus tik tiešām valdībai būs jāsastāda, lai šīs amatpersonas varētu ar priekšnieka atļauju veikt jebkuru citu darbu. Tāda norma ir saglabāta. Es aicinātu tomēr noraidīt šo priekšlikumu!

Sēdes vadītājs.

Vai, Počas kundze, jūs uzstājat uz balsojumu? Neuzstājat. Tiek atbalstīts atbildīgās komisijas viedoklis.

J.Lagzdiņš.

17.priekšlikums. Deputāte Monika Zīle ierosina izteikt 19.panta astoto daļu šādā redakcijā: "Radošais darbs šā likuma izpratnē ir darbs, par kuru saņem autora atlīdzību vai honorāru sakarā ar publicistisko, literāro vai māksliniecisko darbību." Tātad papildus ir atļauta vēl literārā darbība. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

J.Lagzdiņš.

Pēc būtības 18.priekšlikums, ko iesniegusi Juridiskā komisija, ir līdzīgs, arī šis priekšlikums, atbalstot iepriekšējo, ir pieņemts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

Juridiskā komisija ierosina izslēgt 22.panta otro daļu. Šis priekšlikums ir noraidīts, jo pieņemts ir valsts ieņēmumu valsts ministres priekšlikums ar 20.numuru precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas slēdzienam par 19.un 20.priekšlikumu.

J.Lagzdiņš.

21.priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina aizstāt vārdus "veidlapas, paraugi" ar vārdiem "veidlapu paraugus". Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

22.priekšlikums jāskata kontekstā ar 22.a priekšlikumu. Mandātu un iesniegumu komisija ierosina izteikt 23.panta otrās daļas 8.punktu piedāvātā redakcijā. Atbildīgā komisija to ir pieņēmusi precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 22.un 22.a priekšlikumu. (Starpsauciens: "Nē, nevar piekrist!") Atvainojiet! Atklājam debates. Kristiāna Lībane, frakcija "Latvijas ceļš".

K.Lībane

(LC). Cienījamie kolēģi! Ja jau atbildīgā komisija vienojās par to, ka turpmāk būs jānorāda deklarācijās personas kodi, dzīvesvietas adrese un radniecība, tad tā arī vajadzēja uzrakstīt, ka tas būs jānorāda gan iesniedzējam, gan radiniekiem, bet ne tā kā šobrīd ir 22.a priekšlikumā, ka ir jānorāda iesniedzēja radinieku vārds, uzvārds, personas kods un tā tālāk, bet ne paša iesniedzēja. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Debatēs vairāk neviens pieteicies nav. Lūdzu, komisijas vārdā — deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš

(TP).Godātie kolēģi, paldies par šo priekšlikumu, tātad pieņemsim Mandātu un iesniegumu komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Vai deputāti piekrīt, ka tiek atbalstīt 22. — Mandātu un iesniegumu komisijas priekšlikums? Piekrīt.

J.Lagzdiņš.

23.priekšlikums. Tautas partijas frakcija ierosina papildināt 24.panta otro daļu ar 3.punktu. Priekšlikums pieņemts precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta. Atvainojiet! Atklājam debates. Kristiāna Lībane.

K.Lībane

(LC).Te atkal ir ļoti uzmanīgi jāskatās, lai varētu saprast lietas būtību. Vidējā ailē ir jābūt visiem tiem priekšlikumiem, kas ir saņemti no jauna uz šo lasījumu. Šeit ir tikai Tautas partijas frakcijas priekšlikums, ko es arī ierosinu atbalstīt. Turpretī labējā ailē, kur parādās jau piedāvātā redakcija, ir ar tumšākiem burtiem izcelts vārds "valdījumā", ko ir pielikusi klāt atbildīgā komisija, tātad tas ir acīmredzot atbildīgās komisijas priekšlikums — pielikt klāt vēl šo vārdu "valdījumā", tādējādi precizējot Tautas partijas frakcijas priekšlikumu. Ļoti iespējams, ka es maldos, bet es domāju, ka šis ir pārsteidzīgs solis, lai gan varbūt labi domāts, divu iemeslu dēļ. Pirmais iemesls ir tāds, kas varbūt ir subjektīvāks un nebūtu tik nopietns, tas ir tas, ka kaut kādā mērā šī redakcija ļauj apšaubīt amatpersonas godīgumu, jo viņai gan ir jānorāda pirkuma summa, kas pārsniedz viņas viena gada ienākumus, bet, ja, piemēram, tas ir līzings, ja, cienījamie kolēģi, tas ir līzings, kas šeit ir domāts, tad tajā deklarācijā jau neparādīsies tas, cik gados tad amatpersona šo summu ir apņēmusies atmaksāt — trijos, piecos, septiņos vai desmit.

Otra lieta. Kā zināms, Civillikumā īpašumtiesības sastāv no valdījuma, lietojuma un rīcības. Es tiešām nesaprotu, kāpēc jūs esat izlēmuši, ka tieši valdījums ir tas, kas ļauj korumpēties, bet lietojums vai rīcība — nē. Manuprāt, tas ir ļoti dīvaini un rada sarežģījumus. Tāpēc es aicinu atbalstīt Tautas partijas frakcijas redakciju, kur ir runa par īpašumtiesībām un kas ir daudz precīzāk, skaidrāk un saprotamāk.

Sēdes vadītājs.

Aija Poča, valsts ieņēmumu valsts ministre.

A.Poča

(valsts ieņēmumu valsts ministre).Cienījamie deputāti! Es arī gribētu šobrīd nedaudz pakavēties pie šī jaunā termina, kas noteiks deklarācijas iesniedzēja attiecību pret īpašumu, respektīvi, valdījumu. Jūs visi labi ziniet, ka šobrīd darbojas tāds princips kā līzings. Mašīna formāli īpašumā ir līzings devējam, un to lieto jeb valda līzinga ņēmējs. Un ļoti bieži šīs mantas vērtība var pārsniegt amatpersonas gada ienākumu. Tajā pašā laikā tas ir, manuprāt, ļoti progresīvs tirgus modelis vai princips, ka mēs maksājam ar atlikto maksājumu. Mēs uzrādām deklarācijā jau savas saistības, bet pieprasīt no līzinga institūcijām informāciju par visiem viņu izsniegtiem līzingā priekšmetiem vai mantām, tajā skaitā tas var būt arī nekustamais īpašums, kāda to vērtība ir, es stipri apšaubu, vai šīs biznesa struktūras šādu informāciju vispār sniegs, kas ļoti bieži saistīta ar viņu komerciālās darbības noslēpumu. Kā lai Valsts ieņēmumu dienests praktiski šo normu iedzīvina? Nu, es nezinu, vai bieži mums būs patiešām iespējams nekustamam īpašumam precīzi noteikt šo vērtību, lai precīzi izrēķinātu vai amatpersonas ienākums gadā pārsniedz iespējamo vērtību. Es ļoti lūgtu padomāt, pirms balsojiet par šo normu, par tās reālo iedzīvināšanu un administrēšanu. Es lūgtu atbalstīt Tautas partijas frakcijas priekšlikumu, jo vēl jau šobrīd nav šis valdījuma princips. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Debatēs vairāk deputātu pieteikušos nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 23 — Tautas partijas frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 67, pret — 1, atturas — 2. Priekšlikums ir pieņemts.

J.Lagzdiņš.

24.priekšlikums. Tautas partijas frakcija ierosina izteikt 24.panta trešo daļu piedāvātā redakcijā. Priekšlikums ir pieņemts precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

25.priekšlikums. Juridiskais birojs ierosina precizēt 28.panta pirmo daļu. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt 25.priekšlikumam.

J.Lagzdiņš.

26.priekšlikums. Juridiskā komisija ierosina precizēt 28.panta pirmo daļu. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

J.Lagzdiņš.

27.un 28.priekšlikums ir skatāms kontekstā. Tātad atbildīgā komisija ir pieņēmusi Tautas partijas frakcijas priekšlikumu par 29.panta pirmās daļas papildināšanu ar jaunu teikumu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 27. un 28.priekšlikumu.

J.Lagzdiņš.

29.priekšlikums. Tautas partijas frakcija ierosina papildināt 29.panta otro daļu ar otro teikumu. Tātad šī norma pieņemšanas gadījumā dod tiesības jebkurai personai, tai skaitā masu informācijas līdzekļu žurnālistiem, jebkurā laikā iepazīties ar ziņām, kas iekļaujamas valsts amatpersonas deklarācijā. Šo priekšlikumu atbildīgā komisija noraidīja, uzskatot, ka par to jau reiz ir balsots otrajā lasījumā un ka tas tātad radīs problēmas valsts amatpersonām ar šo informācijas sniegšanu.

Sēdes vadītājs.

Atklājam debates. Arnis Razminovičs, Tautas partijas frakcijas deputāts.

A.Razminovičs

(TP). Labdien, cienījamie kolēģi! Mēs daudzkārt esam publiski deklarējuši, tajā skaitā arī valdības vadītājs, ka galvenais līdzeklis cīņā pret korupciju ir atklātība. Mūsu piedāvātais variants ir tieši tas, kas pastiprina šo lietu. Ļoti daudz jau izdarīts, pieņemot Informācijas atklātības likumu. Diemžēl jāatzīst, ka Informācijas atklātības likums ne visas šīs normas regulē. Likums par korupciju tieši mūsu piedāvātajā redakcijā varētu pastiprināt tās vietas, kas nepieciešams, lai šī korupcija nenotiktu. Un es negribētu izplūst emocionālās runās. Vienkārši nedaudz pacitēšu no partiju priekšvēlēšanu programmām.

