• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības un Amerikas Savienoto Valstu sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2011., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227131

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par elektroenerģijas tarifu pieauguma ietekmi uz mājsaimniecībām

Vēl šajā numurā

15.03.2011., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības un Amerikas Savienoto Valstu sadarbību

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti 9.martā, tiekoties ar ASV ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Džūditu Gārberi, pārrunāja Eiropas Savienības (ES) un ASV starptautisko sadarbību, tostarp arī pasākumus Lībijas krīzes noregulēšanā.

“Līdzšinējā starptautisko attiecību vēsture liecina, ka, Eiropas Savienībai un ASV cieši sadarbojoties, iespējams panākt būtisku progresu globālo jautājumu risināšanā,” sarunā uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis. Komisijas priekšsēdētājs pauda, ka patlaban Lībijā notiekošo opozicionāru un Muamaram Kadafi lojālo spēku asiņaino sadursmju apturēšanā nepieciešama ES un ASV cieša sadarbība. Tomēr NATO vadīta militāra intervence Lībijā būtu acīmredzot iespējama tikai ar ANO Drošības padomes mandātu, kā arī ar arābu valstu akceptu.

Arī Dž.Gārbere sarunā akcentēja ES un ASV sadarbības nozīmi dažādu reģionālo krīžu risināšanā. Šajā kontekstā īpaši nozīmīga ir ES un NATO politiku koordinācija. Eiropas Savienība ir būtiskākais ASV sadarbības partneris, to vienmēr paudušas gan demokrātu, gan republikāņu prezidentu administrācijas, uzsvēra ASV vēstniece. ASV un ES attiecības ir ļoti aktīvas un ciešas gan diplomātiskajā līmenī, gan arī ekonomikā.

Pārrunājot enerģētikas politikas jautājumus, vēstniece uzsvēra, ka ASV ilgstoši atbalstījušas Baltijas valstu centienus palielināt to enerģētisko drošību. Savukārt komisijas deputāts Ojārs Kalniņš kā labu piemēru Latvijas un ASV sadarbībai enerģētikā minēja iespējamo slānekļa gāzes ieguvi mūsu valstī. Plašu informāciju par šo perspektīvo jomu O.Kalniņš ieguvis nesenās vizītes laikā Vašingtonā. Saskaņā ar ASV speciālistu aplēsēm Latvijas teritorijā varētu būt visai lieli slānekļa gāzes krājumi.

Sarunā tika skarta arī Latvijas un ASV atšķirīgā nostāja par ģenētiski modificētu augu kultivēšanu. I.Lieģis akcentēja, ka Saeimas Eiropas lietu komisija konsekventi paudusi negatīvu nostāju pret ģenētiski modificētu organismu klātbūtni lopbarībā un saskaņā ar komisijas mandātu arī ES līmenī Latvijas ministri pauduši šādu noraidošu nostāju. Savukārt pastāv viedoklis, ka ASV dažādos formātos visai aktīvi lobē labvēlīgu attieksmi pret ģenētiski modificētiem organismiem, atzina I.Lieģis.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!