• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Jaroslavļas apgabala gubernatora darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2011., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226510

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas uzņēmumu iespējām Silīcija ielejā, ASV

Vēl šajā numurā

01.03.2011., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Jaroslavļas apgabala gubernatora darba vizīti Latvijā

Latvijas Republikas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, pieņemot Krievijas Federācijas Jaroslavļas apgabala gubernatoru Sergeju Vahrukovu (aiz gubernatora – Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs)
Foto: Aivis Freidenfelds, Valsts kanceleja
 

Tiekoties ar Ministru prezidentu

25.februārī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Krievijas Federācijas Jaroslavļas apgabala gubernatoru Sergeju Vahrukovu un delegācijas pārstāvjiem viņu darba vizītes Latvijā laikā. Viņi pārrunāja ekonomisko sakaru veicināšanu ar Jaroslavļas apgabalu, kā arī Latvijas un Krievijas ekonomiskās sadarbības jautājumus.

Sarunā V.Dombrovskis uzsvēra: “Latvijas puse ir ieinteresēta ekonomisko kontaktu paplašināšanā ar Jaroslavļas apgabalu, un cerams, ka šī vizīte dos jaunu impulsu sadarbībai.” Kā perspektīvākās sadarbības jomas Ministru prezidents minēja pārtikas ražošanu un tūrisma attīstību. Savukārt S.Vahrukovs pastāstīja par tūrisma nozares un investīciju projektu attīstību Jaroslavļas apgabalā. Jaroslavļas gubernators pauda interesi par konkrētu sadarbības projektu veidošanu ar Latvijas pārtikas ražotājiem.

Tikšanās laikā puses atzīmēja līguma par dubulto neaplikšanu ar nodokļiem nozīmi, kas tika parakstīta pērn Latvijas Valsts prezidenta V.Zatlera vizītes Krievijā laikā. Tāpat puses uzsvēra, ka ir jāturpina uzņēmēju kontaktu attīstība, kā arī sadarbība valsts līmenī. Šajā ziņā jāturpina Latvijas un Krievijas Federācijas veterināro un fitosanitāro dienestu sadarbība, jāpaātrina robežkontroles procedūras, kā arī vairāki citi darbi.

2010.gadā tika sākta īpaša Latvijas valdības programma pārtikas produktu eksporta veicināšanai uz Krievijas Federāciju. Programmas ietvaros notikusi pārtikas ražotāju sadarbība, līgumtiesiskās bāzes uzlabošana, Latvijas uzņēmumu interešu virzīšana un loģistikas sistēmas uzlabošana eksportam uz Krieviju. 2010.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 61% pieaudzis Latvijas pārtikas produktu eksports uz Krieviju. 2010.gadā uz Krieviju eksportēto lauksaimniecības un pārtikas produktu vērtība bija 322,4 miljoni eiro.

S.Vahrukovs darba vizītē Latvijā uzturējās no 24. līdz 27.februārim. Vizītes laikā gubernators tikās ar zemkopības un ekonomikas ministru, Rīgas mēru, kā arī apskatīja Rīgas piena kombinātu. 26.februārī viņš iepazinās ar Rīgas brīvostu.

Jaroslavļa atrodas 282 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Maskavas. Jaroslavļas apgabals ir liels rūpniecības un naftas pārstrādes uzņēmumu centrs.

Valsts kancelejas
Komunikācijas departaments


Tiekoties ar ekonomikas ministru

Ekonomikas ministrs Artis Kampars 25.februārī tikās ar Krievijas Federācijas Jaroslavļas apgabala gubernatoru Sergeju Vahrukovu, lai pārrunātu divpusējās ekonomiskās sadarbības stiprināšanas un paplašināšanas iespējas.

“2010.gads bija nozīmīgs Latvijas un Krievijas attiecību attīstībā, jo bez regulārajiem divpusējās sadarbības pasākumiem notika arī Latvijas Valsts prezidenta oficiālā vizīte Krievijā. Šī vizīte iezīmēja jaunu posmu abu valstu attiecībās un ir uzskatāma par pozitīvu zīmi turpmākai Latvijas un Krievijas sadarbībai,” uzsvēra ekonomikas ministrs.