Lūk, ko saka sociāldemokrāti: "Tautai jābūt pilnīgi informētai par visu valsts varas institūciju un amatpersonu darbību. Amatpersona var atteikties izpaust viņas rīcībā esošo informāciju tikai tad, ja pēc likuma šī informācija ir slepena un nav publicējama." "Latvijas ceļš" šajā sakarā saka, ka "Visās publiskās pārvaldes iestādes jāizveido informācijas pieejas mehānisms un atskaitīšanās mehānisms par pieņemto lēmumu izpildi. Iedzīvotājiem jānodrošina tiesības iepazīties ar valsts pārvaldes iestāžu darbību, to paveiktajiem uzdevumiem, izlietotiem līdzekļiem un pieņemtajiem tiesību aktiem." Un pašā nobeigumā minēšu vienkārši izvilkumu no Valdības deklarācijas: "Ministru kabinets paredz nodrošināt atklātību nomaksāto nodokļu jomā un panākt iekasēto nodokļu izmantošanas caurskatāmību, kā arī pastiprināt budžeta līdzekļu izmantošanas caurskatāmību." Es vienkārši gribētu vērst jūsu uzmanību uz to, kas ir runāts pirms vēlēšanām un aicinātu, lai jūsu darbi pirms vēlēšanām sakristu ar to, ko jūs darāt pēc vēlēšanām. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Modris Lujāns.

M.Lujāns

(PCTVL). Cienījamie kolēģi! Es, protams, saprotu patīkamo satraukumu, staigāšanu zālē. Es skatos uz pustukšajām rindām un saprotu, ka šis likums patiešām mūs dziļi aizrauj. Un šinī gadījumā man gribētos pievērst cienījamo deputātu uzmanību. Diemžēl patiešām mūsu parlamentā ir maz juristu, un man ir ļoti žēl, ka cienījamais jurists Lagzdiņa kungs nav kvalitatīvi pastrādājis savā frakcijā ar šo likumu. Es arī cienu cienījamo Razminoviča kungu, bet es piedāvātu viņam pašam ļoti uzmanīgi izlasīt savas frakcijas priekšlikumu. Cienījamie deputāti! Protams, sarunāties savā starpā ir ļoti patīkami, bet es ieteiktu paklausīties tās domas, kas tuvākajā laikā, ja mēs nobalsosim, skars jūs pašus.

Tātad piedāvājums — masu informācijas līdzekļiem, žurnālistiem, kā arī citām personām ir tiesības jebkurā laikā pieprasīt no valsts amatpersonas šā likuma 23. un 24.pantā paredzētās ziņas. Un tātad mēs iedomājamies faktu — Razminoviča kungs, jums naktī piezvana vēlētājs x, jeb tantiņa y, un saka: "Razminoviča kungs, jūs, lūdzu, atskaitieties man par saviem pagājušā gada ieņēmumiem, vai cik jums bija šomēnes ieņēmumi vai cik jūsu radiniekam ir ieņēmumi." Jā, Lagzdiņa kungs, tas ir tiešs tulkojums un tieša iespēja pieprasīt. Jebkurš žurnālists jebkurā laikā jebkuram cilvēkam no valsts amatpersonām var to pielietot. Ja jūs viņam pateiksiet: "Bet kas tu tāds esi?", rīt avīzē nopublicēs, ka tu esi korumpants. Un šeit, piedodiet, iestājas jau absurds. Es neesmu pret atklātību, bet šeit ir ielikts absurds. Un tādēļ es aicinātu, lai Tautas partija noņem savu priekšlikumu, jo ieslēgt absurdu nedrīkst. Man ir kauns par juridisko neizglītotību. Varbūt vajag paņemt kursus vai palūgt parlamentam, lai palīdz jūsu frakcijai ar juristiem.

Sēdes vadītājs.

Juris Dobelis, apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas deputāts.

J.Dobelis

(TB/LNNK). Cienītie kolēģi! Izrādīšanās tautai, protams, ir ļoti saprotama lieta, un politiķim tā ir ļoti nepieciešama. Bet, godīgi sakot, šeit ir tāda lieta — patiesībā par bezjēdzību, vienkārši par bezjēdzību. Nav jau runa par to, ka ir jāatsakās sniegt informāciju. Informācijas sniegšana žurnālistiem, piedalīšanās dažādās pārraidēs un dažāda veida saietos — tā nav problēma. Bet tiešām, ja es izlasu šo konkrēto tekstu, izlasiet jūs paši, ko jūs tur esat "uzcepuši". To jūs neesat uzrakstījuši, to jūs esat, draugi mīļie, vienkārši "uzcepuši". Iedziļinieties paši savā "cepumā" iekšā. Un nevajag te nākt un runāt un citēt kaut kādus priekšvēlēšanu solījumus. Tam nav nekāda sakara ar šiem diviem bezjēdzīgajiem savirknējumiem — citas personas un jebkurā laikā. Te absolūti nav norādīta sistēma, pēc kuras amatpersonai ir jāsniedz par sevi ziņas. Nav šīs sistēmas. Jo jebkura persona un jebkurš laiks — tas nav nekas. Tātad tiešām tas dod jebkuram demagogam, jebkuram cilvēkam, kas grib otram kaut kādā veidā kaut vai laiku kavēt, iespēju novilcināt kaut ko, dod iespēju rīkoties. Esiet tik laipni, ja jūs vēlaties tiešām, lai būtu kārtīgi noformēts tas, ko mēs saucam par atklātību un šī atskaites sistēma, nevienam nebūs nekādu iebildumu. Bet nevajag principu novest līdz bezjēdzībai. Tas ir daudz sliktāk, nekā nedaudz pagaidīt un formulēt kārtīgi šo savu priekšlikumu. Es nevaru par tādu balsot, atvainojiet!

Sēdes vadītājs.

Antons Seiksts, frakcijas "Latvijas ceļš" deputāts.

A.Seiksts

(LC). Godātais priekšsēdētāj! Godātie kolēģi deputāti! Te pat nav jālieto epiteti un nav jālieto dažādas literāras parafrāzes. Šeit ir pilnīgi skaidrs. Ja šo priekšlikumu mēs pieņemam, mēs, pirmkārt, nonākam tiešā pretrunā ar Satversmes astoto sadaļu, ar jebkuru konvenciju, un tad Satversmes tiesai momentā sāksies darbs. Doma jau ir bijusi laba, un es negribētu apvainot autorus negodprātībā vai ļaunprātībā. Bet šādā redakcijā, godātie kolēģi, tas nav pieņemams. Es ļoti lūdzu atbalstīt atbildīgās komisijas viedokli!

Sēdes vadītājs.

Andrejs Požarnovs, apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija.

A.Požarnovs

(TB/LNNK). Augsti godātais Prezidij, cienītie kolēģi! Taisnība, Razminoviča kungs, ka teica, ka Ministru kabinets apņemas nodrošināt atklātību. Bet, ja reiz to apņemas nodrošināt Ministru kabinets, tādā gadījumā šī atklātība jānodrošina ar Ministru kabineta rīcībā esošajām struktūrām. Un tādēļ būtu atbalstāms šāds priekšlikums gadījumā, ja tas skanētu tā, ka, pieņemsim, Valsts ieņēmumu dienests reizi nedēļā vai trīs reizes nedēļā savā darba laikā nodrošinātu šīs informācijas sniegšanu žurnālistiem. Tādā gadījumā iestājas kaut kāda veida sakārtotība. Pretējā gadījumā iznāk tā, ka faktiski šo te apņemšanos uzņemas katra atsevišķa amatpersona. Un pēc manas pieredzes ir tā, ka faktiski dažādas sūdzības pret amatpersonām ir atkarīgas arī no mēness fāzēm, un tādēļ tiešām būs tāda situācija, ja gadījumā šī Ministru kabineta apņemšanās nodrošinās katru atsevišķu amatpersonu, tādā gadījumā nakts laikā nevarēs atkauties vienkārši no cilvēkiem, kuri vēlēsies iegūt informāciju. Ja pieņem šādu redakciju, tad faktiski iznāk tā, ka pie dzīvokļa durvīm ārpusē ir jāpielipina šī te deklarācija, lai jebkurš, kurš grib to izlasīt, varētu tajā paskatīties. Tādēļ vispārībā ideja nav slikta, ka žurnālisti varētu iepazīties ar šīm te deklarācijām regulāri. Bet tādā gadījumā tas būtu jādara Valsts ieņēmumu dienestā. Lai iet uz turieni un darba laikā trīs reizes nedēļā iepazīstas.

Sēdes vadītājs.

Imants Burvis, Latvijas Sociāldemokrātu apvienības frakcijas deputāts.

