• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2011., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230365

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc tikšanās ar Saeimas Latvijas Zaļās partijas deputātiem

Vēl šajā numurā

19.05.2011., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, godātie žurnālisti. Šodien mēs ar premjeru diskutējām par ļoti plašu jautājumu loku. Cik man zināms, jums jautājumi arī ir par ļoti plašu loku. Īpaši paziņojumi nebūs, esam atvērti jūsu jautājumiem.

Jautājums: Gadījumā, ja Zatlera kungu tomēr nepārvēl uz otro termiņu, kādu iespaidu tas varētu atstāt uz valdības darba stabilitāti?

V.Zatlers: Manuprāt, tas ir vistiešākais jautājums premjeram, jo viņš ir valdības vadītājs.

Jautājums: Prezidenta kungs, par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju runājot, pēdējās dienās informācijas apmaiņa ir apmēram tādā līmenī, ka ir jauni fakti, tie ir slepeni, un līdz ar to ir grūti vērtēt pēdējo konflikta eskalāciju KNAB. Vai jums pašam ir skaidrs, kādā līmenī un kāpēc tas notiek, un cik daudz tiek izmantoti likumīgi paņēmieni, piemēram, atbrīvojoties KNAB no Vilka kunga?

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Vispirms – par slepenību. Tiešām fakti tiek nopietni vākti, jo visu interesēs ir nodibināt kārtību KNAB un atjaunot KNAB prestižu, kāds ir nepieciešams sabiedrības labumam. Tāpēc arī varbūt visi fakti vākšanas procesā netiek atklāti. To noteikti varēs uzzināt Ģenerālprokuratūras vadītās komisijas ziņojumā, un līdz tam drusku ir jāpaciešas. Visam ir jānotiek likumīgi. Tas pats attiecas uz jebkurām disciplinārlietām pašā KNAB. Ir noteikta kārtība KNAB likumā, kā šādus disciplinārsodus var pārsūdzēt, un tā arī jārīkojas. Ja mēs gribam ieviest kārtību, vispirms ir jārīkojas ļoti precīzi saskaņā ar likumu. Es ceru, ka tuvākajā laikā kārtība KNAB būs.

Jautājums: Bet jums ir izveidojies viedoklis par to, cik līdz šim brīdim ir izmantoti likumīgi instrumenti?

V.Zatlers: Līdz šim nekas nelikumīgs KNAB nav noticis.

Jautājums: Vai, jūsuprāt, premjers tiek galā ar KNAB?

V.Zatlers: Tas ir viens no premjera galvenajiem uzdevumiem, un tas arī ir dienaskārtībā. Bet, vēlreiz atkārtošu, lai likumīgā kārtā atjaunotu kārtību KNAB, ir nepieciešams laiks un ļoti rūpīgs darbs. Katram faktam ir jābūt pamatotam. Mums tam ir jānotic, ka lēmumi bija balstīti tikai likumos un nekur citur. Tas, ko es jau atbildēju – līdz šim visi šie procesi ar KNAB, tā darba procesa un amatpersonu vētīšanu ir notikuši likumīgi. Tā tam arī ir jāturpinās, lai mēs saņemtu pilnīgi skaidru atbildi, noticētu šai atbildei un varētu rīkoties tālāk.

Jautājums: Kā jūs vērtējat ieceri par reģistrēto partnerattiecību likumprojektu? Vai jūs uzskatāt, ka Latvijā šī joma būtu jāsakārto ar normatīviem aktiem?

V.Zatlers: Jūs domājat par viendzimuma partnerību?

Žurnālists: Jā.

V.Zatlers: Protams, šis jautājums ir sabiedrībā jāizdiskutē. Man nav zināms par konkrētu likumu, kas šobrīd būtu apspriešanā Saeimā. Kas ir laulība, ir fiksēts mūsu Satversmē, bet cilvēki dibina viendzimuma partnerības, un mums valstī ir jāpalīdz šiem cilvēkiem viņu partnerībās. Ar kādiem konkrētiem likumdošanas aktiem, tas ir jautājums gan ekspertiem, gan arī sabiedrībai pašai.

Jautājums: Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi ar Saeimas deputātu spējām pildīt savus solījumus, jautājums, vai jūs uzticaties tiem tautas kalpiem, kuri līdz šim ir pauduši jums atbalstu, ka viņi tiešām nobalsos par jums Saeimas sēdē?

V.Zatlers: Lai veicinātu uzticību, ir jātic. Un es arī ticu visiem tiem solījumiem, jo šī Saeima ir ievēlēta nesen – 60% no šiem deputātiem ir ievēlēti Saeimā pirmo reizi, tātad jaunie deputāti. Šai Saeimai ir iespēja pierādīt, ka vārdi saskan ar darbiem. Es tiešām ticu, ka tā tas arī ir.

Jautājums: Nav noslēpums, ka šobrīd Dombrovska attiecības ar Vilnīša kungu ir ļoti saspīlētas. Vai jūs nemulsina situācija, ka KNAB ir sācis vērtēt arī premjera darījumus, un vai tā nav augsne kādām iespējamām provokācijām vai arī draudīgām situācijām?

V.Zatlers: KNAB ir jārīkojas saskaņā ar likumu, ikviena amatpersona – gan premjers, gan prezidents – ir pakļauta jebkurai izmeklēšanai, ja tā ir likumīga un ja tai ir pamats.

Jautājums: Bet, ja šo izmeklēšanu vada cilvēks, kuram ir izteikts konflikts ar premjeru, vai tas nevar iespaidot izmeklēšanas gaitu un rezultātu?

V.Zatlers: Procesa vadītājs vienmēr ir neitrālā persona. Ne jau KNAB vadītājs ir procesa vadītājs.

Jautājums: Vēlējos precizēt par tām pašām partnerattiecībām. Jūs teicāt, ka ir jāsakārto šīs lietas. Jūs pieļaujat, ka partnerattiecības kā institūts uz viendzimuma personām varētu attiekties Latvijā?

V.Zatlers: Ja dzīvē ir kāda realitāte un mēs visi to redzam, tad mēs nevaram aizvērt uz to acis, mums ir jārēķinās ar šo realitāti un valstij ir jāskatās, kā tā var palīdzēt šiem cilvēkiem, nevis jāizliekas, ka viņu nav.

Jautājums: Kāpēc jūs pieņēmāt lēmumu piedalīties Krievu kultūras dienu atklāšanas ceremonijā un uzstāties tur?

V.Zatlers: Man bija ielūgums, kuru man pasniedza tikšanās reizē ar “Saskaņas centra” deputātiem, un es vienmēr esmu atbalstījis mazākumtautību kultūras pasākumus un arī šo kultūru attīstību Latvijas valstī.


Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 18.maijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!