• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija - Grieķija: ar rokasspiedienu pāri Eiropai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.1999., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22888

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija - Grieķija: ar rokasspiedienu pāri Eiropai (turpinājums)

Vēl šajā numurā

18.03.1999., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija — Grieķija: ar rokasspiedienu pāri Eiropai

Par Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizīti Grieķijā. "LV" speciālkorespondents Jānis Ūdris:

GRE.JPG (143631 BYTES)
Grieķijas prezidents Konstantins Stafanopuls un Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis sagaidīšanas ceremonijā Atēnās

GRE2.JPG (23321 BYTES) Grieķijas premjerministrs Kosta Simitis un Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis Foto: Luiza Guljamaki, EPA/A.F.I.

Vizītes pirmā diena

Vakar, 17. martā, oficiāli sākās Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizīte Grieķijā. Rīta pusē Guntis Ulmanis ar Ainu Ulmanes kundzi un oficiālo delegāciju, kas viņus pavada, ieradās Grieķijas prezidenta pilī, kur notika svinīgā sagaidīšanas ceremonija.

Bulvāris līdz Grieķijas prezidenta pilij bija greznots ar lieliem Latvijas un Grieķijas karogiem. Pie prezidenta pils augsto Latvijas viesi sveica Grieķijas karavīru godasardze vēsturiskajās uniformās. Tika atskaņotas Latvijas un Grieķijas valsts himnas.

Pēc tam notika Gunta Ulmaņa un Grieķijas prezidenta Konstantina Stefanopula saruna. Ainai Ulmanes kundzei tikmēr bija saruna ar Grieķijas prezidenta Stefanopulas kundzi.

Prezidenta pilī notika arī ordeņu pasniegšanas un dāvanu apmaiņas ceremonija. Pēc tam turpinājās abu valstu prezidentu un oficiālo delegāciju sarunas.

Prezidenta pilī Latvijas Valsts prezidents pasniedza Konstantinam Stefanopulam 1. pakāpes Triju Zvaigžņu ordeni. Savukārt Grieķijas prezidents Guntim Ulmanim pasniedza Goda ordeni "Parasimo", kas ir viens no senākajiem un augstākajiem Grieķijas apbalvojumiem. Valsts prezidents Grieķijas prezidentam Konstantinam Stefanopulam pasniedza mākslinieces Ilzes Emses krūzi.

Tikšanās laikā tika pārrunātas abu valstu divpusējās attiecības, kā arī Latvijas integrācijas process Eiropas Savienībā un Grieķijas pieredze šinī jautājumā.

Pēc tikšanās abu valstu ārlietu un aizsardzības ministri parakstīja piecus divpusējos līgumus: Līgumu par tādu personu atpakaļuzņemšanu, kuras ir ieceļojušas nelegāli, Līgumu par savstarpējo atteikšanos no vīzām, Līgumu par sadarbību kultūras un izglītības jomā, Līgumu par sadarbību aizsardzības jomā un Ekonomiskās, zinātnes un tehnoloģiskās sadarbības līgumu.

Preses īssaietā prezidenta pilī Grieķijas prezidents Konstantins Stefanopuls uzsvēra, ka Grieķija turpinās atbalstīt Latvijas centienus integrēties Eiropas Savienībā. Savukārt Guntis Ulmanis norādīja, ka parakstītie līgumi ļaus intensificēt attiecības abu valstu starpā. Īpaši līgums par savstarpējo atteikšanos no vīzām un līgums par sadarbību kultūras un izglītības jomā ļaus aktivizēt kontaktus starp abu valstu iedzīvotājiem. Latvijas Valsts prezidents kā būtiskāko uzsvēra tālāko attiecību attīstību perspektīvu dienvidu un ziemeļu dimensijas ietvaros. Latvijas un Grieķijas attiecības ir apliecinājums tam, ka Ziemeļeiropa un Dienvideiropa arvien vairāk veido savstarpējos sadarbības projektus, norādīja Guntis Ulmanis.

