• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties Latvijas sakopšanas lielajā talkā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.2011., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229541

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atklājot Cēsu audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem jauno ēku

Vēl šajā numurā

03.05.2011., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedaloties Latvijas sakopšanas lielajā talkā

30.aprīlī visā Latvijā notikušās Lielās talkas laikā Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere talkoja Rīgā, Ziepniekkalnā, kopā ar jaunsargiem, skautiem, gaidām, "Iespējamās misijas" skolotājiem un apkārtējo dzīvojamo māju iedzīvotājiem sakopjot Ziepniekkalna Ozolciema ielas apkārtni.

Pirms talkas Valsts prezidents aicināja sakopt Latviju, sākot katram ar savas mājas pagalmu un tuvāko apkārtni. Tam labs piemērs ir Ziepniekkalna Ozolciema ielas daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji – pērn viņi sāka ar savu māju pagalma sakopšanu un labiekārtošanu, bet šogad turpināja sakopt tuvējo mežmalu.

Ar Ozolciema ielas pagalma sakopšanu pērn sākās Lielās talkas "Pagalmu labiekārtošanas un sakopšanas" kustība. Tā parādīja, ka sakopšanai nav nepieciešams liels pašvaldības finansiālais atbalsts, bet gan svarīga ir pašu iedzīvotāju iniciatīva.

Ziepniekkalna apkārtne tika sakopta, organizējot sacensību starp talcinieku komandām, kuru dalībnieki centās viens otru pārspēt gan sakoptās teritorijas tīrībā, gan arī savākto maisu daudzumā. Sacensība noslēdzās, kopīgi baudot talcinieku cienastu, apskatot mazāko talkotāju zīmējumu izstādi un iestādot pagalmā ceriņu krūmus. Vienu no stādiem daudzstāvu namu iedzīvotāji dāvanā saņēma personīgi no Valsts prezidenta.

Valsts prezidents atzina, ka tieši talkas dienā mēs pamanām, ka Latvija ar katru gadu kļūst aizvien tīrāka: "Ja es gribu, lai ar mani pašu notiek labas lietas, tad man apkārt jābūt labai videi. Pagājušajā vasarā un arī šopavasar, braucot pa Latvijas novadiem, jūt to, ka mūsu vide mainās uz labo pusi. Un tas nozīmē, ka arī mums iekšā kaut kas mainās uz labo pusi."

Iepriekšējos gados Valsts prezidents ir talkojis dažādās Latvijas vietās – Lapmežciemā, Jelgavā un Skrīveros, bet šogad izteica vēlmi piedalīties savas dzimtās pilsētas Rīgas sakopšanā.

Šogad ceturto reizi Latvijā tika organizēta kustība un vides sakopšanas akcija "Lielā talka", kas aicināja ikvienu iedzīvotāju piedalīties savas zemes attīrīšanā no atkritumiem un arī labiekārtošanā. Latvijas Lielās talkas mērķis ir līdz 2018.gadam, Latvijas 100.dzimšanas dienai, padarīt Latviju valsti par tīrāko un sakoptāko vietu pasaules kartē – dot iespēju dabai atveseļoties, attīrot to no atkritumiem, kā arī mudināt iedzīvotājus pašiem labiekārtot un rūpēties par vidi sev apkārt.

30.aprīlī ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis kopā ar Ārlietu ministrijas darbiniekiem piedalījās Lielajā talkā un Tukuma novada Sēmes pagastā sakopa piemiņas vietu pirmajam Latvijas ārlietu ministram Zigfrīdam Annai Meierovicam, kur 1925.gada 22.augustā Z.A.Meierovics traģiski gāja bojā autoavārijā. Sēmes pagastā par traģisko notikumu atgādina bronzas bareljefs un piemineklis, kuru atklāja 1926.gadā.

Informējot par šā gada talkas vietas izvēli, Ģ.V.Kristovskis uzsvēra, ka "Latvijas pirmais ārlietu ministrs Z.A.Meierovics ir Latvijas diplomātiskā dienesta pamatlicējs un pirmais Latvijas diplomātiskais pārstāvis ārvalstīs. Z.A.Meierovica ieguldījums Latvijas valsts starptautiskajā atzīšanā ir pelnījis vislielāko atzinību, īpaši saistībā ar Latvijas de iure atzīšanas 90.gadskārtu".

Piemiņas vietas sakopšanā piedalījās Z.A.Meierovica vedekla Ingrīda Meierovica, kā arī Sēmes un Zentenes pagastu pārvaldes darbinieki un iedzīvotāji. Pēc piemiņas vietas sakopšanas talcinieki devās pie Kaives dižozola, kas ir vecākais un lielākais ozols Baltijā, lai sakoptu tā apkārtni.

Pirmo reizi Ārlietu ministrijas darbinieki Z.A.Meierovica piemiņas vietas sakopšanā piedalījās 2008.gadā. Šogad mūžībā aizgāja Milda Anna Venita Goste, kas bija ilggadēja Z.A.Meierovica piemiņas vietas kopēja un kurai 2008.gada novembrī tika piešķirts Ārlietu ministra atzinības raksts.

Lai Latvija līdz valsts 100 gadu dzimšanas dienai kļūtu par tīrāko un sakoptāko vietu pasaules kartē vēl ir daudz darāmā sabiedrības izglītošanā, atkritumu apsaimniekošanas jomā un arī ieviešot depozīta sistēmu PET pudelēm, norāda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis.

R.Vējonis pateicas visiem Lielās talkas dalībniekiem un aicina iedzīvotājus arī ikdienā neaizmist par videi draudzīgu dzīvesveidu un rūpēm par tīru apkārtējo vidi.

Joprojām lielākā daļa atkritumu, kas talkā tika savākti, ir PET pudeles, un tas kārtējo reizi apliecina nepieciešamību ieviest depozīta sistēmu, atzīmē R.Vējonis un izsaka cerību, ka izdosies vienoties ar ražotājiem par risinājumu šajā jautājumā.

Liela nozīme ir arī sabiedrības izglītošanai, kas šogad bija Lielās talkas akcents. Pašvaldībām būtu jānodrošina, lai iedzīvotājiem atpūtas vietās būtu ne tikai pieejami atkritumu konteineri, bet tie tiktu arī regulāri izvesti.

R.Vējonis kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un padotības iestāžu darbiniekiem, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem Lielajā talkā sakopa Daugavgrīvas dabas lieguma teritoriju Rīgā.

 

Valsts prezidenta preses dienests;
ĀM Preses un informācijas nodaļa;
VARAM informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!