• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par situāciju Eiropas Savienības dienvidu kaimiņu reģionā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2011., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227157

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē lemto

Vēl šajā numurā

15.03.2011., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par situāciju Eiropas Savienības dienvidu kaimiņu reģionā

10.martā ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis piedalījās Eiropas Savienības ārkārtas Ārlietu padomē, kur ES ārlietu ministri diskutēja par situāciju ES dienvidu kaimiņu reģionā, īpaši Lībijā. Sanāksmes uzdevums bija arī sagatavot 11.martā plānoto ārkārtas Eiropadomi.

Dalībvalstis bija vienotas, ka pašreizējam Lībijas līderim ir jāatkāpjas un jārespektē, ka noteicējiem par situācijas attīstību jābūt Lībijas iedzīvotājiem. Paužot atbalstu demokrātiskām pārmaiņām, ES ministri stingri nosodīja vardarbīgās sadursmes un daudzos civiliedzīvotāju upurus. Diskusijās tika uzsvērts, lai Lībijā īstenoto reformu rezultātā tiktu saglabāta valsts teritoriālā integritāte.

Ministri apmainījās viedokļiem par īstermiņa pasākumiem, ko Eiropas Savienība varētu veikt saistībā ar notikumiem Lībijā, piemēram, humāno palīdzību bēgļiem, nelegālās migrācijas problēmas risināšanu un Eiropas Savienības pilsoņu evakuāciju. Tika atzīmēts, ka ir būtiski apzināties Lībijas notikumu ietekmi uz migrācijas plūsmām reģionā.

Sanāksmē tika uzsvērts, ka ES un NATO iesaistei ir jābūt savstarpēji koordinētai, lai nodrošinātu efektīvu starptautiskās sabiedrības atbildi uz notikumiem Lībijā. Svarīga ir reģionālo organizāciju, īpaši Arābu Līgas, loma.

Diskusijas par notikumiem ES dienvidu kaimiņvalstīs un ES pamatnostādnēm 11.martā Briselē ārkārtas Eiropadomē turpināja ES dalībvalstu valstu un valdību vadītāji.

11. un 12.martā ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis piedalījās Eiropas Savienības ārlietu ministru neformālajā sanāksmē Gedellē, Ungārijā. Tradicionāli šajās sanāksmēs ārlietu ministri neformālā gaisotnē pārrunā aktuālos starptautiskās politikas jautājumos.

Šoreiz galvenais diskusiju temats bija Lībija un situācija Ziemeļāfrikas reģionā. Eiropas Savienības augstā pārstāve Ketrina Eštone informēja ministrus par 11.martā notikušās Eiropadomes rezultātiem. Notika ministru diskusija par Eiropadomes lēmumu ieviešanu un kaimiņu politikas pilnveidošanu. 12.martā kopīgā darba sesijā, piedaloties Eiropas Savienības kandidātvalstu ārlietu ministriem, notika plašāka viedokļu apmaiņa par situāciju Ziemeļāfrikā.

Latvijas ārlietu ministrs pauda uzskatu, ka jāveido ciešāka un aktīvāka ES valstu ārlietu ministru līdzdalība aktuālo ārpolitikas jautājumu risināšanā. Ģ.V.Kristovskis norādīja, ka, veicinot politiskas pārmaiņas un reformas Vidusjūras reģiona ES kaimiņvalstīs, nedrīkst aizmirst par ES Austrumu partnerības mērķiem.

Ārlietu ministrijas Preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!