I.Burvis

(LSDA). Cienījamais Prezidij! cienījamie kolēģi! Principā man patīk tas teātris, ko pašlaik Tautas partija ļoti veiksmīgi taisa, jo mums jau tās sēdes palika tādas garlaicīgas. Man vectēvs kādreiz mācīja (tikai neuzņemiet katrs to uz sevi): "Imant, ja kāds bļauj, ka viņš ir ļoti godīgs, turi kabatas! Noteikti apzags!" Es tāpēc aicinu atbalstīt visus labojumus, ko piedāvā Tautas partija, jo tautai viņi patīk. Viņi taču neanalizē, un būs viss ļoti kolosāli. Likums nestrādās. Nu nestrādās, mums visiem pirms vēlēšanām būs pilnas iespējas pateikt vienam uz otru — tas ir korumpēts, tas ir korumpēts. Bļaut atkal, ka likums nestrādās un nākošais būs labāks. Tāpēc es aicinu balsot par. Jo stulbāk būs, jo labāk.

Sēdes vadītājs.

Anna Seile, apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija.

A.Seile

(TB/LNNK). Cienījamie deputāti! Es ierosinu Tautas partijas frakcijai tomēr izsludināt nelielu pārtraukumu laikā no 12.00 līdz 7.00 no rīta, kad žurnālisti varētu nezvanīt korumpētiem ierēdņiem un arī nekorumpētiem, jo tomēr kaut neliela nakts atpūta būtu vajadzīga, lai šie zvani nepienāktu nakts laikā.

Sēdes vadītājs.

Arnis Razminovičs — otro reizi.

A.Razminovičs

(TP). Cienījamie kolēģi! Kā jūs labi ziniet, pašvaldību sēdes visās vietās ir atklātas. Žurnālistiem ir iespējams piedalīties un saņemt arī dokumentus. Vai pašvaldību sēdēs ir bijušas tādas reizes, kad žurnālisti stāvējuši rindām un kad pašvaldībām ir bijušas problēmas ar žurnālistiem? Es diemžēl nezinu. Nav.

Runājot par iesniegumiem, ir pieņemta iesniegumu izskatīšanas kārtība, kādā veidā ir jāizskata iesniegumi, un tur ir šī kārtība stingri noteikta. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Aija Poča, valsts ieņēmumu valsts ministre.

A.Poča

(valsts ieņēmumu valsts ministre). Paldies visiem tiem deputātiem, kuri ar pilnīgu izpratni attiecas pret šo normu. Es vēlreiz lūgtu domāt par likumu sakārtotību. Šobrīd man ir tāda sajūta, ka mēs mēģinām uz ielāpa uzlikt vēl vienu ielāpu un trešo reizi uzlikt vēl stiprāku ielāpu, ka, drošs paliek drošs, zeķe varbūt novalkāsies, bet ielāps paliks vesels.

Šobrīd ir noteikts, ka ir publicējamas visas amatpersonu deklarācijas. Žurnālistiem ir deklarācijas pieejamas. Deklarācijās tagad ir noteikts maksimāli viss, kas cilvēkam dzīvē var būt. Gan visa veida ienākumi, gan manta, gan dāvinājumi, gan radinieki. Viss ir redzams. Ko vēl vajag? Es lūdzu noraidīt. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Imants Burvis — otro reizi.

I.Burvis

(LSDA). Cienījamie kolēģi! Atkārtotajā uzrunā Razminoviča kungs un Počas kundze vēlreiz mani pārliecināja, kā jābalso par visiem labojumiem. Sociāldemokrātu galvenais moto ir radīt darba vietas. Šis priekšlikums radīs tik daudz ierēdņu darba vietu, ka mums varbūt nebūs laika strādāt ražošanā. Bet Počas kundzes dienestos būs ļoti daudz cilvēku. Tā ka balsojiet par.

Sēdes vadītājs.

Debates slēdzu. Komisijas vārdā — deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš

(TP).Godātie kolēģi deputāti! Viedokļi ir izteikti. Es domāju, ka mums te katram ir jābalso.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par 29. — Tautas partijas frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 23, pret — 42, atturas — 5. Priekšlikums nav pieņemts.

J.Lagzdiņš.

30.priekšlikums. Mandātu un iesniegumu komisija ierosina papildināt 29.panta trešo daļu pēc vārdiem "to radinieku" ar vārdiem "personas kodu un". Priekšlikums pieņemts precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta. (No zāles valsts ieņēmumu valsts ministre A.Poča: "Nē, nē! Tad pasaki precīzi!") Atvainojiet, atklājam debates. Lūdzu, Počas kundze!

A.Poča

(valsts ieņēmumu valsts ministre). Es atvainojos, mēs par 31. vai par 30.?

Sēdes vadītājs.

Par 30.priekšlikumu.

A.Poča.

Es ļoti atvainojos. Es par 31.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Par 30.priekšlikumu iebildumu nav?

J.Lagzdiņš

(TP). 31. priekšlikums. Tautas partija ierosina papildināt 33. pantu ar 5. daļu piedāvātajā redakcijā. Komisija ir atbalstījusi precizēto redakciju, bet, ņemot vērā to, ka mēs iepriekš jau esam problēmu, kas saistīta ar valdījumu, tātad atrisinājuši nepieņemot atbildīgās komisijas pozīciju, tātad ir pieņemams Tautas partijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbalstīt 31. — Tautas partijas frakcijas priekšlikumu.

J.Lagzdiņš.

32. priekšlikums. Tautas partijas frakcija ierosina papildināt 34. pantu ar otro daļu piedāvātajā redakcijā. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

33. priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina izteikt likuma pārejas noteikumu 1. punktu piedāvātajā redakcijā. Priekšlikums pieņemts.

Sēdes vadītājs.

Atklājam debates. Kristiāna Lībane — frakcija "Latvijas ceļš".

K.Lībane

(LC).Šis priekšlikums, protams, nav principiāls. Te katrs var balsot pēc savas saprašanas un izpratnes. Bet te ir tikai viena vienīga problēma ar to, ka atbildīgā komisija ir drusku tā kā pārcentusies, formulējot šādu normu. Un kāpēc? Ļoti, ļoti daudzos likumos mums ir pārejas noteikumi, kuros ir uzskaitīti,— šajā likumā tie ir tie amatpersonu saraksti, kas Ministru kabinetam ir jāgatavo, citos likumos ir citi Ministru kabineta noteikumi, un pats fakts, ka Ministru kabinetam ir uzdots to izdarīt, liecina par to, ka viņiem ir pienākums to darīt. Šeit šis ir vienīgais likums, kur mēs speciāli uzsvērsim, ka ir obligāts pienākums apstiprināt normatīvos aktus, kas pats par sevi ir ļoti labi. Bet kā tad ar visiem citiem likumiem? Ja visos citos likumos šāda teikuma nav, tad iznāk, ka tur tā pienākuma nebūs, ka tur būs tikai tiesības vai kaut kas cits. Nu iznāk tāda faktiski diezgan liela nesaskaņa. Tas nav tik principiāli, lai kaut kādā veidā...

Sēdes vadītājs.

Vai ir nepieciešams balsojums? Labi, tātad turpinām.

J.Lagzdiņš.

34. priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina redakcionāli precizēt pārejas noteikumu 9. punktu. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

35. priekšlikums. Godātie kolēģi! Šeit ir tātad viena neuzmanības kļūda. Atbildīgās komisijas pieņemtajā priekšlikumā par pārejas noteikumu pirmo punktu otrajā rindiņā ir vārdi "5. panta 3. daļā", bet tā kā mēs esam pieņēmuši grozījumus 5. pantā, papildinot to ar papildu daļu, tad šeit būtu jāraksta "5. panta 4. daļā". Tātad ir šāds precizējums, ņemot vērā mūsu iepriekšējos balsojumus.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par precizējumu par 5. panta 4. daļu.

J.Lagzdiņš.

36. un 37. priekšlikums ir jāskata kontekstā. Tātad Juridiskā komisija ierosina papildināt likumprojekta pārejas noteikumus ar jaunu punktu piedāvātajā redakcijā. Arī valsts ieņēmumu valsts ministre ierosina papildināt pārejas noteikumus ar jaunu punktu. Ir pieņemts tātad Juridiskās komisijas un Aijas Počas priekšlikums precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par šiem priekšlikumiem.

J.Lagzdiņš.

38. priekšlikums, ko iesniegusi valsts ieņēmumu valsts ministre Aija Poča, ir pieņemts precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

39. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir pieņemts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

40. un 41. priekšlikums ir jāskata kontekstā. Tātad atbildīgā komisija ir pieņēmusi Juridiskās komisijas priekšlikumu — papildināt likumprojekta pārejas noteikumus ar šādu normu: likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

Pēc būtības mēs esam atbalstījuši arī 41. — tātad valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

Atbildīgā komisija tātad attiecībā uz pārejas noteikumiem ierosina noteikt, ka Korupcijas novēršanas likuma 12.prim pants stājas spēkā 1999. gada 1. jūlijā. Tas ir nepieciešams tādēļ, lai valdība varētu sagatavot attiecīgos normatīvos aktus. Aicinu pieņemt šo priekšlikumu!

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas redakcijai.

J.Lagzdiņš.

Aicinu balsot par pieņemšanu trešajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu, un balsojam par likumprojekta "Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā" pieņemšanu trešajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret — nav, atturas — 2. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās"" . Pirmais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns

(LC). Paldies, priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Strādājam ar dokumentu, kura numurs ir 240, un kā jau priekšsēdētāja kungs minēja — "Grozījumi likumā "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās"". Komisija ir atbalstījusi šo piecu deputātu iesniegto likumprojektu pirmajā lasījumā. Vēl vairāk, ņemot vērā, ka šeit ir tikai tehniska rakstura normas, komisija lūdz jūs noteikt likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītājs.