Atbildot uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu, ko abi prezidenti uzskata par visnozīmīgāko vizītes aspektu, Grieķijas prezidents teica:

"Attiecības ar Latviju es vērtēju ļoti augstu, un ģeogrāfiskais attālums tām nav šķērslis. Tikko mēs parakstījām piecus līgumus, kā arī izteicām abpusēju vēlmi arī turpmāk padziļināt mūsu valstu sadarbību. Tas tad arī ir pats svarīgākais!"

Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis, atbildot "Latvijas Vēstnesim", teica: "Es piekrītu visam Grieķijas prezidenta teiktajam un gribu piebilst, ka valsts divpusējās attiecības ir viens no būtiskākajiem mūsu ārpolitikas elementiem. Svarīgi, ka mēs savās sarunās skārām Latvijas virzību uz ES un NATO. Trešais svarīgākais aspekts ir — lai mūsu valsts viena otru izjustu vēl labāk un atbalstītu viena otru. Arī to problēmu risināšanā, kādas ir vienai un otrai valstij."

Vizītes turpinājumā Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Gieķijas premjerministru Kostu Simiti. Preses īssaietā Grieķijas premjerministrs norādīja, ka sarunas laikā izskatīta Grieķijas pozīcija attiecībā uz to, kas ES kontekstā būtu jādara, lai nodrošinātu stabilitāti un labklājību ES un ES kandidātvalstīs. K.Simitis apsveica Latviju ar panākto ES integrācijas jautājumos. Runājot par abu valstu attiecībām, Latvijas Valsts prezidents uzsvēra, ka tās ir ļoti labas un ar katru gadu paplašinās arī tirdznieciskie sakari. Pēc Valsts prezidenta domām, būtu jāparaksta vēl vairāki līgumi, kas ļautu aktivizēt ekonomisko sadarbību.

Atbildot uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu par abu valstu kultūras sakaru nozīmi, Grieķijas premjerministrs Kosta Simitis teica: "Kultūras sakari nozīmē draudzību, tāpēc es arī šai sadarbības jomai paredzu lielu nākotni. Jo starp mūsu tautām jau tradicionāli pastāv draudzība."

Valsts prezidents Guntis Ulmanis, atbildot "Latvijas Vēstnesim", sacīja: "Kultūras sadarbību es uzskatu par vienu no vissvarīgākajām dimensijām. Domāju, ka pēc Grieķijas ārlietu ministra vizītes Latvijā nāks būtisks kultūras apmaiņas kāpums starp abām valstīm, kas mums ļaus labāk iepazīt gan tautu vēsturi, gan arī milzīgo kultūras mantojumu, kas būtu abpusēji interesants kā mūsu valstij Baltijas jūras krastā, tā arī Grieķijai.

Vakar pēcpusdienā Guntis Ulmanis ieradās Grieķijas parlamentā, kur viņam bija pusstundu ilga saruna ar parlamenta spīkeru Apostolu Kaklamani. Sarunas dalībnieki bija vienisprātis par parlamenta spīkeru nozīmi Latvijas un Grieķijas divpusējo attiecību attīstībā.

Guntis Ulmanis apmeklēja Atēnu mēriju, kur notika Latvijas Valsts prezidentam veltīta svinīga ceremonija. G. Ulmanim bija arī īsa saruna ar Grieķijas galvaspilsētas mēru Dimitri Avramopulu.

Uzrunā G.Ulmanis uzsvēra, ka abu valstu kontaktu attīstība ir arī viena no vienotās Eiropas zīmēm. Valsts prezidents, raksturojot Latvijas integrācijas gaitu Eiropas Savienībā (ES) un NATO, atzīmēja, ka Latvija gaida drīzāku sarunu uzsākšanu par iestāšanos ES un cer, ka Vašingtonas sanāksmē tiks doti skaidri signāli par Latvijas nākotni NATO paplašināšanās kontekstā. G.Ulmanis atgādināja, ka valsts vizītes laikā īpaša uzmanība tiek veltīta kultūrai, ko apliecināja arī parakstītais līgums "Par sadarbību kultūras un izglītības jomā", kā arī latviešu tekstilmākslas izstādes atklāšana Atēnu kultūras centrā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!