Valsts prezidenta vizītes laikā Maskavā tika parakstīti vairāki svarīgi divpusējie līgumi, kā arī notika biznesa forumi Maskavā un Sanktpēterburgā, kuros piedalījās plaša Latvijas uzņēmēju delegācija.

A.Kampars norādīja, ka Krievija ir svarīgs Latvijas ekonomiskās sadarbības partneris un liela nozīme ir labvēlīgu un abpusēji izdevīgu divpusējo ekonomisko attiecību veidošanai, t.sk. līgumtiesiskās bāzes paplašināšanai gan starpvaldību, gan jo īpaši reģionu līmenī. Lai nostiprinātu un turpinātu attīstīt jau sasniegtos rezultātus un risinātu aktuālos jautājumus, svarīgi ir sekmēt uz rezultātu orientētu sadarbību, gan aktīvi izmantojot jau esošos sadarbības formātus (Starpvaldību komisijas (SVK) sēdes), gan arī attīstot sadarbību ar Krievijas reģioniem, noslēdzot jaunus sadarbības līgumus, veicinot sadarbību starp institūcijām, organizācijām un uzņēmējiem.

Tāpat ministrs informēja, ka SVK ietvaros ir izveidota reģionālās sadarbības darba grupa, un aicināja arī Jaroslavļas apgabala pārstāvjus aktīvi iesaistīties tās darbā, lai veicinātu kontaktu stiprināšanu starp Latviju un šo Krievijas Federācijas reģionu.

A.Kampars informēja, ka Ekonomikas ministrija līdz šim ir noslēgusi vienošanās par ekonomisko sadarbību ar Vologdas un Pleskavas apgabalu, bet tuvākajā laikā plānots parakstīt šādas vienošanās ar Kirovas apgabalu un Baškortostānas Republiku. Ekonomikas ministrs uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta paplašināt ekonomisko sadarbību ar Jaroslavļas apgabalu, un puses vienojās, ka ir jāsagatavo šāds sadarbības līgums parakstīšanai, kā arī jāizstrādā tā īstenošanas programma (pasākumu plāns) ar konkrētiem uzdevumiem.

Vienlaikus Jaroslavļas apgabala gubernators atzina, ka tieši reģionālā līmenī daudzus jautājumus var risināt ātrāk un veiksmīgāk, un uzsvēra, ka Jaroslavļa ir ieinteresēta aktīvi veicināt divpusējo sadarbību.

Sarunās amatpersonas uzsvēra, ka svarīgi attīstīt kontaktus un sadarbību starp Jaroslavļas un Latvijas institūcijām un uzņēmējiem, iesaistot uzņēmējus pārstāvošās nevalstiskās organizācijas, piemēram, kameras.

Pārrunājot iespējamos divpusējās sadarbības paplašināšanas jautājumus, ekonomikas ministrs norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta veicināt sadarbību ar Jaroslavļas apgabalu mašīnbūves un metālapstrādes, ķīmiskās rūpniecības, kokapstrādes, transporta, tranzīta un loģistikas, tūrisma, informācijas tehnoloģiju, izglītības un zinātnes, būvniecības, lauksaimniecības u.c. jomās. Vienlaikus A.Kampars norādīja, ka ražotņu izvietošana Latvijas teritorijā sniedz piekļuvi visam Eiropas Savienības tirgum.

Savukārt Jaroslavļas apgabala gubernators norādīja, ka saskata plašas divpusējās sadarbības iespējas tūrisma jomā, un aicināja ministru un Latvijas tūrisma nozares uzņēmumus piedalīties starptautiskā tūrisma forumā, kas norisināsies Jaroslavļā 27. un 28.maijā.

Tāpat S.Vahrukovs minēja, ka Jaroslavļa ir ieinteresēta attīstīt sadarbību ar Rīgas ostu un izmantot Latvijas piedāvātās tranzīta iespējas.