Par steidzamību izteikties neviens nevēlas? Lūdzu zvanu! Balsojam par to, lai noteiktu kā steidzamu likumprojektu "Grozījumi likumā "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās"". Lūdzu rezultātu! Par — 60, pret — 10, atturas — 3. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

K.Leiškalns.

Augsti godātie deputāti! Gribu paskaidrot, ka likumprojekta "Grozījumi likumā "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās"" mērķis ir novērst šī likuma iekšējās juridiskās pretrunas, neatbilstību daudziem citiem Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, kā arī šaubas par to, ka šis likums atbilst Latvijas Republikas Satversmei, kurā ir teikts, ka ikvienam ir tiesības uz taisnu tiesu. Tāpēc es lūdzu atbalstīt šo likumprojektu!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu, un balsojam par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās"" pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret — nav, atturas — 1. Lūdzu, par priekšlikumu iesniegšanas termiņiem un otrā lasījuma datumu.

K.Leiškalns.

Augsti godātie deputāti! Priekšlikumus komisija lūdz iesniegt līdz šī gada 30. martam un izskatīšanu otrajā lasījumā noteikt nākamajā — pirmajā plenārsēdē pēc pavasara pārtraukuma, tātad 15. aprīlī.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt? Paldies!

Nākamais — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos" , pirmais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Tiesnesis, Tautas partijas frakcija.

A.Tiesnesis

(TP). Cienījamie kolēģi, darba dokuments ir 465.—433. Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos"". Komisijas vārdā ir lūgums piešķirt steidzamību.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu atvainojiet... Anna Seile vēlas runāt.

A.Seile

(TB/LNNK).Cienījamie deputāti! Zemes reforma laukos ir gandrīz pabeigta, un, protams, ir palikušas dažas problēmas, bet iesniegtais un sagatavotais likumprojekts, kuru ar balsu vairākumu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbalstījusi, un atbalstījusi arī steidzamību, tomēr precīzi nesakārto visas šīs normas, kādas vajadzētu šajā likumā izlabot. Pieredze rāda, ka, zemes reformas likumus sasteidzot, lielā steigā tos izskatot un pieņemot Saeimā, pēc tam rodas vesela rinda juridisku problēmu. Mēs esam konsultējušies arī ar attiecīgās nozares juristiem, un, tādā tempā pieņemot šo likumu, pie tam noklausoties Tiesneša kunga ziņojumu komisijā, es atklāju, ka tiek gatavoti ļoti daudzi labojumi uz otro lasījumu šajā likumprojektā un ļoti daudzi deputāti parasti iesniedz labojumus otrajam lasījumam. Es aicinu nekādā gadījumā nepārsteigties, neatbalstīt šo steidzamību!

Sēdes vadītājs.

Anna Seile runāja pret steidzamību. Par vēlas runāt Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns

(LC). Augsti godātie deputāti! Šie likumprojekti — gan "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās", kā arī likumprojekts par labojumiem nav no jauna, arī "Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos" nav no jauna sagatavots likumprojekts. Tad tik tiešām šādiem nozīmīgiem likumprojektiem steidzamība nebūtu vēlama. Likumprojektā ir ietvertas normas, kuras vai nu mēs izskatām steidzamā kārtā, līdz ar to intensīvi strādājot pārtraukumā starp Saeimas sesijām, vai neizskatām vispār, ņemot vērā termiņu, kurā beidzas privatizācijas sertifikātu izlietošana. Līdz ar to es aicinu jūs atbalstīt steidzamību, jo mēs neskatām konceptuāli pilnīgi jaunu likumu, mēs novēršam tās nepilnības, kas ir radušās, sākot no Augstākās padomes, vēlāk 5., 6., un 7. Saeimai pieņemot likumus, kas saistīti ar zemes reformu šajā valstī. Aicinu atbalstīt steidzamību! Paldies!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos"" atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 52, pret — 12, atturas — 13. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

A.Tiesnesis

(TP). Paldies, cienījamie kolēģi, par izpratni. Lūgums — pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par šī likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 71, pret — 2, atturas — 2. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts. Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņiem un otrā lasījuma datumu.

A.Tiesnesis

(TP). Termiņš būtu 9. aprīlis.

Sēdes vadītājs.

Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 9. aprīlis. Un izskatīšana otrajā lasījumā?

A.Tiesnesis.

11. aprīlī.

Sēdes vadītājs.

Paldies! Nav iebildumu? Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par ieguldījumu sabiedrībām"" , pirmais lasījums. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Pēteris Apinis.

P.Apinis

(LC). Godātie kolēģi! Strādājam ar dokumentu nr. 56. Pirmajā lasījumā skatām likumprojekta "Grozījumi likumā "Par ieguldījumu sabiedrībām"". Minētais likumprojekta grozījums nosaka, ka ieguldījumu sabiedrības saskaņā ar valsts fondēto pensiju likumu drīkst pārvaldīt Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļus. Es aicinu kolēģus balsot par šo likumu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu balsošanas režīmu un balsojam par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par ieguldījumu sabiedrībām"" pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 69, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

P.Apinis.

Godātie kolēģi! Es aicinu iesniegt labojumus un grozījumus likumprojekta otrajam lasījumam līdz 22.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu nav? Paldies!

P.Apinis.

Paldies!

Sēdes vadītājs.

Nākamais — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli"" . Otrais lasījums. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Pēteris Apinis.

P.Apinis

(LC).Godātie kolēģi! Strādājam ar dokumentu nr. 470 — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli"" otrajā lasījumā. Pirmais ir valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalstījusi Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta priekšlikumu.

P.Apinis.

Otrais ir redakcionālas dabas valsts ieņēmumu ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalsta Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav? Pieņemts!

P.Apinis.

Trešais ir redakcionālas dabas valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalsta Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt?

P.Apinis.

Ceturtais ir valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas redakcionālas dabas labojums, kuru atbalsta Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

P.Apinis.

Piektais ir valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru Budžeta un finansu (nodokļu) komisija izskatīja, atbalstīja un iestrādāja savā priekšlikumā, ko, protams, pati atbalsta. Es aicinu balsot par sesto priekšlikumu!

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 5. un 6. priekšlikumu.

P.Apinis.

Septītais ir valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums — svītrot 17. daļas pēdējo teikumu, ko atbalstīja.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav? Pieņemts.

P.Apinis.

Astotais ir valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalsta Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

P.Apinis.

Devītais ir valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalsta komisija.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

P.Apinis.

10. priekšlikums. Aijas Počas priekšlikums, kurš pilnībā atbalstīts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

P.Apinis.

11.priekšlikums. Aijas Počas priekšlikums, kuru Budžeta un finansu (nodokļu) komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta šo priekšlikumu.

P.Apinis.

12.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

P.Apinis.

13.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums — svītrot dažus vārdus. To komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

P.Apinis.

14.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums — svītrot pirmās daļas 17.punktu. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

P.Apinis.

15.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums — mainīt divus vārdus. Ļoti būtisks priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

P.Apinis.

16.priekšlikums. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas viedoklis par tā saucamās "tax—free" sistēmas ieviešanu Latvijā, kur 100 latu vietā komisija ieteica šo summu — 50 latus.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

P.Apinis.

Valsts ieņēmumu valsts ministres Počas 17. priekšlikumu atbalstīja arī komisija.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

P.Apinis.

18.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalsta arī komisija.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

P.Apinis.

19.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalsta arī komisija.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

P.Apinis.

20.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalsta arī komisija.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

P.Apinis.

21.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalsta arī komisija.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

P.Apinis.

22.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums — mainīt numerāciju, kuru iestrādājusi savā versijā Budžeta un finansu (nodokļu) komisija. 23.priekšlikums, kuru komisija, protams, atbalstīja.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli par 22. un 23. priekšlikumu.

P.Apinis.

24. priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums, kuru komisija atbalstīja un iestrādāja pārejas noteikumos.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

P.Apinis.

25.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas precizējošs priekšlikums attiecībā uz laika posmu, kuru komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

P.Apinis.

26.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

P.Apinis.

Līdz ar to es aicinu, kolēģi, balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli"" pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret — nav, atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir pieņemts.

P.Apinis.

Godātie kolēģi! Es ļoti lūdzu jūs iesniegt priekšlikumus trešajam lasījumam līdz 22.martam.

Sēdes vadītājs.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 22. marts. Paldies!

P.Apinis.

Paldies!

Sēdes vadītājs.

Nākamais darba kārtības jautājums. Likumprojekts "Valsts ... Atvainojiet! Tātad par priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojektam "Grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli"". Ātrākais termiņš ir 23. marts. Piekrītam, kolēģi?

