• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par apturētajiem Eiropas fondu maksājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2011., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230947

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Šveices finansējumu jauniešu centriem un pētniekiem

Vēl šajā numurā

31.05.2011., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par apturētajiem Eiropas fondu maksājumiem

Ņemot vērā izskanējušo informāciju par Latvijai apturētajiem Eiropas Savienības fondu maksājumiem, Finanšu ministrija (FM) kā Eiropas Savienības (ES) fondu revīzijas iestāde informē, ka maksājumi ir nevis zaudēti, bet gan tikai uz laiku apturēti un maksājumus ir apturējusi nevis Eiropas Komisija (EK), bet Latvija pati, ņemot vērā perioda vidū EK būtiski mainīto nostāju par akreditēto ES fondu vadības un kontroles sistēmu.

Šī situācija nekādi neskar ES fondu projektu īstenotājus – projektu realizētāji savus pieteiktos maksājumus visu laiku ir saņēmuši un turpinās saņemt. Tāpat arī šī situācija nekādi neietekmē Latvijas budžeta konsolidācijas apjomu, jo ir tikai naudas plūsmas jautājums, nevis valsts budžeta ieņēmumu daļas izmaiņu jautājums.

Ņemot vērā EK mainīto nostāju, īpaši revīzijas iestādes neatkarības jautājumā, lai mazinātu riskus, FM pieņēma atbildīgu lēmumu uz laiku pārtraukt izdevumu deklarēšanu un maksājumu pieprasīšanu no EK līdz brīdim, kamēr tiks panākta vienošanās ar EK par nepieciešamajiem pilnveidojumiem sistēmā. Tad, kad šis risinājums tiks panākts, Valsts kase atjaunos deklarēšanu, tai skaitā to, kas bija aizturēts.

EK nav deklarēti izdevumi par periodu no 2010.gada 1.septembra līdz 2011.gada 27.maijam un attiecīgi no EK nav pieprasīta atmaksa 135,6 miljonu latu apmērā.

FM arī uzsver, ka Latvijas vadības un kontroles sistēma ir atbilstoši akreditēta un akceptēta no EK puses 2007.–2013.gada plānošanas periodam, un līdzīgi revīzijas iestāde darbojās iepriekšējā periodā, tāpēc EK perioda vidū mainītā nostāja nebija gaidīta.

Pēc vairākkārtējām darba sarunām ar EK, tajā skaitā tikšanās starp EK auditoriem un Latvijas revīzijas iestādi, kad EK pārliecinājās par jau veiktajiem uzlabojumiem un plānoto turpmāko rīcību, šā gada jūnijā notiks atkārtota EK audita vizīte Latvijā, apstiprinot, ka veikti pasākumi atbilstoši saskaņotajam pilnveidojumu plānam.

Lai nodrošinātu ES fondu revīzijas iestādes neatkarību un stiprinātu revīzijas iestādes vadītāja pilnvaras, Ministru kabinets 10.maijā apstiprināja Finanšu ministrijas sagatavotus grozījumus Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda vadības likumā, paredzot pilnvaras revīzijas iestādes vadītājam tiešā veidā ziņot MK ar finanšu ministra starpniecību par revīzijas rezultātiem un citiem apstākļiem, kas var būtiski ietekmēt ES fondu ieviešanu. Likuma grozījumi jau ir iesniegti izskatīšanai Saeimā un Finanšu ministrija cer uz ātru to virzību.

Ņemot vērā veiktos revīzijas iestādes neatkarības jautājuma uzlabojumus, Finanšu ministrija ir pārliecināta, ka EK jūnija sākumā savā atkārtotā pēcaudita ziņojuma projektā apstiprinās, ka vadības un kontroles sistēmā ir veikti visi saskaņotie uzlabojumi, pēc kā Valsts kase kā sertifikācijas iestāde atsāks izdevumu deklarēšanu un no EK pienākošos maksājumu pieprasīšanu. FM paļaujas, ka EK auditori secinājumus sniegs nevilcinoties jau jūnija laikā.

Par Eiropas Savienības fondu līdzekļu cirkulāciju FM atgādina, ka ieguldīto naudu projektu īstenotājiem vispirms atmaksā no valsts budžeta līdzekļiem. Pēc tam Latvija EK iesniedz izdevumu deklarācijas par projektos veiktajām atmaksām un saņem no EK atmaksas savā budžetā. Tādēļ arī šobrīd uzņēmēji u.c. projektu īstenotāji turpina saņemt maksājumus.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!