• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2011., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227674

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Baltijā

Vēl šajā numurā

24.03.2011., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, godātie žurnālisti! Es vēlētos izmantot šo iespēju, lai pateiktu paldies visiem, kas apsveica mani vakar dzimšanas dienā,gan klasesbiedriem, gan medicīnas kolēģiem, gan pacientiem, gan draugiem, gan katram iedzīvotājam, kas piezvanīja uz prezidenta kanceleju un apsveica mani. Bez šaubām, paldies arī tiem valsts vadītājiem, kas apsveica mani gan vakar, gan šodien. Liels, liels paldies par šiem patīkamajiem un ļoti cilvēciskajiem brīžiem.

Tagad esam gatavi atbildēt uz jautājumiem.

Jautājums: Zatlera kungs, rīt būs daži protesti, un daļa no tiem būs arī blakus Prezidenta pilij. Kā jūs to vērtējat, un vai 13.janvāris var atkārtoties?

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Es vienmēr aizstāvēšu cilvēku tiesības paust savu viedokli, kā arī pulcēties, lai paustu savus kopējos viedokļus. Ja demonstranti vēlas, lai valsts vara viņus uzklausa, tad, protams, valsts varai viņi ir jāuzklausa, un to es rīt darīšu. Jau šajā gatavošanās laikā man ir bijusi iespēja dzirdēt šos viedokļus no tiem, kas rīt būs šeit, pie pils, un varbūt arī pie Saeimas ēkas. Viņi viennozīmīgi uzsvēra, ka ar savu uzskatu paušanu viņi vēlas, lai valsts vadītāji tajos ieklausītos, un ka viņi apņemas garantēt, ka nekādas nekārtības no viņu puses nebūs. Viņi ir ar pilsonisko stāju tās labākajā nozīmē.

Jautājums: Vakar izskanēja satraucoša informācija par KNAB iekšējo darbību, proti, izmeklētājs Jurašs apgalvo, ka Vilnītis viņam esot licis neatļauti noklausīties amatpersonu sarunas. Kā jūs skatāties uz šo problēmu? Vai tā jums ir radījusi kaut kādas pārdomas un jūs vispār satrauc?

V.Zatlers: Visvairāk mani satrauc tas, ka šī nenoteiktība un, piedodiet, arī skandāli KNAB turpinās jau ievērojamu laiku. Katrā vizītē, katrā auditorijā (un tās man šajā gadā ir bijušas diezgan daudz) cilvēki uzdod jautājumukad reiz tas beigsies? Bet konkrētos faktus, kas šobrīd nāca gaismā, ir jāpārbauda Ģenerālprokuratūrai, jāsniedz skaidras atbildes. Taču mums ir jācīnās ar korupciju. Es varu atkārtot to simts, tūkstoš un miljons reižu, jo tādā veidā mēs palielināsim savu konkurētspēju un veicināsim arī savas valsts labklājību.

Jautājums: Ņemot vērā, ka partijas jums nav paudušas viennozīmīgu atbalstu un publiskajā telpā izskan arī citi kandidāti, vai jūs paredzat sīvu cīņu par prezidenta amatu? Un kuru jūs uzskatītu par spēcīgāko konkurentu šajā cīņā?

V.Zatlers: Līdz pretendentu izvirzīšanai vēl ir divi mēneši. Šajos divos mēnešos man ir prieks, ka sabiedrībā notiek diskusijas, ka notiek zināma sacensība, tiek vērtēti cilvēki un sabiedrībai ir vēlēšanās ievēlēt pēc iespējas labāku prezidentu, kas kalpotu viņu interesēm un valsts interesēm. Tātad šie divi mēneši reāli būs sabiedriska diskusija, ekspertu diskusija, arī politiķu diskusija, bet kandidāti būs tajā datumā, kad to nosaka likums, un tad jau būs arī konkrēta sacensība.

Jautājums: Prezidenta kungs, Satversmes aizsardzības birojs ir konstatējis, ka ārvalstu izlūkdienestu interese par 2010.gada Saeimas vēlēšanām ir novērtējama kā augsta. Kā jūs vērtējat šo situāciju? Vai jūs uzskatāt, ka Latvijas sabiedrībai būtu pamats uztraukties, ka ārvalstu izlūkdienesti kaut kādā veidā ietekmē Latvijas politiskos procesus?

V.Zatlers: Latvijā ir kompetentas iestādes, jūsu jau minētais Satversmes aizsardzības birojs, kas seko, vai vēlēšanās ir vērojama jebkāda ārvalstu ietekme. Nevienam nav tiesību iejaukties mūsu politiskajos procesos, tāpat kā Latvija nekad neiejauksies nekādos politiskajos procesos, kas ir ārpus tās. Ir ļoti labi, ka mūsu demokrātiskajā sabiedrībā Satversmes aizsardzības birojs ziņo sabiedrībai, dod gada pārskatu un arī sabiedrība ir informēta par zināmiem riskiem vai par zināmām iespējām. Pozitīvākais šajā atzinumā ir fakts, ka SAB skaidri pasaka, ka būtiskas ietekmes uz vēlēšanu rezultātiem šīs ārvalstu iespējamās darbības rezultātā nav bijis.

 


Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 23.martā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!