Likumprojekts

"Valsts valodas likums" , otrais lasījums. Pirms mēs uzsākam šā likumprojekta izskatīšanu, ir saņemts 10 deputātu iesniegums par likumprojekta "Valsts valodas likums" otrajam lasījumam iesniegto priekšlikumu balsošanas kārtību. "Saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 101.pantu lūdzam likt uz balsošanu iesniegtos un tabulā sakārtotos priekšlikumus šādā secībā..." Tālāk ir uzskaitītas atbilstoši Saeimas Kārtības ruļļa panta daļas. Es domāju, ka visiem deputātiem ir Saeimas kārtības rullis. Es, protams, pateicos par atgādinājumu. Vai vēlaties komentēt? Lūdzu, Urbanoviča kungs!

J.Urbanovičš

(PCTVL).Augsti godātā Saeima! Mums diemžēl nācās rīkoties, atgādinot Kārtības rulli atbildīgajai komisijai, kura to ir aizmirsusi, sakārtojot priekšlikumus pilnīgi pretēji gan loģikai, gan arī Kārtības ruļļa prasībām. Paldies.

Sēdes vadītājs.

Sākam izskatīt šo likumprojektu. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā — deputāts Ābiķis — Tautas partijas frakcija.

Dz.Ābiķis

(TP).Cienījamie kolēģi! Pirms sākam likumprojekta izskatīšanu pa pantiem, es gribu atgādināt, ka komisija strādāja ļoti nopietni, un komisijas darbā piedalījās gan Ārlietu ministrijas, Juridiskā biroja, gan Valsts valodas centra, gan Latvijas Universitātes pārstāvji. Gribu atgādināt arī Urbanoviča kungam, ka jūsu frakcijas deputāti, balsojot par likumprojekta virzīšanu otrajam lasījumam, nekādus iebildumus par to, kādā secībā sakārtoti attiecīgie priekšlikumi, mums nesniedza. 1.priekšlikums ir deputāta Kiršteina priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis.

2.priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

3.priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

4.priekšlikums ir politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums. Tas ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas 4.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 11, pret — 56, atturas — 10. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis.

6.priekšlikums. Es atvainojos! 5.priekšlikums. Deputāta Kiršteina priekšlikums. Šis priekšlikums ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Ābiķis.

6.priekšlikums, Juridiskā biroja priekšlikums, ir atbalstīts, izsakot atbildīgās komisijas precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Saskaņā ar Kārtības rulli mums vispirms ir jāizskata 7.priekšlikums.

Dz.Ābiķis.

7.priekšlikums. Politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu, Modris Lujāns vēlas izteikties.

M.Lujāns

(PCTVL).Šodien atkal es dzirdu satraukumu no nacionāli radikālās "Tēvzemei un Brīvībai" puses. Kulaki tiek sisti pret galdiem, un mēģina psiholoģiski ietekmēt pārējos kolēģus. Es ceru, ka arī "centra" deputāti nepakļausies šim radikālajam spiedienam un mēģinājumiem Tautas partijai būt radikālākai par "Tēvzemei un Brīvībai". Es aicinu šinī gadījumā nopietni iedziļināties "Latvijas ceļa" un sociāldemokrātu deputātus, kuri kādreiz palasa likumprojektus. Šeit ir konkrēta doma. Vai mums ir jālien iekšā no valsts puses privātā sektorā? Tas ir arī tas jautājums, kas savā laikā izraisīja Ābiķa kunga histēriju šajā tribīnē. It sevišķi cienījamie sociāldemokrāti toreiz vēl nebija deputāti, viņi cīnījās par iedzīvotāju tiesībām Rīgas Domē. Ābiķa kungs arī toreiz taču šo likumu piedāvāja iepriekšējam parlamentam.

Šeit ir jautājums, ko arī Eiropas Komisija ir norādījusi. Šeit būs tālāka diskusija, cienījamie kolēģi!

Tiešām, paldies, ka Ādamsona kungs arī sāk satraukties par šiem jautājumiem. Cienījamie kolēģi! Es aicinu nopietni iedziļināties un šinī gadījumā pat atbalstīt mūsu frakcijas priekšlikumu! Mums ir jānodala valsts sfēra un privātais sektors. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs.

Debatēs vairāk neviens pieteicies nav. Lūdzu, komisijas vārdā!

Dz.Ābiķis

(TP).Cienījamie kolēģi! Es gribu atgādināt ne tikai politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijai, bet arī pārējiem kolēģiem, ka starptautisko tiesību normas paredz, ka valsts var reglamentēt valsts valodas lietošanu arī privātuzņēmumos, privātuzņēmējdarbībā tur, kur tas skar strādājošo, patērētāju intereses, kā arī uzņēmumu attiecības ar valsti. Tāpēc es aicinu noraidīt!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 7. priekšlikumu, politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 11, pret — 49. atturas — 14. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis.

6.priekšlikums — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts, izsakot atbildīgās komisijas precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

8.priekšlikums. Tautas partijas frakcijas... Es atvainojos! Vispirms ir jāskata radikālākais atbilstoši Kārtības rullim — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums. Tas ir 10.priekšlikums, un to komisija ir noraidījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 10.priekšlikumu, politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 12, pret — 49, atturas — 12. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis.

8.priekšlikums. Tautas partijas frakcijas priekšlikums ir atbalstīts daļēji un iestrādāts atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu pret 8. un 9.priekšlikumu nav.

Dz.Ābiķis.

Paldies! Nākamais ir 11.priekšlikums, atbildīgās komisijas priekšlikums — izteikt līdzšinējo 2.pantu kā 3.pantu. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Atbilstoši Kārtības rullim nākamais balsojums ir par 12.priekšlikumu, kurš ir noraidīts. Kiršteina priekšlikums ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Atbilstoši Kārtības rullim nākamais priekšlikums ir 14. priekšlikums — politisko oprganizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 14. priekšlikumu, politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 11, pret — 48, atturas — 15. Nav pieņemts.

Dz.Ābiķis.

13.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts, izsakot to precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Nākamais ir balsojams 17.priekšlikums, politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 17. priekšlikumu — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 12, pret — 50, atturas — 13. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis.

15.priekšlikums, Juridiskā biroja priekšlikums, ir atbalstīts, izsakot precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

16.priekšlikums, Tautas partijas frakcijas priekšlikums, ir atbalstīts daļēji, izsakot precizētā Juridiskā biroja redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts. Likumprojekta izskatīšanu turpināsim pēc pārtraukuma. Bet tagad daži paziņojumi. Šodien sveicam mūsu kolēģi Vandu Keiziku dzimšanas dienā! (Aplausi.)Paziņojums Atim Slakterim.

A.Slakteris

(TP). Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde notiks tūlīt Sarkanajā zālē.

Sēdes vadītājs.

Roberts Zīle.

R.Zīle

(TB/LNNK). Godātie Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas locekļi! Es aicinu jūs uz komisijas sēdi pēc sēdes beigām.

Sēdes vadītājs.

Oskars Grīgs.

O.Grīgs

(TB/LNNK). Cienījamie sportisti! Hokejisti! Tie, kas pieteikušies pie manis sarakstā, vai jūs nevarētu pēc sēdes beigām pulcēties šeit, blakus zālē. Ir jānoskaidro daži tehniski jautājumi — kurpju izmēri, zābaku izmēri un laiks, kad jūs vēlaties ledu savā rīcībā. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm! Saeimas sekretāri lūdzu nolasīt reģistrācijas izdrukas rezultātus!

S.Dreimane

(7.Saeimas sekretāre). Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Juris Sokolovskis, Aleksandrs Bartaševičs, Boriss Cilevičs, Miroslavs Mitrofanovs, Igors Solovjovs, Viola Lazo, Egils Baldzēns, Astrīda Mūrniece, Inese Birzniece, Jānis Vētra, Ivars Godmanis, Tadeušs Ketlers, Edvīns Inkēns, Aleksandrs Kiršteins, Valdis Ģīlis, Rihards Pīks, Vaira Paegle, Jevgenija Stalidzāne, Andris Bērziņš, Dzintars Kudums, Ģirts Valdis Kristovskis, Oskars Grīgs, Juris Sinka, Vineta Muižniece un Guntars Krasts.

Sēdes vadītājs.

Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume .

Sēdes vadītājs.

Sāksim izskatīt likumprojektu "Valsts valodas likums". 18.priekšlikums. Lūdzu, Ābiķa kungs!

Dz.Ābiķis

(TP). Cienījamie kolēģi! 18. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums — ir atbalstīts, izsakot atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Tāpat atbalstīts ir Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums nr.19.

Sēdes vadītājs.

Paldies! Tālāk, lūdzu!

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts... Es atvainojos. Nākamais ir 20. — atbildīgās komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

21., Tautas partijas frakcijas priekšlikums, ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis.

Tāpat noraidīts ir politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu nav. Tālāk, lūdzu!

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir arī 23. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis.

Nākamais būtu jāskata 27. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Es atvainojos, tie kas vēlas pieteikties debatēs, es pēc katra priekšlikuma aicinu, vai ir iebildumi vai nav. Tā ka vajag aktīvāk iesaistīties.

Dz.Ābiķis.

27. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Vai vēlaties debatēt par 27.priekšlikumu? Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas 27.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 8, pret — 52, atturas — 4. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir arī šīs pašas frakcijas 28.priekšlikums. (Starpsauciens: "Pareizi darīts!")

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir arī 25. — Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis.

24. — Juridiskā biroja priekšlikums — daļēji ir atbalstīts, izsakot atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Tāpat atbalstīts, daļēji izsakot atbildīgās komisijas redakcijā, ir 26. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 26.un 29.priekšlikumu.

