• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizsardzības ministrs: Mudinot NATO pasteidzināt reformu īstenošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2011., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227169

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par līdzjūtību Japānai sakarā ar postošo zemestrīci un cunami

Vēl šajā numurā

15.03.2011., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministrs: Mudinot NATO pasteidzināt reformu īstenošanu

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks 10. un 11.martā piedalījās NATO aizsardzības ministru sanāksmē, kurā kā viens no galvenajiem jautājumiem tika apspriesta situācija Lībijā. Ministri vienojās, ka NATO turpinās militārās plānošanas procesu, lai nepieciešamības gadījumā būtu gatava reaģēt uz situāciju šajā Ziemeļāfrikas valstī. Sanāksmē tika panākta arī vienošanās palielināt NATO militāro klātbūtni Vidusjūrā.

“Plānošanas procesa sākšana ir ļoti būtiska, lai izvērtētu visus riskus un ietekmi uz pašreizējām NATO operācijām,” uzsvēra A.Pabriks. Viņš atbalstīja Lielbritānijas priekšlikumu rūpīgi izvērtēt iespējamo operāciju nepieciešamību, juridisko pamatojumu un reģiona valstu atbalstu.

Ziemeļatlantijas padomes sēdē piedalījās arī ES augstā pārstāve Ketrina Eštone, un ministri atzinīgi novērtēja NATO un ES sadarbību, lai kopīgiem spēkiem risinātu pašreizējo situāciju Lībijā.

Tikšanās laikā tika apstiprinātas NATO politiskās vadlīnijas, kas sniedz norādījumus NATO Stratēģiskajā koncepcijā norādīto principu īstenošanai aizsardzības un militārās plānošanas jomā, kā arī panākta vienošanās turpināt strādāt pie NATO pretraķešu aizsardzības un apstiprinātas kiberaizsardzības pamatnostādnes.

Ministri vienojās, ka svarīgie lēmumi NATO reformas īstenošanai tiks pieņemti nākamajā tikšanās reizē, kas plānota šā gada jūnijā. Atsaucoties uz veiktajām Latvijas aizsardzības sistēmas reformām, A.Pabriks norādīja uz nepieciešamību pasteidzināt reformu īstenošanu un būt izlēmīgākiem to īstenošanā: “Nedrīkst pieļaut, ka neskaidrība ietekmē NATO komandvadības spējas īstenot tai uzdotos uzdevumus.”

Atsevišķa diskusija notika par daudznacionālās sadarbības pastiprināšanu, ņemot vērā samazināto budžetu aizsardzības sistēmai vairākās organizācijas dalībvalstīs. Ministri bija vienisprātis, ka sadarbības pastiprināšana ļautu attīstīt līdz šim iztrūkstošās NATO spējas. Tajā pašā laikā ministri atzina, ka arī daudznacionālajai sadarbībai ir savi ierobežojumi, ņemot vērā, ka daudzās valstīs finansējums aizsardzībai ir kritiski nepietiekams. Latvijas aizsardzības ministrs norādīja uz pozitīvo Baltijas valstu sadarbību un iniciatīvām Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības padziļināšanai aizsardzības jomā, uzsverot, ka reģionālā sadarbība var kļūt par pamatu efektīvākai NATO spēju attīstībai.

Padomes ietvaros A.Pabriks tikās ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem, lai pārrunātu gaisa patrulēšanas jautājumus. Lielbritānijas, Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ministru tikšanās laikā tika panākta vienošanās par nepieciešamību izvērtēt ciešāku sadarbību starp valstu jūras spēkiem. Savukārt, tiekoties ar Kanādas un Norvēģijas ministriem, A.Pabriks pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar divpusējo sadarbību un kravu tranzītu uz Afganistānu.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!