• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Āfrikas valstu uzņēmēju sadarbības veicināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2011., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230534

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Turcijas sadarbību kravu pārvadājumos

Vēl šajā numurā

24.05.2011., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Āfrikas valstu uzņēmēju sadarbības veicināšanu

Piektdien, 20.maijā, Ārlietu ministrijā notika starptautiskais diskusiju forums "Āfrikas platforma", uz kuru bija ieradušies Āfrikas valstuĒģiptes, Ganas, Tanzānijas, Nigērijas, Etiopijas, Ruandas, Dienvidāfrikas Republikas, Zambijas, Burkinas Faso – augsta līmeņa pārstāvji, Eiropas Savienības attīstības komisārs Andris Piebalgs (attēlā pa labi) un kurā kopā ar Latvijas uzņēmējiem, akadēmisko aprindu un sabiedrības pārstāvjiem piedalījās arī valsts amatpersonas, tostarp Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis (attēlā centrā)

Foto: Ārlietu ministrija

 

20.maijā Ārlietu ministrijā notika starptautisks diskusiju forums "Āfrikas platforma", kur uzmanības centrā bija saruna par uzņēmējdarbības un sabiedrības iespējām veidot ciešāku un iespējami plašāku Latvijas un Āfrikas kontinenta valstu sadarbību. Par interesi uzzināt Latvijas pieredzi un attīstīt sadarbību liecina arī Āfrikas valstu – Ēģiptes, Ganas, Tanzānijas, Nigērijas, Etiopijas, Ruandas, Dienvidāfrikas Republikas, Zambijas, Burkinas Faso – augsta līmeņa pārstāvju klātbūtne Rīgā.

Liela interese par sadarbību ir arī Latvijas uzņēmējiem, akadēmisko aprindu un sabiedrības pārstāvjiem. To apliecināja plašais dalībnieku skaits – vairāk nekā 100, kuri piedalījās Ārlietu ministrijas rīkotajā diskusiju forumā.

Šā pirmā Āfrikai veltītā starptautiskā foruma nozīmīgumu savā uzrunā uzsvēra Eiropas Savienības attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs, vienlaikus paužot gandarījumu par Latvijas interesi pilnvērtīgi iesaistīties Eiropas Savienības attīstības sadarbības politikas īstenošanā, kurā nozīme ir gan sabiedrības pārstāvju, gan jo īpaši uzņēmēju iesaistei.

Āfrikas, Karību un Klusā okeāna valstu grupas ģenerālsekretārs Muhameds Ibn Čamba atzīmēja Latvijas valsts nozīmīgo pārejas perioda un reformu pieredzi, kuras iepazīšana tajās Āfrikas kontinenta valstīs, kuras uzsākušas demokrātisko reformu procesu, būtu neapšaubāma vērtība.

Vienlaikus viņš iezīmēja tās uzņēmējdarbības nozares, kurās Latvijas uzņēmēji būtu aicināti piedalīties. Tās ir – infrastruktūras attīstība, telekomunikācijas, reģionālā integrācija.

Arī Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis pateicās ES komisāram no Latvijas A.Piebalgam par sniegto atbalstu šā foruma īstenošanā un pauda gandarījumu par šajā pirmajā starptautiskajā forumā radīto iespēju satuvināt reģionus, kuriem līdz šim dažādu iemeslu dēļ savstarpējā sadarbība ir palikusi otrajā plānā.

Ministrs apliecināja, ka mūsdienu globālajā pasaulē liela nozīme ir starptautiskās sadarbības tālākai attīstīšanai, un pauda pārliecību, ka šis ir jauns sākums plašākai sadarbībai jomās, kurās pašlaik darbojas vien nedaudzi. Ministrs atzīmēja, ka Latvija ir gatava dalīties ar Āfrikas kontinenta valstīm pieredzē, ko tā uzkrājusi divdesmit gados, atjaunojot savu valstiskumu.

20.maijā, tiekoties ar ES attīstības sadarbības komisāru Andri Piebalgu un Āfrikas valstu pārstāvjiem, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzsvēra, ka aktīvāk jāatbalsta Latvijas un Āfrikas valstu uzņēmēju sadarbība, jo tas tieši ietekmē iedzīvotāju dzīves līmeņa palielināšanos.

"Mēs esam gatavi aktīvākai sadarbībai ar Āfrikas kontinentu, attīstot gan divpusējās attiecības starp Latviju un Āfrikas valstīm, gan ciešāk sadarbojoties caur Eiropas Savienībā pieejamajiem attīstības sadarbības mehānismiem. Papildus tam, lai rezultāti būtu praktiski, jāveicina arī sadarbība privātajā sektorā. Latvijas publiskajam sektoram ir plaša pieredze mērķtiecīgu reformu īstenošanā, bet privātajam sektoramkonkurētspējīgas uzņēmējdarbības attīstīšanā, un mēs saskatām daudzas jomas, kur Latvijas un Āfrikas valstu sadarbība varētu būt ciešāka," uzsvēra V.Dombrovskis.

Āfrikas delegācijas pārstāvji to novērtēja atzinīgi, piekrītot, ka lielāka Eiropas valstu, tostarp arī Latvijas, iesaistīšanās Āfrikas valstu ekonomikā palīdzētu tām kļūt modernākām un efektīvākām, kā arī uzlabotu iedzīvotāju dzīves līmeni. Savukārt, sadarbojoties valstiskā līmenī, Āfrikas valstīm, kas nostājušās uz demokrātiskās attīstības ceļa, būtu iespēja pārņemt Latvijas unikālo pieredzi, kas iegūta, valsts postsociālistisko iekārtu pārveidojot par demokrātisku un mūsdienīgu tirgus ekonomiku.

Āfrikas, Karību un Klusā okeāna valstu grupas ģenerālsekretārs Muhameds Ibn Čamba ar gandarījumu atzina, ka savas vizītes laikā Latvijā Āfrikas valstu pārstāvji novērojuši lielu interesi un atvērtību no valsts iestāžu un uzņēmumu puses sadarbībai ar partneriem no Āfrikas. Tāpat viņš arī atzinīgi izteicās par Latvijas panākumiem, pārvarot globālās finanšu krīzes sekas.

 

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa;
Mārtiņš Panke, Ministru prezidenta preses sekretārs

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!