• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vispārējās valdības sektorā strādājošo skaitu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2011., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228099

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

01.04.2011., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vispārējās valdības sektorā strādājošo skaitu

Vispārējās valdības sektorā strādājošo skaits ar darba laika uzskaiti pamatdarbā 2010.gada pēdējā ceturksnī bija 185 233 darbinieki, kas ir 8,3% no kopējā iedzīvotāju skaita Latvijā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes marta dati.

Divu gadu laikā valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās kopumā strādājošo skaits samazināts par 25,5 tūkstošiem darbinieku, kas veido 1% no kopējā iedzīvotāju skaita Latvijā.

Valdības apstiprinātais mērķis – vispārējās valdības sektorā strādājošo skaits nevar pārsniegt 8% no iedzīvotāju skaita. Vidējais rādītājs Eiropas Savienībā (no 2000. līdz 2008.gadam) ir 7,9%.

Straujākais darbinieku skaita sarukums bija 2009.gada otrajā pusē pēc V.Dombrovska vadītās valdības lēmumiem būtiski samazināt nodarbināto skaitu ministriju centrālajos aparātos, valsts aģentūrās un citās no valsts budžeta finansētajās iestādēs.

Piemēram, centrālajās valsts iestādēs, ministrijās un to padotības institūcijās kopš 2008.gada nogales strādājošo skaits samazināts par 13 453 darbiniekiem jeb 16,8%.

Finanšu ministrijas apkopotie dati liecina, ka 2010.gadā no vispārējā valdības sektorā strādājošajiem 12,4 tūkstoši bija ierēdņu amati. Salīdzinot ar 2008.gada datiem, divu gadu laikā likvidēti 3515 ierēdņu amati.

Savukārt Finanšu ministrijas aprēķini par vidējo darba samaksu valsts budžeta iestādēs liecina, ka divu gadu laikā kopš 2008.gada atalgojums sarucis no 585 latiem uz 458 latiem (vidēji par 22%). Tiesa, augstākā līmeņa vadītājiem pēc izmaiņām darba samaksas sistēmā ienākumi saruka uz pusi un vairāk. Tāpat tika atcelta prēmēšana, atvaļinājuma pabalstu izmaksa, samazināti atlaišanas pabalsti, aizliegta veselības apdrošināšanas polišu iegāde u.c.

Vispārējā valdības sektorā ieskaita:

• valsts budžeta iestādes – piemēram, ministrijas, padotības iestādes, augstskolas, zinātniskos institūtus, muzejus, valsts profesionālās izglītības skolas u.c.;

• pašvaldību budžeta iestādes – piemēram, pašvaldību administrācijas, izglītības iestādes, muzejus u.c.;

• valsts kapitālsabiedrības – piemēram, teātrus, operu, CSDD, valsts slimnīcas, zinātniskos institūtus SIA formā u.c.;

• pašvaldību kapitālsabiedrības – piemēram, pašvaldību veselības aprūpes iestādes (slimnīcas, doktorātus utt.) u.c.

Lai kapitālsabiedrības iekļautu vispārējā valdības sektorā, ir vienlaikus jāizpildās diviem kritērijiem:

• valstij vai pašvaldībai jāpieder vairāk nekā 50% no pamatkapitāla;

• ja valsts vai pašvaldība komersantam 50% un vairāk procentu apmērā sedz gada darbības izmaksas.

Piemēram, ja teātra dotācija no valsts ir mazāka par 50%, tad iestādē nodarbināto skaits vispārējā valdības sektora statistikā netiek ietverts.

Valsts kancelejas
Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!