• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par higiēnu kā galveno profilaksi pret zarnu infekcijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2011., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231307

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par E.coli izraisīto saslimšanu Vācijā un brīdinājumu Latvijā

Vēl šajā numurā

07.06.2011., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par higiēnu kā galveno profilaksi pret zarnu infekcijām

Iestājoties vasarai un siltam laikam, novērojams arī saslimstības pieaugums ar dažādām zarnu infekcijām, kas īpaši liek pievērst uzmanību personīgās higiēnas ievērošanai. Saistībā ar pēdējā mēneša laikā Vācijā izplatījušos saslimšanu ar hemolītiski urēmisko sindromu (HUS), ko izraisa toksīnu producējošā Escherichia coli (zarnu nūjiņa), kā arī vairākiem saslimšanas gadījumiem tūristiem no citām valstīm, kuri apmeklējuši Vāciju, Veselības ministrija informē, ka Latvijā līdz 31.maijam nav konstatēts neviens HUS saslimšanas gadījums. Situāciju pastāvīgi uzrauga Latvijas Infektoloģijas centra Epidemioloģiskās uzraudzības un sabiedrības veselības departaments. Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta rīcībā esošās informācijas inficētie gurķi no divām Spānijas saimniecībām, kas ir izraisījuši cilvēku saslimšanu Vācijā, Latvijā nav ievesti.

Lai izvairītos no iespējamas inficēšanās ar akūtām zarnu infekcijām, ieskaitot Escherichia coli (zarnu nūjiņas) izraisītās saslimšanas, jāievēro nespecifiskās profilakses pasākumi:

• lietot drošus pārtikas produktus, dzērienus un dzeramo ūdeni;

• rūpīgi mazgāt augļus un dārzeņus;

• nepeldēties ūdenskrātuvēs, kas nav šim mērķim paredzētas vai ja ir šaubas par ūdens kvalitāti;

• ievērot personīgo higiēnu un bieži mazgāt rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdienu gatavošanas, bērnu autiņu maiņas, kā arī pēc kontakta ar slimnieku, kam konstatēta infekcijas slimība;

• cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu.

Slimības parādīšanās jeb inkubācijas periods ir 1–8 dienas (biežāk 3–5 dienas) pēc inficēšanās. Tipiskākie saslimšanas simptomi, inficējoties ar slimību izraisošo zarnu nūjiņu ir krampjveida sāpes vēderā, pēkšņa, ūdeņaina vai asiņaina caureja, nereti arī vemšana un nespēja urinēt, temperatūra parasti nav izteikti paaugstināta. Visbiežāk saslimšana norit viegli un pāriet 1–3 dienu laikā, bet iespējamas arī nopietnas komplikācijas, kā jau pieminētais hemolītiski urēmiskais sindroms, tādēļ pēc iepriekš minēto simptomu parādīšanās, pacientiem nekavējoties jāsazinās ar ģimenes ārstu. Īpaši uzmanīgiem jābūt iedzīvotājiem, kuri nesen bijuši Vācijas ziemeļos, kuriem pēc minēto simptomu parādīšanās nekavējoties jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības un jāinformē ģimenes ārsts par notikušo ceļojumu.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!