• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sveicot konkursa "Vēsture ap mums" uzvarētājus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2011., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230552

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Kārsavas novada ļaudīm

Vēl šajā numurā

24.05.2011., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sveicot konkursa "Vēsture ap mums" uzvarētājus

Turpinot atbalstīt vēstures izzināšanu, 21.maijā Rīgas Latviešu biedrības namā Valsts prezidents Valdis Zatlers sveica skolēnu konkursa "Vēsture ap mums" uzvarētājus, kā arī vēstures skolotājus konsultantus.

Uzrunājot klātesošos, Valsts prezidents atzīmēja: "Nav iespējams vadīt valsti, nezinot Latvijas vēsturi. Nav iespējams dzīvot valstī, nezinot tās vēsturi. Vēsture ir milzīga dzīves pieredze, kur katra detaļa ir kāda cilvēka dzīve." Viņš uzskata, ka vēsture ir jāizzina no centra, kurā atrodas cilvēks, kas var dalīties ar savas dzimtas vēsturi. Sveicot laureātus, V.Zatlers uzsvēra, ka viņam patīk apmeklēt Latvijas novadus, kur var dzirdēt tik dažādus dzīvesstāstus. Kā īpašus piemērus viņš minēja Mazsalacu, kur aktīvi tiek vākta dzimtu vēsture, Dikļus, kur ir noritējuši pirmie dziesmu svētki un uzvesta pirmā teātra izrāde latviešu valodā. Tās ir nelielas vietas, bet ar dziļām un nacionālām vēstures saknēm. Nobeigumā Valsts prezidents, uzrunājot skolēnus, atzīmēja: "Jums ir divas acis, divas ausis un prāts, kas veidos nākotnes vēstures stāstus."

Vēstures skolotāju biedrības valdes priekšsēdētāja Aija Kļaviņa pateicās Valsts prezidentam, ka viņa vārdi sakrīt ar darbiem, jo, runājot par Latvijas vēsturi, V.Zatlers patiesi dzīvē ir atbalstījis skolotājus. Viņa atzīmēja, ka Valsts prezidentam tiešām arī interesē vēsture, un novēlēja, lai sadarbība ar Vēstures skolotāju biedrību turpinātos arī pēc Valsts prezidenta gaidāmajām vēlēšanām. A.Kļaviņa pateicās V.Zatleram par to, ka visiem pasākuma dalībniekiem bija iespēja apskatīt Rīgas pili – Valsts prezidenta rezidenci.

Konkurss Latvijā notika jau desmito reizi, un šogad tajā tika iesūtīti 152 darbi, kuru autori ir 189 skolēni no visiem Latvijas novadiem. 7.maijā Rīgā notika konkursa fināls, kurā savus darbus aizstāvēja 22 labāko pētījumu autori, bet 21.maijā pirmās vietas ieguvēji no Valsts prezidenta dāvanā saņēma grāmatu "Latvijas vēsture". Pirmo vietu šogad ieguva Daugavpils 13.vidusskolas skolniece Līna Kuzņecova (pētījums "Svētbildes noslēpums"), Nautrēnu vidusskolas skolniece Laura Melne (pētījums "Kartes – agrārās reformas atspoguļotājas Zaļmuižā") un Aizkraukles novada ģimnāzijas skolniece Elīna Dīce (pētījums "No pagātnes nākotnē").

Šā gada konkursa tēma bija "Attēls stāsta". Konkursa dalībnieku uzdevums bija atrast, izvēlēties un izpētīt iepriekš nepublicētus vizuālos avotus savas ģimenes, skolas vai vietējā muzeja krājumā. Konkursa dalībnieku pētījumu centrā nonākušas gan retas fotogrāfijas ģimenes albumos, gan kartes, gan arhīvu dokumenti un muzeju kolekcijas. Konkursa darbu tēmu loks sniedzas no ģimenes vēstures (vecāku, vecvecāku, pat vecvecvecāku nodarbošanās un likteņi pirms un pēc Pirmā un Otrā pasaules kara, dzimtas koku zīmējumi, dzimtas māju vēstures izpēte, jaunsaimniecību veidošanās un vecsaimniecību attīstība) līdz novada un reģiona vēsturei.

"Vēsture ap mums" ir starptautisks skolēnu radošo un pētniecisko darbu konkurss, ko Latvijā rīko Vēstures skolotāju biedrība sadarbībā ar starptautisko Eustory tīklu (Eustory – History Network of Young Europeans). Konkursa mērķis ir veicināt skolēnu interesi par Latvijas vēsturi, kā arī kritiskās domāšanas, avotu analīzes prasmju un radošo spēju attīstīšana.

Konkursa iniciators Eiropas mērogā ir Kerbera fonds (Körber Stiftung) Vācijā. Ar Kerbera fonda atbalstu ir nodibināts Eustory – organizāciju tīkls, kas šobrīd aptver 22 Eiropas valstis.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!