• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par diplomātiskā protokola normatīvo regulējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2011., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228445

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

08.04.2011., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par diplomātiskā protokola normatīvo regulējumu

Valsts prezidents Valdis Zatlers, konstatējot zināmas nepilnības pašreizējā valsts protokola normatīvajā regulējumā saistībā ar praksi piemērot paražu tiesību normas bez attiecīgā normatīvā regulējuma, 7.aprīlī nosūtījis Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai vēstuli ar lūgumu grozīt Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumu, lai noteiktu Ārlietu ministrijai pienākumu nodrošināt diplomātiskā protokola ievērošanu Latvijas Republikā ar mērķi sekmēt vienotu izpratni par diplomātisko protokolu un tā saskaņotu piemērošanu.

Lai novērstu šīs nepilnības, 2010.gada 17.novembrī ar Valsts prezidenta rīkojumu tika izveidota darba grupa ar mērķi izstrādāt valsts protokola tiesisko regulējumu un pilnveidot normatīvos aktus šajā jautājumā. Darba grupā tika iekļauti Saeimas kancelejas pārstāvji, Valsts prezidenta un Ministru prezidenta ārlietu padomnieki, Ārlietu ministrijas, Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, un to vadīt tika uzticēts Ārlietu ministrijas valsts protokola vadītājam Retam Plēsumam.

Veicot minētajai darba grupai uzticēto uzdevumu, tā izpētīja vairāku Eiropas valstu praksi protokola tiesiskā regulējuma jomā, kā arī analizēja Latvijas Republikā uzkrāto pieredzi protokola jautājumos. Darba rezultātā tika sagatavots plašs diplomātiskā protokola prakses apkopojums un izstrādātas vadlīnijas, kas ir izmantojamas, organizējot dažāda līmeņa vizītes un pasākumus ar valsts augstāko amatpersonu dalību.

Darba grupa secināja, ka šobrīd tiesību aktos nav noteikta konkrēta institūcija, kurai ar likumu būtu noteikts pienākums nodrošināt vienotu diplomātiskā protokola praksi Latvijas Republikā, vienlaikus garantējot institūciju saskaņotu darbību diplomātiskā protokola jautājumos. Ārlietu ministrijai, kura veic diplomātiskā protokola funkcijas Latvijas Republikā, šobrīd saskaņā ar tās nolikumu ir tikai ieteikuma tiesības šajā jomā. Lai novērstu šo situāciju, nepieciešami grozījumi Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!