• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pacientu līdzmaksājumu 100% kompensējamiem medikamentiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2011., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228100

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vispārējās valdības sektorā strādājošo skaitu

Vēl šajā numurā

01.04.2011., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pacientu līdzmaksājumu 100% kompensējamiem medikamentiem

Ar šodienu, 1.aprīli, spēkā stājas grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 31.oktobra noteikumos Nr.899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība”.

Saskaņā ar minētajiem grozījumiem no 2011.gada 1.aprīļa ikvienai aptiekai jāiekasē no pacienta 0,50 lati par katru recepti, ja pacients saņem kompensējamo zāļu sarakstā iekļautās zāles un medicīniskās ierīces (turpmāk – kompensējamās zāles), ko valsts kompensē 100% apmērā, neatkarīgi no tā, vai pacients saņem lētāko (references) medikamentu vai medikamentu, kuram jāpiemaksā.

Tomēr ir šādi izņēmuma gadījumi, kad aptieka neiekasē no pacienta 0,50 latu par katru recepti:

1) no pacientiem, kuriem normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izsniegta izziņa par atbilstību trūcīgas personas (ģimenes) statusam vai izziņa par atbilstību atsevišķi dzīvojošas personas vai ģimenes statusam, kas tiesīga saņemt atbrīvojumu no pacienta līdzmaksājuma par zālēm un medicīnas precēm saskaņā ar normatīvajiem aktiem par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību;

2) no bērniem līdz 18 gadu vecumam izrakstītajām receptēm;

3) ja uz receptes ir izrakstītas zāles, kuru aptiekas cena vienam iepakojumam nepārsniedz 3,00 latus.

Šī kārtība arī neattiecas uz personām, kurām kompensācija tiek nodrošināta saskaņā ar Ministru kabineta 2006.gada 31.oktobra noteikumiem Nr.899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība” XII nodaļu. Tie ir īpaši individuāli gadījumi konkrētai personai, par kuriem Veselības norēķinu centrs pieņem lēmumu.

Latvijas Farmaceitu biedrība (LFB) vērš iedzīvotāju uzmanību uz to, ka augstāk minētais 50 santīmu līdzmaksājums nav medikamenta cenas paaugstinājums, jo skar tikai vienu kompensācijas apmēru – 100%. Tas arī nav aptiekas ieguvums un netiek paturēts aptiekā, bet gan caur Veselības norēķinu centru nonāk kompensējamo zāļu budžetā. Šis Ministru kabineta grozījums dod iespēju saglabāt nemainīgu kompensējamo zāļu nodrošinājumu pacientiem samazināta budžeta apstākļos. Tāpēc LFB aicina iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret farmaceita lūgumu samaksāt minēto līdzmaksājumu.

Kitija Blumfelde,
Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!