Dz.Ābiķis.

Nākamais 30. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu... Prasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 30.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 8, pret — 48, atturas — 7. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir arī 31. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par 31. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 8, pret — 52, atturas — 6. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Nākamais. 32. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts ar redakcionāliem labojumiem.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Tāpat ir atbalstīts, izsakot precizētā Juridiskā biroja redakcijā, 33. — Tautas partijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

34. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir arī 35. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 35. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 9, pret — 47, atturas — 13. Priekšlikums ir noraidīts.

Dz.Ābiķis.

36., politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums, izslēgt 6.panta trešo daļu — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 36.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 40, pret — 21, atturas — 9. Priekšlikums ir pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Nākamais būtu skatāms 38. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 38. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 9, pret — 51, atturas — 10. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Ir noraidīts arī 39. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis.

37. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts ar redakcionāliem labojumiem.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir arī 40. — atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas priekšlikumam.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir arī 41. — atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir 43. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts, izsakot precizētā atbildīgās komisijas redakcijā, ir 42. — deputāta Modra Lujāna priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Ābiķis.

45. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Daļēji atbalstīts ir 44. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums, iestrādājot precizētā atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītajs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Tāpat daļēji atbalstīts ir 46. — Juridiskā biroja priekšlikums, izsakot precizētā atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

48. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 48. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 10, pret — 47, atturas — 9. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis.

47. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums — ir daļēji atbalstīts, izsakot precizētā atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

49. — atbildīgās komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Tālāk būtu skatāms 51. — Juridiskā biroja priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir arī 53. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir arī 54. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta noraidīšanu. (Starpsauciens: "Cik žēl!")

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir 50. — atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta 50.priekšlikumu.

Dz.Ābiķis.

Tāpat daļēji atbalstīts, iestrādājot atbildīgās komisijas redakcijā 8.pantā, ir 52.priekšlikums — Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis.

55. — deputāta Kiršteina priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir arī 56. — Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

57. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav par atbildīgās komisijas viedokli.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir 58. — atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Tālāk būtu skatāms 60. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir 59. — Juridiskā biroja priekšlikums — ar redakcionāliem labojumiem.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis.

61. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums — ir atbalstīts, iestrādājot atbildīgās komisijas precizētā redakcijā 8.pantā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Tāpat atbalstīts daļēji un iestrādāts atbildīgās komisijas precizētā redakcijā 2.lasījumā 11.pantā 62. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

63. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Tāpat daļēji ir atbalstīts politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums, izsakot precizētā Juridiskā biroja redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Tālāk būtu skatāms 67.priekšlikums, politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis.

65. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

66. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums — ir atbalstīts, izsakot precizētā Juridiskā biroja redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir arī 68. — Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts un iekļauts Juridiskā biroja precizētā redakcijā, un daļa šī priekšlikuma ir izteikta kā jaunais 15.pants, un tas ir 69. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir 70. — politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Nav iebildumu. Tālāk, lūdzu!

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir arī 71. — deputāta Kiršteina priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Tālāk mums būtu jāskata 75.priekšlikums, deputāta Lujāna priekšlikums, kurš ir noraidīts. Un šeit es gribu paskaidrot, ka visi šie priekšlikumi šajā sadaļā, kas ir noraidīti, ir noraidīti saskaņā ar to, ka komisija un Juridiskais birojs izvēlējās iet pa to ceļu, ka valodu izglītībā nosaka jau pagājušā Saeimā pieņemtais Izglītības likums.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir 72.— Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Tāpat atbalstīts ir 73.— Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir arī 74.— politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

76.— politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

77. — atbildīgās komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

78. priekšlikums — izslēgt 15.pantu, politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums — ir atbalstīts, jo gribu paskaidrot, ka komisijā virsroku guva viedoklis, ka valodu sabiedrības saziņas līdzekļos, konkrēti televīzijā un radio, regulē attiecīgais likums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

79.— Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Šī paša iemesla dēļ ir atbalstīts arī 80.— politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir 81.— politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Daļēji atbalstīts, izsakot precizētā Tautas partijas frakcijas redakcijā, ir deputāta Modra Lujāna 82.priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Daļēji atbalstīts ir arī Juridiskā biroja 83.priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir arī 84.— Tautas partijas frakcijas priekšlikums, tiesa gan, ar redakcionāliem labojumiem.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas redakcijai.

Dz.Ābiķis.

Ir atbalstīts, izsakot precizētā Tautas partijas frakcijas redakcijā, 85.— Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir arī Juridiskā biroja 86.priekšlikums, tiesa gan, ar redakcionāliem labojumiem.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Tāpat atbalstīts ir 87.— Tautas partijas frakcijas priekšlikums, kurš ir daļēji atbalstīts, izsakot precizētā Juridiskā biroja redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

88.— politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir arī 90.— politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir arī 91.— politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti noraida šo priekšlikumu.

Dz.Ābiķis.

Daļēji atbalstīts, izsakot precizētā Juridiskā biroja redakcijā, un to var redzēt otrā lasījuma redakcijas 18.pantā, tas ir 89., Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir 92.— politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir arī 95.— politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir 93.— Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Tāpat atbalstīts, izsakot precizētā Juridiskā biroja redakcijā, ir 94.— Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis.

96.— Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Tāpat atbalstīts, izsakot Juridiskā biroja redakcijā, ir 97. Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir arī 98.— Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Tāpat atbalstīts ir 99.— Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Tāpat atbalstīts ir 100.— Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

101.— deputāta Kiršteina priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti noraida šo priekšlikumu.

Dz.Ābiķis.

102.— Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts, izsakot precizētā atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir arī 103.Tautas partijas frakcijas priekšlikums, izsakot precizētā atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Nav iebildumu.

Dz.Ābiķis.

Daļēji atbalstīts, izsakot precizētā atbildīgās komisijas redakcijā, 104.— politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir 105.— atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

106.— deputāta Kiršteina priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis.

Tāpat noraidīts ir 109.— politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts 107.— Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts, daļēji izsakot Juridiskā biroja 21.panta redakcijā, ir 108. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

Dz.Ābiķis.

110.— Tautas partijas frakcijas priekšlikums — ir daļēji atbalstīts, izsakot Juridiskā biroja 21.panta redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Ābiķis.

Tāpat daļēji atbalstīts ir frakcijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" priekšlikums, izsakot Juridiskā biroja 21.panta redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Tāpat daļēji ir atbalstīts Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums, izsakot Juridiskā biroja 21.panta redakcijā, tas ir priekšlikums nr.112.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir 113.— frakcijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir arī 114.— frakcijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Daļēji atbalstīts, izsakot Juridiskā biroja 21.panta redakcijā, ir 115.— Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

117.— frakcijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts, un šo atbalstu var redzēt otrā lasījuma 24.panta redakcijā, ir 116.— Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

119.— frakcijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta šī priekšlikuma noraidīšanu.

Dz.Ābiķis.

118.— atbildīgās komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

Dz.Ābiķis.

120.— Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta.

Dz.Ābiķis.

121.— Tautas partijas frakcijas priekšlikums — ir atbalstīts. To var redzēt otrā lasījuma 22.pantā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti arī atbalsta šo priekšlikumu.

Dz.Ābiķis.

122.— Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Tāpat atbalstīts ir 123.— Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Un atbalstīts ir arī identisks — frakcijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

125.— Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir 126.— Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir 127.— Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir arī 128.— Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir 129.— Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis.

Noraidīts ir 131.— deputāta Lujāna priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis.

Atbalstīts ir 130.— Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

Dz.Ābiķis.

Cienījamie kolēģi! Paldies par lielo izpratni, un es novērtēju to, ka bija maz debates, un gribu izteikt pateicību savas komisijas deputātiem, jo, ņemot vērā to, ka debates bija ļoti maz, tas liecina, ka komisijas deputāti tiešām ir ļoti nopietni pie likumprojekta piestrādājuši. Paldies kolēģiem par darbu! Aicinu deputātus atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta "Valsts valodas likums" pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 66, pret — 11, neviens neatturas. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Dz.Ābiķis.

Komisijai ir priekšlikums — noteikt pietiekami ilgu priekšlikumu iesniegšanas termiņu, tātad tieši mēnesi — līdz 18.aprīlim, lūdzu iesniegt priekšlikumus.

Sēdes vadītājs.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 18.aprīlis. Iebildumu nav. Paldies!

Dz.Ābiķis.

Paldies, cienījamie kolēģi, par atbalstu!

Sēdes vadītājs.

Saskaņā ar Kārtības ruļļa 144.pantu frakcija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" iesniedz paziņojumu par likumprojekta "Valsts valodas likums" otrā lasījuma balsošanas motīviem un vēlas to nolasīt pēc balsojuma par likumprojekta pieņemšanas otrajā lasījumā rezultātu paziņošanas. Lūdzu, jūsu rīcībā piecas minūtes! Jānis Jurkāns.

