• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu premjerministru tikšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2011., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Tiekoties ar ES dalībvalstu un kandidātvalstu vēstniekiem

Vēl šajā numurā

17.05.2011., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu premjerministru tikšanos

14.maijā Tallinā tikās trīs Baltijas valstu premjerministri, lai pārrunātu reģionālo sadarbību enerģētikā un eirozonas aktualitātes.

Trīs premjeri apsprieda sašķidrinātās dabasgāzes termināļa (SDGT) reģionālā projekta attīstību. Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atkārtoti uzsvēra Latvijas infrastruktūras priekšrocības ekonomiski pamatota reģionāla projekta īstenošanā. Ņemot vērā, ka arī Lietuvā un Igaunijā ir interese par līdzīga reģionāla SDGT izvietošanu, trīs premjeri vienojās, ka jāsagaida visu trīs valstu iniciētās priekšizpētes, lai varētu salīdzināt projektu priekšrocības un lemt par tālāko virzību, iespējams, reģionāla līmeņa priekšizpēti. Latvijas priekšizpēte, kuru patlaban veic “Latvenergo”, gaidāma jūnijā, Igaunijas priekšizpēte sagaidāma oktobrī, savukārt Lietuvas priekšizpētes sagaidāmais termiņš vēl nav zināms.

Lietuvas premjers Andrjus Kubiļus īsumā informēja par drīzumā gaidāmo paziņojumu par potenciālo investoru Visaginas AES celtniecībā. Premjeri pievērsās arī jautājumam par Baltijas elektroenerģijas tirgu un Nordpool Spot Ziemeļvalstu un Baltijas valstu elektroenerģijas biržas ieviešanu.

Premjerministri pārrunāja arī eirozonas nākotni, īpaši uzsverot inflācijas ierobežošanas nepieciešamību, lai izpildītu Māstrihtas kritērijus un 2014.gadā ieviestu eiro arī Latvijā un Lietuvā.

14.maijā Tallinā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis piedalījās Lennarta Meri konferences diskusijā “Eiropas ekonomika: grūtības, ieguvumi un mācības”.

Savā uzrunā V.Dombrovskis uzsvēra, ka būtiskākās mācības, kas gūtas, pārvarot ekonomisko un finanšu krīzi, ir nepieciešamība ievērot konservatīvu fiskālo politiku, ierobežot valdības parādu ekonomikas izaugsmes laikā un veicināt sabalansētu un konkurētspējīgu ekonomiku. Attiecībā uz Latvijas pieredzi krīzes pārvarēšanā Ministru prezidents uzsvēra, ka fiskālās konsolidācijas pasākumi valsts ekonomikas atlabšanā bija nepieciešami neatkarīgi no Latvijas mērķa sasniegt Māstrihtas kritējus un pievienoties eirozonai. Premjers norādīja, ka būtisks ekonomikas stabilizācijas priekšnosacījums ir cīņa ar ēnu ekonomiku. V.Dombrovskis atzina, ka lielākā daļa sabiedrības izprata fiskālās konsolidācijas nepieciešamību, tajā pašā laikā norādot, ka ir svarīgi lēmumus par izdevumu samazināšanu pieņemt nevilcinoties, tādējādi parādot gan sabiedrībai, gan starptautiskā finanšu tirgus dalībniekiem valsts apņēmību risināt ekonomikas krīzi.

Ministru prezidents minēja, ka ir svarīgi veicināt Eiropas ekonomikas izaugsmi kopumā, pilnveidojot Eiropas iekšējo tirgus mehānismu. Atbildot uz diskusijas dalībnieku jautājumiem par iekšējās devalvācijas priekšrocībām, salīdzinot ar ārējo devalvāciju, premjers norādīja, ka finanšu krīzes risināšanai valūtas devalvācija Latvijas situācijā nebija panaceja, tādēļ valsts izvēlējās esošās politikas kursu.

Eiropas Komisijas viceprezidents transporta jautājumos Sīms Kallass un Starptautiskās ekonomikas Petersena institūta eksperts Anderss Aslunds diskusijā atzinīgi novērtēja Latvijas panākumus ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes nodrošināšanā. A.Aslunds norādīja, ka Baltijas valstis ir paraugs citām Eiropas valstīm ekonomikas krīzes pārvarēšanā un izaugsmes veicināšanā.

Valsts kancelejas
Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!