Tāpat amatpersonas pārrunāja enerģētikas un energoefektivitātes jautājumus, kas ir aktuāli abām valstīm. S.Vahrukovs informēja, ka Jaroslavļas apgabals īsteno Krievijas Federācijas pilotprojektu energoefektivitātes un enerģētikas palielināšanai, kas paredz gan energoefektivitātes risinājumu ieviešanu mājsaimniecībās un ēku energoefektivitāti, gan arī elektroenerģijas ražošanas jaudu palielināšanu.

Tikšanās laikā puses pārrunāja arī globālās ekonomiskās krīzes seku pārvarēšanas jautājumus un A.Kampars informēja Jaroslavļas apgabala gubernatoru, ka pēdējos divos gados Latvija ir veikusi vairākus pasākumus globālās ekonomiskās krīzes seku pārvarēšanai un tautsaimniecības konkurētspējas veicināšanai, kas pašlaik atspoguļojas pozitīvos Latvijas preču un pakalpojumu eksporta rādītājos.

Tikšanās noslēgumā Jaroslavļas gubernators uzaicināja ekonomikas ministru un Latvijas uzņēmēju delegāciju apmeklēt Jaroslavļu, lai sekmētu abu valstu uzņēmēju divpusējo kontaktu dibināšanu un sadarbības paplašināšanu.

Ekonomikas ministra A.Kampara tikšanās ar Jaroslavļas gubernatoru piedalījās arī Jaroslavļas apgabala valdības protokola un ārējo sakaru pārvaldes priekšnieks Vladimirs Korovins, apgabala lauksaimniecības un patērētāju tirgus departamenta direktors Valentīns Fiļopovs, Krievijas vēstniecības Latvijā padomnieks Jevgēnijs Tihonovs.

Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa


Tiekoties ar zemkopības ministru

25.februārī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Zemkopības ministrijas (ZM) speciālisti tikās ar Krievijas Federācijas Jaroslavļas apgabala gubernatoru Sergeju Vahrukovu, lai pārrunātu iespējas veicināt abu valstu sadarbību pārtikas nozarē, tostarp Latvijā ražoto pārtikas produktu eksporta apjoma palielināšanu uz Krieviju.

Tikšanās laikā Zemkopības ministrijā Jaroslavļas apgabala gubernators zemkopības ministram J.Dūklavam sacīja, ka Latvijā ražotās pārtikas priekšrocība ir labā kvalitāte un samērīgās cenas. Sarunas laikā gan Krievijas, gan Latvijas puse uzsvēra, ka jākāpina Latvijas pārtikas produkcijas, sevišķi piena izstrādājumu, eksports uz Jaroslavļas apgabalu, jo tas atrodas ģeogrāfiski izdevīgā vietā – netālu no Maskavas. Sarunu laikā pārrunātas iespējas uzlabot informācijas apmaiņu par pārtikas un citu lauksaimnieciskās produkcijas veidu ražošanas uzņēmumiem un to ražoto produkciju, lai sekmētu abu valstu savstarpējo tirdzniecību.

Gubernators S.Vahrukovs interesējās par lauku tūrisma attīstību Latvijā un norādīja, ka Jaroslavļas apgabals ir ieinteresēts sadarboties arī šajā jomā, lai attīstītu šo nozari.

Pēc tikšanās ZM Jaroslavļas apgabala gubernators, zemkopības ministrs un ZM speciālisti apmeklēja lielāko piena pārstrādes uzņēmumu Latvijā – akciju sabiedrību “Rīgas piena kombināts”, lai iepazītos ar tā darbību.

2010.gadā lauksaimniecības un pārtikas produktu eksports uz Krieviju veidoja 64% no šo produktu eksporta uz trešajām valstīm. Aizvadītā gada pirmajā pusgadā lauksaimniecības un pārtikas produktu eksports uz Krieviju bija sasniedzis 2009.gada kopējo eksporta līmeni, un 2010.gadā kopumā uz Krieviju eksportēti lauksaimniecības un pārtikas produkti 226,6 miljonu latu vērtībā, tas ir par 85,9 miljoniem latu jeb 61% vairāk nekā 2009.gadā. Pārtikas produktu eksports uz Krieviju ir aptuveni trešā daļa no kopējā Latvijas preču eksporta.

Zemkopības ministrijas
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!