• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Krieviju nodokļu politikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2011., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228535

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas priekšsēdētājas vizīti Daugavpilī

Vēl šajā numurā

12.04.2011., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Krieviju nodokļu politikā

Krievijā strādājošiem Latvijas uzņēmumiem turpmāk būs nodrošināts stabils nodokļu maksāšanas režīms, kuru neietekmēs Krievijas nodokļu politikas grozījumi, savukārt starptautiskās satiksmes nozares uzņēmumu gūtā peļņa Krievijā ar nodokļiem netiks aplikta. To paredz Latvijas un Krievijas līgums par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākumu un kapitāla nodokļiem, ko 30.martā izskatīšanai Saeimā 1.lasījumā atbalstīja Ārlietu komisija.

Darbs pie šā Latvijas un Krievijas līguma, kura ratifikāciju uzsākusi Saeima, noritējis jau vairāk nekā desmit gadus, atgādina Ārlietu komisijas deputāti. Līguma pieņemšana radīs stabilu investīciju vidi un atvieglos mūsu valsts uzņēmēju darbu Krievijā, jo citām kaimiņvalstīm jau noslēgti līdzīgi līgumi, kas līdz šim devis tiem zināmas priekšrocības darbam Krievijas tirgū.

Līgums paredz, ka dividendes to izcelsmes valstī var aplikt ar nodokli, kas nepārsniedz piecus procentus, bet autoratlīdzības – pēc likmes, kas nepārsniedz piecus procentus no autoratlīdzības kopapjoma. Patlaban uzņēmēji otrā valstī tiek aplikti ar nodokli, pamatojoties uz attiecīgās valsts normatīvajiem aktiem, un otra valsts var mainīt gan nodokļu likmes, gan apliekamā ienākuma aprēķināšanas kārtību.

Šis starpvalstu līgums arī paredz, ka starptautiskajā aviosatiksmē, kuģu, dzelzceļa un auto pārvadājumos gūtā peļņa ar nodokļiem tiek aplikta tikai uzņēmumu mītnes valstī. Tas nozīmē, ka, piemēram, Krievijā strādājošas Latvijas aviokompānijas filiāle šajā valstī tiks atbrīvota no nodokļu nomaksas un tos maksās tikai Latvijā. Līdzīgi būs arī ar Latvijā strādājošu Krievijas uzņēmumu filiālēm.

Tāpat līguma mērķis ir novērst abu valstu uzņēmēju izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Līgums radīs tiesisku pamatu Latvijas un Krievijas nodokļu administrāciju tiešai sadarbībai, tām regulāri apmainoties ar informāciju. Patlaban, piemēram, Valsts ieņēmumu dienestam Latvijā nav likumīga pienākuma atbildēt uz Krievijas nodokļu administrācijas informācijas pieprasījumu par nodokļu maksātāju darījumu partneriem un saņemtajiem ienākumiem.

Latvijas un Krievijas līgums par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu divos lasījumos vēl jāskata Saeimai.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!