J.Jurkāns

(PCTVL). Godātie kolēģi! Atļausiet nolasīt man mūsu frakcijas paziņojumu par balsošanas motīviem. "Frakcija konsekventi iestājas par to, ka valsts valoda ir jāzina visiem Latvijas iedzīvotājiem. Latviešu valodai jāvieno sabiedrība un jāveicina tajā saskaņa. Tā nedrīkst kalpot kā instruments baiļu izraisīšanai, pazemošanai, profesiju aizliegumiem nacionālajām un lingvistiskajām minoritātēm. Valsts valoda ir galvenais sabiedrības integrācijas instruments. 1999.gada 18.martā Latvijas Republikas Saeima otrajā lasījumā pieņēma Valsts valodas likumu. Vērtējot tajā iekļautās normas, redzams:

1. Nav pareiza pati likuma koncepcija, kas paredz, ka mūsu valstī pastāv vienīgi valsts valoda un svešvalodas. Mēs iesakām noteikt valsts valodas, nacionālo minoritāšu un svešvalodas statusu.

2. Valsts valodas likuma projektā nav ņemtas vērā EDSO komisāra rekomendācijas, kurās ieteikts neaiztikt privāto sfēru, ja tā nav saistīta ar valsts drošību un patērētāju interesēm.

3. Pieņemot šo projektu otrajā lasījumā, valdošais vairākums neņem vērā nacionālo un lingvistisko minoritāšu viedokli, kurš izteikts frakcijas deputātu iesniegtajos 36 likumprojekta labojumos.

4. Īpašu satraukumu rada tas, ka Valsts valodas likumprojekts paredz krievu valodas izslēgšanu no visām valsts dzīves sfērām. Pilnībā tiek aizliegta krievu valodas lietošana valsts un pašvaldību iestādēs, tiesās un citās institūcijās. Tas rada grūtības risināt problēmas cilvēkiem, kas vāji zina valsts valodu. Viņi būs spiesti izmantot tulku un notāru maksas pakalpojumus.

5. Projekts neparedz, ka Latvijas valsts uzņemtos atbildību par tādu apstākļu radīšanu, kas nodrošinātu nacionālo un lingvistisko minoritāšu pārstāvjiem iespējas apgūt valsts valodu. Mēs uzskatām, ka Valsts valodas likuma galīgā pieņemšana tagadējā redakcijā veicinās nevis mūsu sabiedrības integrāciju, bet piespiedu asimilāciju, kā arī negatīvi ietekmēs Latvijas tagadni un nākotni.

Paldies jums! (Starpsauciens: "Nav par ko!")

Sēdes vadītājs.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegumu ar lūgumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā Saeimas lēmuma projektu "Par deputātes Annas Seiles ievēlēšanu par Centrālās zemes komisijas locekli". Prezidijs ierosina šo lēmuma projektu iekļaut pēc 16. darba kārtības jautājuma — lēmuma projekta "Par deputātes Astrīdas Mūrnieces ievēlēšanu par Centrālās zemes komisijas locekli". Vai ir iebildumi? Kādi priekšlikumi? Viens deputāts ir iebildis pret šī lēmuma projekta izskatīšanu šodien. Tātad šo lēmuma projektu mēs varam izskatīt nākošajā Saeimas plenārsēdē.

Turpinām izskatīt darba kārtību. Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts "Par deputātes Astrīdas Mūrnieces ievēlēšanu par Centrālās zemes komisijas locekli" . Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā kāds vēlas izteikties? Neviens izteikties nevēlas. Lēmuma projekts visiem deputātiem ir izdalīts. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par lēmuma projektu "Par deputātes Astrīdas Mūrnieces ievēlēšanu par Centrālās zemes komisijas locekli". Balsošana slēgta. (No zāles: "Par ko jābalso?") Par deputātes Astrīdas Mūrnieces ievēlēšanu par Centrālās zemes komisijas locekli. Aizklāta balsošana. Lūdzu rezultātu! Par — 63, pret — 5, atturas — 6. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts "Par Maijas Prāmas atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli" . Juridiskās komisijas vārdā deputāts Dzintars Rasnačs, apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas deputāts.

Dz.Rasnačs

(TB/LNNK). Godātie deputāti! Vakar Juridiskā komisija izskatīja jautājumu par Maijas Prāmas atkārtotu apstiprināšanu par Latvijas Republikas valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli un pieņēma lēmumu atbalstīt šo projektu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam lēmuma projektu "Par Maijas Prāmas atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli". Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret — 1, atturas — 2. Lēmums pieņemts. Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs.

Valsts kontrole ierosina un Juridiskā komisija atbalsta lēmuma projektu "Par Kārļa Beljāņa atkārtotu apstiprināšanu par Latvijas Republikas Valsts kontroles padomes locekli .

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Kārļa Beljāņa atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli". Lūdzu rezultātu! Par — 60, pret — 2, atturas — 10. Lēmums pieņemts.

Dz.Rasnačs.

Valsts kontrole ierosina apstiprināt lēmuma projektu "Par Gunas Kalniņas Priedes apstiprināšanu par Latvijas Republikas Valsts kontroles padomes locekli . Juridiskā komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par lēmuma projektu "Par Gunas Kalniņas Priedes apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli". Lūdzu rezultātu! Par — 71, pret — nav, atturas — 3. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par Baibas Kļavas iecelšanu par Talsu Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi" .

Dz.Rasnačs.

Tieslietu ministrija iesaka iecelt par Talsu Zemesgrāmatas nodaļas tiesnesi Baibu Kļavu. Juridiskā komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Baibas Kļavas iecelšanu par Talsu Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi". Lūdzu rezultātu! Par — 67, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par muitas nodokli (tarifiem)"" , trešais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns

(LC). Paldies priekšsēdētāja kungam. Dāmas un kungi! Kolēģi! Strādājam ar dokumentu nr.455. "Grozījumi likumā "Par muitas nodokli (tarifiem)"" trešajam lasījumam, kuru ir sagatavojusi Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.

Likumprojekta 1.priekšlikums ir pašas atbildīgās komisijas priekšlikums par likuma 1.pantu. Komisija lūdz izteikt likumprojekta 1.pantu redakcijā, kāda ir redzama jūsu tabulās.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns.

Paldies deputātu kungiem! Otrais priekšlikums ir par pirmā pielikuma atsevišķām pozīcijām. Tātad mēs skatāmies Juridiskā biroja priekšlikumu ar numuru divi, komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu nav.

K.Leiškalns.

Trešais priekšlikums ir Juridiskās komisijas patiesībā nevis priekšlikums, bet atzinums par attiecīgu likumprojekta pantu, atzinums par otrā lasījuma redakciju, kurā komisija norāda, ka ievedmuitas tarifu paaugstināšana margarīnam ir krasā pretrunā ar Eiropas līguma 25. pantu. Komisija šo priekšlikumu nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

K.Leiškalns.

Ceturtais priekšlikums ir deputāta Lujāna priekšlikums, kurš savā priekšlikumā aicina atgriezties pie likuma sākotnējās redakcijas, līdz ar to ievērojot attiecīgos Eiropas līguma 25. panta nosacījumus. Komisija Lujāna kungu nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu un balsojam par ceturto — deputāta Modra Lujāna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 50, pret — 20, atturas — 3. Priekšlikums pieņemts.

K.Leiškalns.

Augsti godātie deputāti! Piekto priekšlikumu iesniedz deputāts Tiesnesis un aicina aplikt ar ievedmuitu jums redzamajā redakcijā jeb redzamajos skaitļos dažādos līmeņos preces no valstīm, ar kurām Latvijai ir brīvās tirdzniecības līgumi. Komisija šo visnotaļ bezcerīgo priekšlikumu ir noraidījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par piekto — deputāta Tiesneša priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 29, pret — 37, atturas — 8. Priekšlikums nav pieņemts.

K.Leiškalns.

Augsti godātie deputātu kungi! Pārejam pie 6. priekšlikuma. To ir iesniegusi politisko organizāciju apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" un aicina paaugstināt muitas nodokli (tarifu) tabakas izstrādājumiem, patiesībā šeit ir runa par cigaretēm, līdz 35%, kas ir krasā pretrunā ar Latvijā spēkā esošajiem starptautiskajiem nolīgumiem, un komisija šī iemesla dēļ šo priekšlikumu ir noraidījusi.

Sēdes vadītājs.

Atklājam debates. Modris Lujāns.

M.Lujāns

(PCTVL). Cienījamie kolēģi! Mēs arī savā frakcijā esam ilgstoši diskutējuši par šo jautājumu. Un tomēr mums laikam būtu jārunā, kā patiešām bieži vien sociāldemokrātu kungi mēģina runāt par to, ka mums ir jāparāda savs mugurkauls. Un es ceru, ka arī Tautas partija šinī gadījumā parādīs savu mugurkaulu un atbalstīs mūsu iniciatīvu, jo muitas paaugstinājums šīm cigaretēm pilnīgi reāli varētu radīt arī papildu darba vietas, tā ir reālā prakse, ko mēs izpētot esam redzējuši Polijā. Polijā muitas tarifi ir līdz 300 un pat 400%. Līdz ar to ārzemju kompānijas bija spiestas atvērt savus uzņēmumus Polijas teritorijā. Es ceru, ka šinī gadījumā, kaut vēl sociāldemokrātiem tas mugurkauls ir tāds pašķidrs, ar skoliozi — kā vējš pūš, tā liecas, un parasti iznāk tā, ka, ja vējš papūš, tad atsauc savus priekšlikumus. Es aicinu, šinī gadījumā tas ir mūsu priekšlikums, un jūs par to no valdošās koalīcijas ārā neizmetīs, un tādēļ es aicinātu šinī gadījumā atbalstīt Latvijas valsts intereses un nobalsot par mūsu radikālo priekšlikumu par muitas tarifiem cigāriem, cigaretēm un visiem pārējiem tabakas izstrādājumiem. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs.

