• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 2.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2011., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231294

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par demogrāfijas jautājumu tūlītēju risināšanu

Vēl šajā numurā

07.06.2011., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 2.jūnijā

TM: Par ātrāku, vienkāršāku un pieejamāku kadastrālās uzmērīšanas procesu

2.jūnijā Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Valsts zemes dienesta (VZD) izstrādātie Būvju kadastrālās uzmērīšanas un Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi. Noteikumu projekti ir sagatavoti, lai radītu kadastrālās uzmērīšanas procesu ātrāku, vienkāršāku un pieejamāku, kā arī lai optimizētu VZD procesus kadastrālajā uzmērīšanā un novērstu funkciju dublēšanos ar citām iestādēm.

Būvju kadastrālās uzmērīšanas noteikumu projekts noteiks dokumentus, kādus personas iesniedz VZD, lai sāktu būves kadastrālās uzmērīšanas procesu, VZD rīcībā esošo dokumentu izmantošanu, būves kadastrālās uzmērīšanas kārtību, raksturojošos datus, mērījumu precizitāti, kā arī termiņu, kādā veicama būves kadastrālā uzmērīšana.

Ar jaunajiem noteikumiem plāno noteikt, ka VZD nekonstatēs patvaļīgās būvniecības pazīmes un nereģistrēs tās Kadastra informācijas sistēmā. Šī funkcija paliks tikai pašvaldību būvvaldes kompetencē. VZD, veicot kadastrālo uzmērīšanu, iegūs būves raksturojošos datus, veiks mērījumus, noteiks būves nolietojumu, sagatavos būves kadastrālās uzmērīšanas lietu, kurā atšķirībā no esošās situācijas netiks konstatētas atkāpes no būvniecību pārraugošās pašvaldības institūcijas apstiprinātā būvprojekta vai būvniecību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izsniegtā dokumenta.

Savukārt Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi noteiks, ka VZD divu mēnešu laikā pēc noteikumu spēkā stāšanās dienas izsniegs pašvaldībām informāciju par būvēm un telpu grupām, kurām Kadastra informācijas sistēmā reģistrēta patvaļīgas būvniecības pazīme, un pēc informācijas izsniegšanas pašvaldībām Kadastra informācijas sistēmā reģistrētās patvaļīgas būvniecības pazīmes dzēsīs. Pašlaik noteikts, ka zemesgrāmatā nav ierakstāmas ēkas (būves), kuru kadastrālās uzmērīšanas lietā ir uzrādītas patvaļīgas būvniecības pazīmes. Tā kā patvaļīgas būvniecības pazīmes Kadastra informācijas sistēmā nereģistrēs, bet jau reģistrētās dzēsīs, tad turpmāk kadastrālās uzmērīšanas lietā patvaļīgas būvniecības pazīmes nenorādīs un persona varēs ierakstīt ēku (būvi) zemesgrāmatā.

Līdz ar to patvaļīgas būvniecības pazīmes konstatēšana turpmāk nebūs viens no būves pieņemšanas ekspluatācijā priekšnoteikumiem un pašvaldības būvvaldes bez VZD līdzdalības pārbaudīs uzbūvētas vai pārbūvētas būves atbilstību projekta dokumentācijai pirms nodošanas ekspluatācijā.

Tieslietu ministrijas Administratīvais departaments



VARAM: Par valstij piederoša nekustamā īpašuma nodošanu Ķeguma novadam

2.jūnijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais rīkojuma projekts “Par valsts nekustamā īpašuma Ķeguma prospektā 5, Ķegumā, Ķeguma novadā nodošanu Ķeguma novada pašvaldības īpašumā”.

Rīkojuma projekts paredz nodot bez atlīdzības Ķeguma novada pašvaldības īpašumā valstij piederošo nekustamo īpašumu – zemesgabalu, kas atrodas Ķeguma prospektā 5, Ķegumā. Pašlaik pašvaldība šo īpašumu nomā no valsts.

Tas nepieciešams pašvaldības autonomās funkcijas izpildei – nodrošināt savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību, tai skaitā ielu, ceļu un laukumu būvniecību, rekonstrukciju un uzturēšanu.

Uz nekustamā īpašuma atrodas pašvaldībai piederošs būvju nekustamais īpašums – garāža un inženierbūve.

Atbilstoši Publiskas personas mantas atsavināšanas likumam, ja pašvaldībai nodotais nekustamais īpašums vairs netiek izmantots pašvaldības funkciju nodrošināšanai, tas bez atlīdzības ir jānodod atpakaļ valstij.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa



ZM: Par materiālu un izstrādājumu, kas paredzēti saskarei ar pārtiku, ražošanas, pārstrādes un izplatīšanas uzņēmumu reģistrāciju

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Obligātās nekaitīguma prasības materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku, kā arī to ražošanas, pārstrādes un izplatīšanas uzņēmumu reģistrācijas kārtība”, ko 2.jūnijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts paredz, ka turpmāk Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) būs jāreģistrē visi uzņēmumi, kuri ražo, pārstrādā un izplata materiālus un izstrādājumus, kas nonāk saskarē ar pārtiku. Projektā noteikts, ka šo uzņēmu reģistrācija būs bezmaksas un to varēs izdarīt arī elektroniski. Uzņēmumu reģistrācija ir nepieciešama, lai būtu zināmi materiālu un izstrādājumu, kas nonāk saskarē ar pārtiku, ražotāji, pārstrādātāji un izplatītāji. To uzņēmumu reģistrācija, kuri jau ir iesaistīti minētajos procesos, ir paredzēta līdz 2012.gada 1.jūlijam.

Jaunie noteikumi paredz materiālu un izstrādājumu ražošanas, pārstrādes un izplatīšanas uzņēmumu reģistrācijas, darbības apturēšanas un atjaunošanas un reģistrācijas anulēšanas kārtību. Tāpat noteikumi paredz kārtību, kādā apturama materiālu un izstrādājumu izplatīšana un izmantošana, kā arī turpmākās materiālu un izstrādājumu izmantošanas un iznīcināšanas kārtību normatīvo aktu pārkāpumu gadījumā.

Līdz šim Latvijā nav reģistrēti uzņēmumi, kas nodarbojas ar tādu materiālu un izstrādājumu ražošanu, pārstrādi un izplatīšanu, kuri paredzēti saskarei ar pārtiku. Pārtikas aprites uzraudzības likuma grozījumos tika ietverta norma, kura nosaka pilnvarojumu PVD kontrolēt materiālus un izstrādājumus, kas paredzēti saskarei ar pārtiku, kā arī to ražotāju atbilstību labas ražošanas prakses nosacījumiem.

Paredzams, ka jaunie noteikumi stāsies spēkā ar 2012.gada 1.janvāri.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!