• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par nepamatoti lielu pabalstu atmaksu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2011., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227235

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija: Par pašvaldību īstenotajiem ES fondu projektiem

Vēl šajā numurā

16.03.2011., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par nepamatoti lielu pabalstu atmaksu

Cilvēkiem, kuriem nepamatoti piešķirti sociālās apdrošināšanas pakalpojumi, t.sk. izmaksāti apjomīgi maternitātes un vecāku pabalsti, sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā ir jāatmaksā 200,9 tūkstoši latu. Par to 15.martā Labklājības ministrija informēja Saeimas deputātus.

Lai novērstu nepamatotu sociālās apdrošināšanas pabalstu izmaksu, no iepriekšminētās summas jau ir atgūti 74,3 tūkstoši latu. Piespiedu kārtā ar zvērinātu tiesu izpildītāju starpniecību ir atgūti vairāk nekā 13 tūkstoši latu. Savukārt vairāk nekā 61 tūkstoti latu iedzīvotāju labprātīgi atmaksājuši paši.

Pašlaik tiesā vēl tiek izskatītas lietas par 314,9 tūkstošu latu kompensācijas pieprasījumiem. No tiem jau lietas iztiesāšanas stadijā aizdomās turamās personas labprātīgi atmaksājušas budžetā vairāk nekā 5,4 tūkstošus latu. Pirmstiesas izmeklēšanas lietās kompensācijas pieprasījumi iesniegti par 7,7 tūkstošiem latu.

Kopumā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) ir iesniegusi budžetam nodarīto zaudējumu kompensācijas pieprasījumus par 523,5 tūkstošiem latu. No tiem ir atgūti 79,7 tūkstoši latu.

Lai nodrošinātu mērķim atbilstošu un pamatotu sociālās apdrošināšanas budžeta līdzekļu izlietošanu, VSAA sadarbojas ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policiju.

Kopumā 2010.gadā VSAA VID Finanšu policijai ir nosūtījusi informāciju par 231 personu un 255 uzņēmumiem. No Finanšu policijas ir saņemtas atbildes par 214 personām un 235 uzņēmumiem. Ienākumi par pamatotiem ir tikuši atzīti tikai 43% gadījumu. 36% gadījumos darba devēji paši koriģējuši nepamatoti lielos ienākumus, ir anulēti darba līgumi vai cilvēki paši ir atteikušies no pabalsta pieprasīšanas. Ir sākti 9 kriminālprocesi. 17 gadījumos Finanšu policija ir informējusi, ka pārbaudi nav iespējams veikt, jo uzņēmums atrodas fiktīvo uzņēmumu sarakstā un to amatpersonas nav atrodamas.

Ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!