Debatēs vairāk deputātu pieteikušies nav. Komisijas vārdā — deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns

(LC) . Komisijas vārdā, augsti godātie deputāti, man ir jāpiebilst viens — mēs nevaram atbalstīt Latvijas valsts intereses, pārkāpjot šīs valsts starptautiskās saistības. Protams, mēs varam ar atbilstošajiem tarifiem aizsargāt vietējo ražotāju, par to nav šaubu, bet, pārkāpjot starptautiskās saistības, mēs nevaram atbalstīt valsts intereses.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par 6. — apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 13, pret — 54, atturas — 8. Priekšlikums nav pieņemts.

K.Leiškalns.

Augsti godātie deputāti! Jūsu tabulas 9. lappusē ir 7. priekšlikums, kuru ir iesnieguši deputāti Imants Kalniņš un Dzintars Ābiķis. Komisija, visumā uzturot spēkā otrā lasījuma priekšlikumu un atbalstot zināmu ievedmuitas tarifu paaugstinājumu, nav atbalstījusi deputātu Kalniņa un Ābiķa priekšlikumus, jo komisijas lēmums vai nosacījums paaugstinājumam ir drusciņ cits.

Sēdes vadītājs.

Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu, un balsojam par 7. — deputātu Imanta Kalniņa un Dzintara Ābiķa priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 37, pret — 24, atturas — 16. Priekšlikums nav pieņemts.

K.Leiškalns.

Augsti godātie deputāti! Ļoti līdzīgs priekšlikums ir deputātam Sproģim, tas atšķiras tikai ar dažiem nedaudz citiem cipariem. Tās pašas motivācijas dēļ komisija arī deputāta Sproģa priekšlikumu nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu nav?

K.Leiškalns.

Augsti godātie deputāti! Mēs pārejam pie deputāta Kalniņa priekšlikuma, kas ir jūsu 9. lappusē un šī priekšlikuma numurs tāpat ir deviņi, un Kalniņa kungs liek priekšā tabulā ievietot nosacījumu: ja ir ievēroti brīvās tirdzniecības līguma nosacījumi. Komisija uzskata, ka šādi pieraksti pie tabulām neatbilst likuma veidošanas tehnikai, un nav atbalstījusi Kalniņa kunga priekšlikumu, turklāt viņš nosaka arī no starptautiskajiem līgumiem atšķirīgu tarifu attiecībā uz trešajām valstīm, kuras nav Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībvalstis. Tātad 17% esošo 30% vietā. Komisija nav atbalstījusi šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu nav.

K.Leiškalns.

Augsti godātie deputāti! Priekšlikums nr. 10 Iesniedz deputāts Tiesneša kungs. Komisija ir daļēji atbalstījusi, jo tik tiešām brīvās tirdzniecības līgums neparedz fiksēto robežu cenu ieviešanu likumos. Tātad izejot tikai no procentuālās likmes, kas gan neattiecas uz pamattarifu likmi, kura ir noteikta 30% apjomā ar valstīm, kuras ar Latviju nesaista īpaši labvēlīgi tirdzniecības režīmu noteikumi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli.

K.Leiškalns.

11. priekšlikums ir Juridiskā biroja, un komisija to ir atbalstījusi, iestrādājot atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns.

Tāpat komisija ir daļēji atbalstījusi deputāta Lejas priekšlikumu ar numuru 12, bet iestrādājusi atbildīgās komisijas priekšlikumā, ņemot vērā tos balsojumus, kurus mēs izdarījām tikko kā iepriekš. Šis vairs nav balsojams.

Sēdes vadītājs.

Paldies! Tālāk, lūdzu.

K.Leiškans

. Un es aicinu, augsti godātie deputāti, jūs atbalstīt arī atbildīgās komisijas priekšlikumu ar numuru 13, kur viss ir atbilstoši starptautiskajiem nosacījumiem, kur tabula ir sakārtota, vadoties no Latviju saistošiem starptautiskajiem līgumiem.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta 13. priekšlikumu.

K.Leiškalns.

Augsti godātie deputāti, manuprāt, mēs tagad pārejam pie priekšlikuma nr. 16.

Sēdes vadītājs.

14.priekšlikums — 37. lappusē.

K.Leiškalns.

Jā, pie priekšlikuma nr. 14, kas ir 37. lappusē, jā, ir deputāta Kalniņa priekšlikums ar numuru 14. Komisija to nav atbalstījusi. Tiem, kuriem nav tabulas, es paskaidrošu — Imants Kalniņš lūdz noteikt pārejas noteikumos, ka likumprojekts stājas spēkā ar 1999. gada 1. jūniju. Es domāju, ka likumprojekts tik ilgi atrodas Saeimas izskatīšanā, un sabiedrība ir ļoti informēta par šīm visām finesēm, tā ka es domāju, ka šo priekšlikumu komisija, ņemot vērā šos aspektus, nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem nav iebildumu pret atbildīgās komisijas priekšlikumu. Pieprasa balsojumu? Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par 14.priekšlikumu!

K.Leiškalns.

Un 15. arī, jo tas ir analogs. (No zāles: "Par diviem nevar!")

Sēdes vadītājs.

Balsojam par 14. — Imanta Kalniņa priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 37, pret — 31, atturas — 6.Lūdzu atkārtot balsošanas režīmu. Balsojam par 14. — deputāta Imanta Kalniņa priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 36, pret — 32, atturas — 9. Priekšlikums nav pieņemts.

K.Leiškalns.

Augsti godātie deputāti! Priekšlikums numur 15 ir analogs, un es domāju, ka nav vērts balsot.

Sēdes vadītājs.

Nav jābalso, jo šie priekšlikumi ir identiski. Lūdzu tālāk!

K.Leiškalns.

Augsti godātie deputāti! Priekšlikums nr. 16, cik es saprotu, ir par pārejas noteikumiem.

Sēdes vadītājs.

Ir atsaukts.

K.Leiškalns.

Deputāts Leja ir atsaucis, un komisijas vārdā, augsti godātie deputāti, es atsaucu arī priekšlikumu nr. 17, līdz valdība būs sniegusi ekspertīzi par to, vai parlaments bez komisijas ir tiesīgs piemērot pagaidu muitas tarifus attiecībā uz precēm, kuru ražošana Latvijā ir apdraudēta. Tā kā likumprojekts ir izskatīts.

Sēdes vadītājs.

Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu balsošanas režīmu, un balsojam par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par muitas nodokli (tarifiem)"" pieņemšanu trešajā lasījumā. (Starpsauciens: "Pret! Pret!") Lūdzu rezultātu! Par — 47, pret — 21, atturas — 8. Likums pieņemts.

K.Leiškalns.

Paldies, godātie kolēģi!

Sēdes vadītājs.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" deputātu jautājumus Latvijas Republikas finansu ministram Ivaram Godmanim sakarā ar Rīgas Komercbankas darbības apturēšanu un Latvijas Bankas prezidentam Eināram Repšem arī sakarā ar šo iepriekš minēto jautājumu. Nododam šos jautājumus finansu ministram Ivaram Godmanim un Latvijas Bankas prezidentam Eināram Repšem.Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm. Saeimas sekretāri Dreimanes kundzi lūdzam nolasīt reģistrācijas izdruku. Kamēr tiek gatavota izdruka, vārds paziņojumam Jānim Lagzdiņam par komisijas sēdes sasaukšanu.

J.Lagzdiņš

(TP). Godātie kolēģi deputāti! Tūliņ pēc šīs sēdes slēgšanas es aicinu uz Pilsonības likuma izpildes komisijas sēdi!

S.Dreimane

(7.Saeimas sekretāre).Nav reģistrējušies šādi deputāti: Juris Sokolovskis, Aleksandrs Bartaševičs, Boriss Cilevičs, Miroslavs Mitrofanovs, Igors Solovjovs, Viola Lāzo, Egils Baldzēns, Astrīda Mūrniece, Inese Birzniece, Jānis Vētra, Kristiāna Lībane, Ivars Godmanis, Edvīns Inkēns, Silva Golde, Aleksandrs Kiršteins, Valdis Ģilis, Rihards Pīks, Vaira Paegle, Andris Bērziņš, Dzintars Kudums, Andrejs Požarnovs, Ģirts Valdis Kristovskis, Anna Seile, Juris Sinka, Vineta Muižniece, Vladimirs Makarovs, Dzintars Rasnačs un Guntars Krasts.

Sēdes vadītājs.

Paldies! Kolēģi, pēdējā ziemas sesijas kārtējā sēde tiek slēgta. Sakarā ar jautājumu, ko bija uzdevuši ārlietu ministram politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas deputāti, es varu paziņot, ka ārlietu ministrs pašlaik atrodas ārpus Latvijas, tātad ir attaisnotā prombūtnē, un atbildi uz šo jautājumu izskatīsim pēc nākamās sēdes. Paldies!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!