• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par Vienotā tirgus akta ietekmi uz ekonomiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2011., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228970

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrija: Par šogad pieejamo finansējumu autoceļiem

Vēl šajā numurā

20.04.2011., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par Vienotā tirgus akta ietekmi uz ekonomiku

Eiropas Komisijas publicētais Vienotā tirgus akts un tajā iekļauto pasākumu īstenošana sekmēs ES vienotā tirgus dziļāku integrāciju un līdz ar to arī ekonomisko izaugsmi gan Eiropā, gan Latvijā.

Latvija kā ES dalībvalsts jau iepriekš paudusi viedokli, ka Vienotā tirgus akta pasākumu īstenošanā vadošam motīvam un mērķim jābūt ilgstpējīgas ekonomiskās izaugsmes nodrošināšanai Eiropā, kas gan radītu jaunas darba vietas, gan celtu kopējā tirgus konkurētspēju.

Eiropas Komisijas Vienotā tirgus aktā paredzēti divpadsmit pasākumi, kas līdz 2012.gada beigām jāpaveic vienotā tirgus jomā. Šie divpadsmit pasākumu kopumi izaugsmes, konkurētspējas un sociālā progresa jomā ir saistīti ar darba ņēmēju mobilitāti, mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) finansējumu, patērētāju aizsardzību, kā arī iekšējā tirgus digitalizāciju, nodokļu sistēmu un Eiropas tīkliem. To mērķis ir atvieglot ikdienu visiem vienotā tirgus dalībniekiem – uzņēmumiem, iedzīvotājiem, patērētājiem un darbiniekiem.

Ņemot vērā mazo un vidējo komersantu īpatsvaru Latvijas tautsaimniecības struktūrā, Latvija pauž gandarījumu, ka EK nozīmīgu uzmanību pievērsusi tieši MVU attīstības sekmēšanai, kā pirmo rīcības virzienu minot finansējuma pieejamības veicināšanu MVU. Šis pasākums ir ārkārtīgi svarīgs vairāk nekā 20 miljoniem Eiropas MVU, kuriem nereti finansējuma trūkuma dēļ ir grūtības, cenšoties veidot jaunas darba vietas, laist tirgū jaunus ražojumus vai pilnveidot infrastruktūru.

ES plānots sagatavot vienotus riska kapitāla fondu statūtus, kas ļautu no vienā dalībvalstī izveidotiem fondiem ieguldīt līdzekļus jebkurā citā dalībvalstī, tādējādi nodrošinot finansējumu un nepieciešamās zināšanas inovatīviem MVU par pieņemamu cenu.

Tāpat Latvijai nozīmīgas ir plānotās aktivitātes digitālai vienotā tirgus attīstībai, no kura ieguvēji būtu gan iedzīvotāji, gan uzņēmumi un pārvaldes struktūras. Eiropai ir nepieciešami tādi tiesību akti, kas nodrošina elektroniskās identifikācijas un autentifikācijas savstarpēju atzīšanu visā tās teritorijā, un tāpēc ir jāpārskata e-paraksta direktīva, lai elektroniskās darbības notiktu droši un bez šķēršļiem. Šā pasākuma īstenošana paplāšinātu Latvijas uzņēmēju eksporta iespējas, nodrošinot ātru pārrobežu tirdzniecību tiešsaistes režīmā.

Latvija pauž gandarījumu, ka starp nosauktajām prioritātēm ir arī pasākumi pakalojumu sektora tālākai attīstīšanai, transporta, enerģētikas un IT infrastruktūras stiprināšanai un citiem ekonomikas izaugsmi veicinošiem pasākumiem.

Pēc šo 12 prioritāro pasākumu īstenošanas Eiropas Komisija plāno izstrādāt jaunus priekšlikumus ES vienotā tirgus stiprināšai, kas tiks īstenoti pēc 2012.gada.

Šobrīd Komisija aicina Eiropas Padomi atbalstīt Vientoā tirgus aktā identificētos prioritāros pasākumus un piešķirt tiem augstu prioritāti likumdošanas izstrādes gaitā. Mēneša laikā tiks sagatavoti attiecīgi ES Ministru padomes secinājumi par Vienotā tirgus aktu, kurus pieņems Konkurētspējas ministru padomē maijā.

Ekonomikas ministrija tuvākajā laikā sniegs detalizētāku informāciju par Vienotā tirgus aktu un tajā izvirzīto prioritāšu atbilstību Latvijas interesēm un iepriekš sagatavotajai nacionālajai pozīcijai. Vienlaikus Ekonomikas ministrija aicina iedzīvotājus, uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas sniegt savu redzējumu par ES vienotā tirgus tālākas nostiprināšanas jautājumiem, t.sk. viedokli par Vienotā tirgus aktu.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!