• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par elektroenerģijas tarifu pieauguma ietekmi uz mājsaimniecībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2011., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227135

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ieceri piedzīt komunālos parādus, pārdodot ieķīlāto īpašumu

Vēl šajā numurā

15.03.2011., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par elektroenerģijas tarifu pieauguma ietekmi uz mājsaimniecībām

Triju Saeimas komisiju deputāti 9.martā kopā ar AS “Latvenergo” un atbildīgo institūciju pārstāvjiem diskutēja par iespējām mazināt gaidāmā elektroenerģijas tarifa kāpuma negatīvo ietekmi uz sociāli neaizsargātākajām sabiedrības grupām.

“Kompānija “Latvenergo” ir sagatavojusi savu piedāvājumu, taču domas dalās par to, vai tieši tas būtu optimālais mehānisms iedzīvotāju atbalstam,” norāda Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. “Šodien izskanēja priekšlikums uzdot Ekonomikas ministrijai un Labklājības ministrijai sagatavot un parlamentā iesniegt savu priekšlikumu par tarifu pieauguma kompensēšanu. Ministrijām šai darbā būtu jāpiesaista arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija.” Viņa skaidro, ka nākamās nedēļas sākumā Sociālo un darba lietu komisija, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija plāno vienoties par konkrētu darba uzdevumu atbildīgajām minis­trijām.

Šodien AS “Latvenergo” pārstāvji skaidroja, ka uzņēmums iecerējis visām mājsaimniecībām gadā 1200 kilovatus elektroenerģijas piegādāt par iepriekšējo cenu, bet pārējo elektroenerģiju par jauno tarifu, kas no 1.aprīļa paredzēts 10,74 santīmi par kilovatstundu. Papildu atbalsts plānots trūcīgajām un daudzbērnu ģimenēm. Saeimas deputāts Māris Dzelzskalns rosināja atbalstu paredzēt arī pirmās grupas invalīdiem.

A.Barča noraidīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Jura Pūces bažas, ka precīzu datu trūkums var sarežģīt atbalstu daudzbērnu ģimenēm. Viņa uzsvēra, ka, sadarbojoties valsts institūcijām, nav problēmu iegūt precīzu informāciju.

Vairāki diskusijas dalībnieki norādīja, ka “Latvenergo” nevajadzētu kļūt par sociālo pakalpojumu sniedzēju un iespējami arī citi atbalsta mehānismi. Piemēram, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Ivars Zariņš pauda viedokli, ka jāveido universālā pakalpojuma fonds, kurā uzņēmumi iemaksā noteiktu summu, kuru izlieto sociālo problēmu risināšanai. Universālo pakalpojumu fondā piedalītos visu to jomu uzņēmumi, kuru darbību regulē SPRK. Arī AS “Latvenergo” valdes loceklis Uldis Bariss piekrita, ka ilgtermiņā šāda fonda izveide būtu pareiza rīcība.

Vairāki Saeimas deputāti elektroenerģijas tarifa kāpumu raksturoja kā slēptu nodokli, kas jāmaksā visiem iedzīvotājiem un kas samazina uzņēmēju konkurētspēju. Atbildot uz Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedra Arvila Ašeradena jautājumu, Ekonomikas ministrijas pārstāvji prognozēja, ka tarifa pieaugums gada inflāciju palielinās par 0,3 procentiem.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!