• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ceļu satiksmes negadījumā cietušo zaudējumu pieteikšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2011., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230692

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dalīšanos pieredzē par pāreju uz digitālo apraidi

Vēl šajā numurā

26.05.2011., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ceļu satiksmes negadījumā cietušo zaudējumu pieteikšanu

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti 18.maijā konceptuāli atbalstīja grozījumus Sauszemes trans­portlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā, kas paredz iespēju transporta līdzekļa īpašniekam satiksmes negadījumā radušos zaudējumus pieteikt pie apdrošinātāja, ar ko viņam noslēgts līgums.

Ieviešot tiešo zaudējumu regulēšanas kārtību, tiks nodrošināta ātrāka apdrošināšanas atlīdzības izmaksa, jo cietušie varēs vērsties tieši pie sava, nevis negadījumu izraisījušās personas apdrošinātāja, lai pieteiktu un novērtētu zaudējumus un saņemtu apdrošināšanas atlīdzību. Tāpat ar šiem grozījumiem plānots atrisināt situāciju, ja vietā, kur dzīvo cietušais, neatrodas otras negadījumā iesaistītās personas apdrošināšanas iestāde.

Aprēķinot un izmaksājot apdrošināšanas atlīdzību, saglabāsies līdzšinējā kārtība, un tiešajā zaudējumu regulēšanas sistēmā galīgais maksātājs būs zaudējumus nodarījušā transportlīdzekļa apdrošinātājs.

Paredzēts, ka tiešā zaudējumu regulēšanas sistēma būs brīvprātīga, un apdrošinātājiem, kas tai vēlēsies pievienoties, būs jāslēdz savstarpēji līgumi. Likumprojektā arī noteikta apdrošināšanas gadījumu paziņošanas kārtība apdrošinātājam, ar kuru noslēgts līgums.

Attiecībā uz trešajām personām, piemēram, satiksmes negadījumā cietušiem gājējiem, spēkā būs esošās likuma normas, un tās tiks informētas, kur jāvēršas, lai iesniegtu pieteikumu par apdrošināšanas atlīdzību. Tādējādi cietušajam jau uzreiz būs zināms, kam pieteikt zaudējumus un kas administrēs atlīdzību lietu.

Jaunā sistēma arī paredzēs iespēju apdrošinātājiem vienoties par to, ka pie lielām izmaksu summām apdrošināšanas atlīdzības izmaksu cietušajam veiks zaudējumus nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības apdrošinātājs, kura pienākums lielu risku gadījumā būs arī savu saistību pārapdrošināšana.

Likumprojekts paredz arī vairākas citas izmaiņas, tostarp noteikt, ka obligāti apdrošināmi ir mopēdi un specializētie tūristu transportlīdzekļi, kā arī izslēgt prasību par elektroniskā paraksta un laika zīmoga nepieciešamību, apliecinot noslēgto obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas līgumu. Tāpat plānots likumu papildināt ar nosacījumiem, kādos netiek atlīdzināti zaudējumi.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs atzina, ka par daudziem likumprojektā iekļautajiem jautājumiem vēl jādiskutē, un aicināja atbildīgo ministriju iesniegt konkrētus priekšlikumus likumprojekta otrajam lasījumam.

Par likumprojektu "Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā" trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!