• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Moldovas aizsardzības ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2011., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230536

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties Latvijas Pašvaldību savienības kongresā

Vēl šajā numurā

24.05.2011., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Moldovas aizsardzības ministra vizīti Latvijā

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks piektdien, 20.maijā, tiekoties ar Moldovas aizsardzības ministru Vitāliju Marinutu

Foto: Normunds Mežiņš, RJC

 

Tiekoties ar aizsardzības ministru

20.maijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar Moldovas aizsardzības ministru Vitāliju Marinutu, kurš pauda interesi par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) reformu pieredzi.

V.Marinuta norādīja, ka ekonomiskās krīzes ietekmē Moldovas aizsardzības budžets ir vēl mazāks nekā Latvijas, tādēļ ir svarīgi veikt reformas, kas ļautu saglabāt efektivitāti un kaujas spējas ierobežotu finanšu resursu apstākļos. A.Pabriks norādīja, ka par Latvijas aizsardzības jomā veikto reformu efektivitāti ir saņemts atzinums arī no NATO un Latvija ir gatava dalīties savā pieredzē. "Pieņemt lēmumu par reformu nepieciešamību nav viegli, taču ir svarīgi nenovilcināt laiku, jo tā ir iespējams ātrāk atgriezties uz jaunas izaugsmes ceļa," norādīja A.Pabriks.

Tikšanās laikā ministri pārrunāja arī NBS Instruktoru skolas vadīto apmācības kursu Moldovas instruktoriem, kas nodrošinājis pāreju no padomju tipa seržantiem, kas nedrīkst pieņemt neatkarīgus lēmumus, uz moderno virsniekvietnieku institūtu. Latvija arī šogad turpinās iesākto apmācību, lai izveidotu instruktoru sektoru Moldovas armijā. Ministri pauda cerību, ka pastāvīgas Moldovas Instruktoru skolas izveidei nākotnē izdosies piesaistīt arī ASV.

Moldovas aizsardzības ministrs informēja, ka Moldova cieši turas pie eiropeiskā kursa un dara visu, lai to sasniegtu. "Mēs gribam ne tikai saņemt drošību, bet to piedāvāt arī saviem partneriem," teica V.Marinuta.

Ministri pārrunāja sadarbības iespējas arī citās aizsardzības jomās, kā arī starptautisko drošības situāciju.

 

Tiekoties ar ārlietu ministru

20.maijā ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis tikās ar Moldovas Republikas aizsardzības ministru Vitāliju Marinutu.

Abi ministri pauda gandarījumu par Latvijas un Moldovas aktīvo divpusējo sadarbību. Ģ.V.Kristovskis, atsaucoties uz savu vizīti Moldovā 26. un 27.aprīlī, izteica atzinību par Moldovas sasniegto progresu ES reformu ieviešanā. V.Marinuta pateicās Latvijai par apņemšanos turpināt 2008.gadā iesākto dalību Moldovas apakšvirsnieku apmācības projektā, apmācot Moldovas instruktorus nacionālo bruņoto spēku vajadzībām. Ģ.V.Kristovskis pauda Latvijas gatavību tupināt dalīties ar Moldovu ES reformu pieredzē, tai skaitā aizsardzības sektorā.

Pārrunājot aktuālos reģionālās drošības jautājumus, Ģ.V.Kristovskis apliecināja Latvijas atbalstu Moldovai Piedņestras konflikta noregulējuma panākšanā. Viņš uzsvēra, ka konflikta noregulējuma rezultātā būtiski ir izveidot vienotu, demokrātisku un ilgtspējīgu Moldovas Republiku. Ģ.V.Kristovskis izteica cerību, ka visām iesaistītajām pusēm (Moldovai, Piedņestrai, Krievijai, Ukrainai, EDSO, ES un ASV) tuvākajā laikā izdosies atjaunot formālās sarunas Piedņestras konflikta politiskā noregulējuma panākšanai.

 

Tiekoties ar Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis 20.maijā, tiekoties ar Moldovas Republikas aizsardzības ministru Vitāliju Marinutu, pārrunāja Moldovā veikto reformu gaitu un eirointegrācijas procesu.

Komisijas priekšsēdētājs sarunā apliecināja Latvijas atbalstu Moldovas centieniem tuvināties Eiropas Savienībai. "Moldova ir viena no Latvijas prioritārajām attīstības sadarbības valstīm. ES Austrumu partnerības ietvaros Latvijai jau ir cieša sadarbība ar Moldovugan parlamentu un valdību, gan nevalstisko organizāciju līmenī. Esam gatavi arī turpmāk dalīties mūsu reformu pieredzē ar Moldovu," teica I.Lieģis.

Arī Saeima aktīvi iesaistījusies šajā sadarbībā, sniedzot atbalstu Moldovas parlamenta darbinieku apmācībā. Šī sadarbība notiek saskaņā ar pagājušajā gadā parakstīto Saeimas kancelejas un Moldovas parlamenta kancelejas saprašanās memorandu par atbalsta sniegšanu Moldovas parlamenta administrācijas kapacitātes stiprināšanai. Šim mērķim tiek piesaistīts starptautisko organizāciju, piemēram, ANO Attīstības programmas, finansējums.

Tāpat tikšanās laikā pārrunātas arī ES drošības un aizsardzības politikas aktualitātes. Ņemot vērā deklarēto neitralitātes politiku, Moldova nepretendē uz dalību NATO, tomēr ir ieinteresēta ES drošības politikas attīstībā, norādīja ministrs.

 

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments;
Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa;
Saeimas preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!